Στήριξη του Αμπελοοινικού τομέα αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο

Σχέδιο στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα, λόγω των επιπτώσεων από τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν από την πανδημία Covid-19, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από σχετική Πρόταση που υπέβαλε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής. Ο συνολικός προϋπολογισμός του σχεδίου ανέρχεται σε €900.000.

Τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης του Covid-19, επηρέασαν σε πολύ σημαντικό βαθμό τον αμπελοοινικό τομέα, αφού μειώθηκε δραστικά η κατανάλωση και, κατ’ επέκταση, η ζήτηση οίνου. Ο περιορισμός της ζήτησης είχε ως αποτέλεσμα, οι μεγάλες κυρίως οινοποιητικές επιχειρήσεις, να έχουν συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες αδιάθετων οίνων, με αρνητικό αντίκτυπο στην περαιτέρω οινοποίηση φρέσκων οίνων. Μέχρι και την 31η Ιουλίου του 2020, διαπιστώθηκε αύξηση των αποθεμάτων μέχρι και 50% πάνω από τα συνήθη αποθέματα, λόγω της πολύ περιορισμένης ζήτησης, ενώ εκτιμάται ότι το πρόβλημα έγινε ακόμη εντονότερο τους μήνες που ακολούθησαν.

Για τη διαχείριση της φετινής παραγωγής οινοποιήσιμων σταφυλιών, το ΥΓΑΑΠ εφάρμοσε το αμιγώς ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Πράσινου Τρυγητού», μέσω του οποίου κατέστη δυνατό να περιοριστεί σημαντικά η φετινή παραγωγή οινοποιήσιμων σταφυλιών και οι αμπελουργοί να μπορέσουν να διαχειριστούν την παραγωγή τους, περιορίζοντας στο ελάχιστο την απώλεια εισοδήματος τους.

Επιπλέον, μέσω του Σχεδίου που εγκρίθηκε σήμερα, προσφέρονται κίνητρα στις οινοβιομηχανίες για την οινοποίηση όλης της παραχθείσας ποσότητας οινοποιήσιμων σταφυλιών της παραγωγικής περιόδου 2020 – 2021, διασφαλίζοντας τη διάθεση της παραγωγής και το γεωργικό εισόδημα όλων των αμπελουργών μας.

Οι λεπτομέρειες που αφορούν στην υλοποίηση του Σχεδίου θα ανακοινωθούν μετά και την έγκριση του από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα οποία το εν λόγω Σχέδιο θα προωθηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιουλίου 2021 - 14:29

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

20 Σεπτεμβρίου
ΓΓ ΟΗΕ: Να βάλουμε τέλος στον πόλεμο εναντίον του πλανήτη μας
21:48
Συνάντηση Ερντογάν - Γκουτέρες στην Νέα Υόρκη
21:34
Χωριστές συναντήσεις Χριστοδουλίδη με ΥΠΕΞ Κουβέιτ και Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη
21:32
ΗΠΑ: Δύο μαθητές τραυματίστηκαν ελαφρά από πυροβολισμούς σε λύκειο στη Βιρτζίνια
21:07
Μπορέλ: Ανησυχία για αντιδημοκρατικές πρακτικές στις ρωσικές εκλογές, η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τις εκλογές στην Κριμαία
20:51
Νέο σκάφος με μετανάστες εντόπισε η Λιμενική ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο
20:38
Ένας θάνατος και 156 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Δευτέρα
19:54
Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Νέα Υόρκη: Δεν είμαι όσο αισιόδοξος θα ήθελα να είμαι
19:51
Ρωσία: Πολεμικά πλοία άρχισαν μεγάλης έκτασης γυμνάσια με πραγματικά πυρά στη Μαύρη Θάλασσα
19:45
Ρωσία-εκλογές: Ο Ραμζάν Καντίροφ κέρδισε το 99% των ψήφων στην Τσετσενία
19:14
Πολυμέρεια, κλιματική αλλαγή και εισήγηση για τακτική σύνοδο ΕΕ - ΟΗΕ στην ατζέντα Μισέλ στη Γενική Συνέλευση
18:56
Εκνευρισμένος» με την υστέρηση των προσπαθειών κατά της κλιματικής αλλαγής δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον
18:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand