Γερμανία- Covid-19: Υπέρ της άρσης των περιορισμών όταν όλοι θα έχουν την ευκαιρία εμβολιασμού, τάσσεται ο Χ. Μάας

Υπέρ της άρσης των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας τον Αύγουστο, όταν θα έχει δοθεί στο σύνολο του πληθυσμού η δυνατότητα εμβολιασμού, τάσσονται ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, αλλά και πολλοί ακόμη πολιτικοί και επιστήμονες. Την κατάργηση όλων των περιορισμών για τους εμβολιασμένους ζητά και η πλειοψηφία των Γερμανών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

«Όταν όλοι οι άνθρωποι στη Γερμανία θα έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν, δεν θα υπάρχει πλέον πολιτικά και νομικά καμία δικαιολογία για οποιοδήποτε περιορισμό», δήλωσε ο κ. Μάας σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και στην Sueddeutsche Zeitung και εκτίμησε ότι αυτό θα έχει επιτευχθεί τον Αύγουστο.

Στο ίδιο πνεύμα τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος των Ιατρών Ασφαλιστικών Ταμείων Αντρέας Γκάσεν, ο οποίος επισήμανε, μιλώντας στη BILD, ότι το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο θα έχει δοθεί σε όλους η ευκαιρία να εμβολιαστούν «και τότε θα πρέπει να καταργηθούν όλα τα μέτρα». «Ο καθένας θα μπορεί τότε να αποφασίσει για τον εαυτό του, εάν θέλει να συνεχίσει να φορά μάσκα - αλλά δεν θα πρέπει να υπάρχει πλέον η υποχρέωση», πρόσθεσε.

Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος για νομικά θέματα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Μάρκο Λούκτσακ τόνισε σήμερα στην εφημερίδα «Die Welt» ότι «η άρση των προστατευτικών μέτρων είναι συνταγματικά υποχρεωτική, εφόσον η βλάβη για τον εαυτό μας και τους άλλους είναι πλέον επιστημονικά σχεδόν αδύνατη», και πρόσθεσε ότι οι παρεμβάσεις στα θεμελιώδη δικαιώματα απαιτούν νομιμοποίηση, η οποία θα εκλείψει, όταν δεν θα υπάρχει πλέον ο κίνδυνος μόλυνσης. Στην ίδια γραμμή εκφράστηκε και ο Αντιπρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, επισημαίνοντας ότι «οτιδήποτε διαφορετικό από την άρση των μέτρων για όσους έχουν εμβολιαστεί, θα σήμαινε την συνέχιση των περιορισμών των θεμελιωδών δικαιωμάτων επ' αόριστον».

Η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ είχε πριν από το καλοκαίρι δεσμευτεί ότι έως τις 21 Σεπτεμβρίου όλοι όσοι το επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, ενώ ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν προσδιόρισε το συγκεκριμένο ορόσημο ήδη για το τέλος Ιουλίου.

Υπέρ της άρσης όλων των μέτρων για τον κορονοϊό για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα από τον Σεπτέμβριο τάσσεται και το 51% των Γερμανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov. Αντίθετη άποψη εκφράζει το 39%. Στην ηλικιακή ομάδα 18-33 ετών, υπέρ της άρσης των περιορισμών για τους εμβολιασμένους τάσσεται μόνο το 33% των ερωτηθέντων, αλλά σε όλες τις άλλες ηλικιακές κατηγορίες, το αντίστοιχο ποσοστό υπερβαίνει το 50%.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων από 12 ετών, ο Πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Στέφαν Βάιλ (SPD) ζήτησε σήμερα από την διαρκή Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) να αναθεωρήσει ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς τη σύστασή της ότι στις ηλικίες 12-17 ετών ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη γιατρού και μόνο σε περιπτώσεις σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων και να συστήσει γενικά τον εμβολιασμό. «Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη σύσταση», δήλωσε ο κ. Βάιλ στην Neue Osnabruecker Zeitung και τόνισε ότι «ο αντίπαλος αυτή τη στιγμή ονομάζεται παραλλαγή Δέλτα και αφορά κυρίως όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, δηλαδή τους νέους και τα παιδιά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.