Μπορέλ: Απαραίτητο η Τουρκία να σέβεται θεμελιώδεις αξίες και κράτος δικαίου, ανησυχεί η καταστολή της αντιπολίτευσης

Είναι απαραίτητο η Τουρκία, που είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, να σέβεται τις θεμελιώδεις αξίες, το κράτος δικαίου, το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και της πολιτικής έκφρασης, που βρίσκονται στην καρδιά του δημοκρατικού και πολιτικού μας συστήματος, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, εκφράζοντας ανησυχία για την καταστολή της αντιπολίτευσης στην Τουρκία και συγκεκριμένα του του κύριου φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος.

Αυτό είναι απαραίτητο για το μέλλον των σχέσεων που θα έχει η ΕΕ με την Τουρκία είπε ο κ. Μπορέλ, μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την καταστολή της αντιπολίτευσης στην Τουρκία και συγκεκριμένα του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε πως «θέλουμε να διατηρήσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία ως σχέσεις προτεραιότητας για μας. Θέλουμε να συνεχίσουμε να θεωρούμε την Τουρκία ως μια χώρα που είναι μια χώρα υποψήφια για την ΕΕ. Συνεχίζουμε όμως να ζητούμε τον πλήρη σεβασμό των πολιτικών θεμελιωδών ελευθεριών όπως και του συνεταιρίζεσθαι. Και θεωρούμε ότι θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ο κ. Μπορέλ επεσήμανε πως «η κατάσταση σε ό,τι αφορά το HDP μας ανησυχεί». Σημείωσε πως ο πρώην ηγέτης του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς συνεχίζει να βρίσκεται στη φυλακή από το 2016, παρά το ότι υπάρχουν δυο αποφάσεις του ΕΔΑΔ για την απελευθέρωσή του.

Ανέφερε πως «μας ανησυχεί η απόφαση του τουρκικού συνταγματικού δικαστηρίου να αποδεχθεί το αναθεωρημένο κατηγορητήριο, απαιτώντας το κλείσιμο του HDP».

Είπε πως έχουν κατασχεθεί τα περιουσιακά στοιχεία 151 ατόμων που ανήκουν στο HDP, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, το οποίο υποστηρίζουν εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Αυτό βεβαίως ουσιαστικά ενδυναμώνει τις ανησυχίες μας για την καταπίεση και την καταστολή της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ανέφερε.

Είπε ακόμη πως οι τουρκικές αρχές έχουν αναλάβει δέσμευση να μεταρρυθμίσουν τη νομοθεσία τους.

Σε δευτερολογία του, ο κ. Μπορέλ είπε πως δεν νομίζει ότι υπάρχει αντίφαση μεταξύ της έκφρασης ανησυχιών για ορισμένα ζητήματα που συνέβησαν στην Τουρκία «και του ότι είμαστε ταυτόχρονα διατεθειμένοι να κάνουμε διάλογο με την Τουρκία».

«Το ένα πράγμα δεν αναιρεί το άλλο», είπε, και παραθέτοντας διάφορα θέματα που αφορούν την Τουρκία, αναφέρθηκε και στα ζητήματα που σχετίζονται με τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είπε πως πρέπει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της φιλοξενίας προσφύγων στην Τουρκία, αποτελεί έκφραση αλληλεγγύης και είναι απαραίτητη.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Ιουλίου 2021 - 20:37

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Δεκεμβρίου
Άγνωστοι διέρρηξαν κατοικία στο χωριό Κονιά - Έφυγαν με λεία ένα στρατιωτικό τυφέκιο, γεμιστήρες, κυνηγετικά όπλα και χρυσαφικά
07:03
Έντονα παράπονα από συγγενείς 77χρονου ο οποίος απεβίωσε μέσα σε ταξί καθ' οδόν προς το νοσοκομείο Πάφου
07:00
Αφαντος παραμένει ο 23χρονος από τη Συρία - Καταζητείται για την υπόθεση εξαφάνισης των  δύο γυναικών από τη Ρωσία
06:48
Στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων προχωρά αύριο το υπουργικό Συμβούλιο
06:40
Κλιμακώνουν τα απεργιακά μέτρα οι διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών
06:30
ΠΟΥ:Να αποφεύγουν τα αεροπορικά  ταξίδια όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
06:20
30 Νοεμβρίου
Σχοινάς: Δίπλα στην Κύπρο για μεταναστευτικό η ΕΕ, η Τουρκία δεν θα κινηθεί εκτός πλαισίου κινήτρων και κυρώσεων
22:01
Τατάρ: Είναι αδύνατο να μπει μονομερώς η ΕΕ στην Κύπρο και να μας επιβάλει λύση
21:46
Τουρκία: Νέα πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ
20:57
ΠτΔ: Βασική αιτία των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο είναι η Τουρκία
20:50
Ψηφιακή εκπαίδευση και εμπλοκή νέων στην κοινωνία των πολιτών συζήτησε στις Βρυξέλλες ο ΥΠΠΑΝ
20:33
Τρείς θάνατοι και 613 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τρίτη
20:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand