Η Υπουργός Ενέργειας συμμετείχε στην 5η Υπουργική Συνάντηση του East Mediterranean Gas Forum

Στην 5η Υπουργική Συνάντηση του περιφερειακού διακυβερνητικού οργανισμού «East Mediterranean Gas Forum» (EMGF), η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σήμερα, Τρίτη 6 Ιουλίου, συμμετείχε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου.

Τη Συνάντηση συγκάλεσε ο Πρόεδρος του EMGF, Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου κ. Tarek El Molla και σε αυτήν παρευρέθηκαν, εκ μέρους των χωρών μελών, οι Υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης. Για πρώτη φορά παρακολούθησαν τη Συνάντηση ως «παρατηρητής» οι ΗΠΑ.

Σε Κοινή Διακήρυξη που υιοθετήθηκε κατά την η 5η Υπουργική Συνάντηση, οι Υπουργοί Ενέργειας των οκτώ χωρών μελών του EMGF επαναβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη των στόχων του Φόρουμ, με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα των μελών του επί των φυσικών τους πόρων και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα, ως σημαντικά ορόσημα από τη σημερινή Συνάντηση σημειώνονται, μεταξύ άλλων, η ένταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο EMGF ως «Παρατηρητές», η υπογραφή συμφωνίας για την έδρα του στο Κάιρο, καθώς επίσης η έναρξη λειτουργίας του επίσημου ιστοτόπου του, που αποτελεί και την πρώτη επίσημη πλατφόρμα επικοινωνίας του EMGF (https://emgf.org/).

Η επόμενη Υπουργική Σύνοδος του EMFG συμφωνήθηκε όπως πραγματοποιηθεί στο Κάιρο κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Στη δική της παρέμβαση κατά την εναρκτήρια τελετή της Συνάντησης, η Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου καλωσόρισε τους εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εντάχθηκαν στο Φόρουμ ως «Παρατηρητές», ενώ αναφέρθηκε στη σημαντική τεχνική και οικονομική στήριξη που τα δύο θεσμικά όργανα παρείχαν ήδη στις δραστηριότητες του Φόρουμ.

«Η διεύρυνση του EMGF, το οποίο μετρά από σήμερα 8 χώρες μέλη, 3 παρατηρητές και 32 μέλη στη Συμβουλευτική Επιτροπή Βιομηχανία Φυσικού Αερίου, καταδεικνύει τις προοπτικές του Φόρουμ, καθώς και τη στήριξη που απολαμβάνει τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και διεθνώς», τόνισε η κα Πηλείδου.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως «στο EMGF έχουμε συγκεντρώσει ανθρώπους και οργανισμούς με πολυετή εμπειρία στον ενεργειακό τομέα και πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη συσσωρευμένη γνώση, προκειμένου να προωθήσουμε και να μοιραστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο, ιδέες και πολιτικές για μια νέα, πράσινη ενεργειακή εποχή».

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Ιουλίου 2021 - 19:56

Τελευταιες Ειδησεις

06 Δεκεμβρίου
Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε ο 33χρονος καθ' ομολογία δράστης για το διπλό φονικό στα Κάρδαμα
11:11
Eurogroup: Θα εξετάσει την εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
11:00
Πυρκαγιά σε τρία οχήματα στην κοινότητα Ξυλοφάγου εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες
10:52
Όλγα Καλακούτα: Αύξηση των εμβολιασμών καταγράφεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες
10:40
Πρόσω ολοταχώς για ένα ανθρωποκεντρικό ψηφιακό μετασχηματισμό
10:23
Κλ. Νικολαϊδης: Δεν ήταν εξαιρετικά ακραία τα καιρικά φαινόμενα χθες για να δικαιολούνται πλημμύρες (video)
10:10
Εντοπίστηκαν τα τρία πυροβόλα όπλα που είχαν κλαπεί από κατοικία στην Πάφο
09:54
Μαρία Κολιού: Είναι δύσκολο να επιβληθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Κύπρο (video)
09:37
Νίκη της ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό
09:13
Εθνικός-Απόλλωνας στην αυλαία της 12ης αγωνιστικής
09:08
Νίκες για ΑΟ Αραδίππου και Πανελλήνιο
09:05
Άνοιξε η Πύλη για απόσυρση ρυπογόνων οχημάτων
09:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand