Σκιά στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού το ψήφισμα του ΣΑ, λέει το γραφείο του Τατάρ

H «προεδρία» του ψευδοκράτους αναφέρει ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποτελεί «σκιά στις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου για να διαφανεί αν υπάρχει κοινό έδαφος».

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Τ/κ ηγέτη αναφέρει ότι ενώ από τη μια το ΣΑ δηλώνει ότι στηρίζει τις προσπάθειες και τη διεξαγωγή μιας δεύτερης, άτυπης συνάντησης στο εγγύς μέλλον, από την άλλη συμπεριφέρεται ως να υπάρχει κοινό έδαφος.

Το Κυπριακό, αναφέρει, μπορεί να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων, όταν  οι δύο πλευρές συμφωνήσουν από μόνες τους ότι υπάρχει κοινό έδαφος.

Η τ/κ πλευρά δεν θα δεχθεί έτοιμες λύσεις, αναφέρει η ανακοίνωση, για να προσθέσει ότι ο λόγος για το αδιέξοδο στο Κυπριακό είναι η κυρίαρχη, όπως λέει, στάση της ε/κ πλευράς και η ανισότητα μεταξύ των πλευρών. Διατηρεί, συνεχίζει, τη θέση ότι αντιπροσωπεύει όλο το νησί και η άλλη πλευρά είναι μια κοινότητα. Οι Τουρκοκύπριοι, προσθέτει, δεν αποτελούν κοινότητα αλλά «ανεξάρτητο κράτος» και είναι εξίσου κυρίαρχοι όπως οι Ε/κ.

Ανέφερε επίσης ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ εξήγησε ξεκάθαρα στον ε/κ διαπραγματευτή και τους άλλους στη Γενεύη ότι οι Τ/Κ δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουν την ισότητά τους και την ίση διεθνή τους υπόσταση. Μόνο με αναγνώριση θα μπορέσουν να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις, είπε.

Η λύση του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο στη βάση μιας σχέσης συνεργασίας δύο κρατών που να είναι βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα των δύο μερών και στο ίσο διεθνές καθεστώς, προστίθεται. Η δήλωση του ΣΑ, συμπληρώνεται, ότι δεν έγινε κατορθωτό να βρεθεί επαρκές κοινό έδαφος δεν εξυπηρετεί, σύμφωνα με το γραφείο του κ. Τατάρ, κανένα στόχο εκτός από τη συνέχιση του στάτους κβο. Η τ/κ πλευρά θα συνεχίσει την εποικοδομητική της στάση σε όλες τις συναντήσεις και θα λάβει μέρος σε μια άτυπη δεύτερη συνάντηση, προσθέτει.

Για το Βαρώσι, η «προεδρία» του ψευδοκράτους αναφέρει ότι ενώ ήταν ένα από τα σύμβολα του στάτους κβο, καθώς παρέμεινε κλειστό λόγω της «αδιάλλακτης στάσης» της ε/κ ηγεσίας, τώρα είναι πρωτοπόρος της αλλαγής στο νησί. Η κλειστή περιοχή των Βαρωσίων, που βρίσκεται στην περιοχή της Αμμοχώστου μας, «θα είναι πλέον μέρος της ζωής μας, σταδιακά και λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα των πρώην κατοίκων της» λέει το γραφείο του Τ/κ ηγέτη και αναφέρεται στην «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας».

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Η Κυβέρνηση ανέλαβε δράσεις για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, είπε ο Υφ. Ναυτιλίας
21:50
Μητσοτάκης: Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος-Γαλλίας
21:38
Τις αδιάλλακτες θέσεις του επανέλαβε πριν από την τριμερή, ο Ερσίν Τατάρ
21:10
Η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι ανοιχτή σε λύση δύο κρατών επανέλαβε ο ΠτΔ προσερχόμενος στην άτυπη τριμερή
20:22
136 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Δευτέρα, κανένας θάνατος
19:57
Κοινή καθησυχαστική δήλωση εταιρειών ενέργειας στη Βρετανία περί επάρκειας καυσίμων
19:49
Δίνουμε και φέτος «Μουσικό ραντεβού» κάθε Σάββατο απόγευμα στο ΡΙΚ (trailer+photo)
19:43
Σύλληψη 38χρονου στη Λευκωσία, πιστόλι με σιγαστήρα ανάμεσα στα τεκμήρια που εντόπισε η Αστυνομία
19:14
Αδιάφορο για τις αγορές ομολόγων το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία
18:57
Στο υψηλότερο επίπεδο τριετίας οι καταθέσεις τον Αύγουστο, σε νέο ιστορικό χαμηλό τα δάνεια
18:48
Πρωθυπουργός Ισραήλ: Το Ιράν «πέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές»
18:18
Eκπαίδευση αστυνομικών ανακριτών από ΝΥ για εντάλματα σύλληψης/έρευνας
17:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand