Επαναβεβαιώθηκαν οι δεσμοί Κύπρου και Ινδίας σε συνάντηση της Προέδρου Βουλής με Υπ. Αρμοστή Ινδίας

Οι ιστορικοί δεσμοί και οι στενές φιλικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ινδίας επαναβεβαιώθηκαν στη σημερινή συνάντηση της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτας Δημητρίου, με την Ύπατη Αρμοστή της Ινδίας στην Κύπρο, Madhumita Hazarika Bhagat.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση εκφράστηκε εκατέρωθεν η βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στις κοινοβουλευτικές επαφές και ανταλλαγές μόλις οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ευχαριστίες για τη διαχρονική στάση αρχών της Ινδίας σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα, ιδιαίτερα δε, για τη στήριξη της φίλης χώρας, κατά τις πρόσφατες συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα της Αμμοχώστου και για ανανέωση της θητείας της UNFICYP, υπό την ιδιότητά της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αναφερόμενη ειδικότερα στις τελευταίες προκλητικές εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της πόλης της Αμμοχώστου, η κ. Δημητρίου επεσήμανε την πρόσφατη Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατά την οποία σημειώνεται πως τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα τα οποία προβλέπουν την επιστροφή της περίκλειστης περιοχής στους νόμιμους κατοίκους της υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού το ταχύτερο δυνατόν, γεγονός που θα συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια επίτευξης συνθηκών σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.

Η κ. Bhagat επαναβεβαίωσε τις θέσεις αρχών της χώρας της υπέρ της λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και καταδίκασε τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο.

Εξέφρασε δε την ελπίδα πως η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας θα μπορέσει να αποτρέψει την ολοκλήρωση των τουρκικών σχεδιασμών σε σχέση με το θέμα αυτό.

Τέλος, συζήτησαν τις εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία Covid-19, η οποία έπληξε ιδιαίτερα την Ινδία, σημειώνοντας αμφότερες τη σημασία ανάληψης συντονισμένων συλλογικών δράσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της.

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιουλίου 2021 - 13:54

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
Δρ. Πέτρου:Έξαρση των μολύνσεων κορονοϊού ενδέχεται να προκύψει το επόμενο χρονικό διάστημα
09:27
Ο ΠτΔ θα δεχθεί το απόγευμα τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στην πρεβευτική κατοικία στη Νέα Υόρκη
09:17
Τραγωδία στο Τέξας: Αγοράκι 2 ετών βρήκε πιστόλι στο σακίδιο θείου του και αυτοπυροβολήθηκε
08:59
Φωτιά σε όχημα-κινητή καντίνα στην Πάφο
08:47
Τους σχεδιασμούς στο τεμάχιο 10 συζήτησε ο Προέδρος Αναστασιάδης με την Exxon
08:27
Νεαρός οδηγούσε στον αυτοκινητόδρομο με 193 χλμ, δεν σταμάτησε για έλεγχο
08:04
Νέο μέτωπο Μπάιντεν κατά Κίνας: Επιδιώκει ενίσχυση της συμμαχίας με Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία
07:37
Συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει απόψε στη Νέα Υόρκη ο Ερσίν Τατάρ
07:24
Tη στήριξή τους στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση ΔΔΟ εξέφρασαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των πέντε Μονίμων Μελών του ΣΑ
06:56
Μητσοτάκης στη ΓΣ του ΟΗΕ: Δεν είναι αποδεκτή η οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών
06:48
O πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής δίνει «έναν χρόνο» στο Ισραήλ για να αποσυρθεί από τα παλαιστινιακά εδάφη
06:29
24 Σεπτεμβρίου
Η μείωση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική ΚΤ προκάλεσε αναταραχές
18:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand