Κλιματικός κίνδυνος για το Ην. Βασίλειο ακόμα και με επίτευξη των διεθνών στόχων για το κλίμα

Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη προδιαγράψει σημαντικές επικίνδυνες αλλοιώσεις στις περιβαλλοντικές συνθήκες που θα επικρατούν στο μέλλον στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμα και αν επιτευχθούν οι διεθνείς στόχοι που έχουν τεθεί ως προς την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Αυτό είναι το συμπέρασμα και η προειδοποίηση στην έκθεση «Κατάσταση Κλίματος ΗΒ 2020» που δημοσιοποίησε η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σε μια χώρα που τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ο υδράργυρος έχει ξεπεράσει τους 37 βαθμούς Κελσίου μόλις τέσσερις φορές και που οι θερμοκρασίες των 32 βαθμών Κελσίου στις αρχές του μήνα συνιστούν ρεκόρ χρονιάς, η Μετεωρολογική Υπηρεσία τονίζει ότι η θερμοκρασία ίσως φτάνει τακτικά πλέον τους 40 βαθμούς.
Μάλιστα ο Βασιλικός Μετεωρολογικός Σύλλογος, που συνενώνει όλους τους επιστήμονες του τομέα, προειδοποιεί ότι οι θερμοκρασίες αυτού του ύψους θα σημειωθούν ακόμα και αν επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, στόχος που έχει τεθεί με τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Φέτος το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων, με καύσωνα, σφοδρότατες βροχοπτώσεις με πλημμύρες και έντονες καταιγίδες με κεραυνούς εντός του τρέχοντος μήνα μόνο.

Η έκθεση σημειώνει ότι το 2020 ήταν η πρώτη χρονιά από τότε που τηρούνται στοιχεία που βρίσκεται εντός των δέκα πιο ζεστών, πιο υγρών και πιο ηλιόλουστων ετών. Οι Βρετανοί μετεωρολόγοι σημειώνουν ότι αυτό από μόνο του συνιστά απόδειξη των απτών επιπτώσεων που ήδη έχει η κλιματική αλλαγή στη χώρα.
Πιο συγκεκριμένα, η περσινή χρονιά ήταν η τρίτη πιο ζέστη, η πέμπτη σε ποσότητα βροχής και η όγδοη σε διάρκεια ηλιοφάνειας που έχει καταγραφεί ποτέ.
Η έκθεση τονίζει επίσης ότι τα δέκα έτη με την υψηλότερη μέση θερμοκρασία στη χώρα από το 1884 και μετά έχουν καταγραφεί από το 2002 και έπειτα.
Κατά την περίοδο 1991-2020 η μέση θερμοκρασία στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κατά 0,9 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη και η βροχή κατά 6% περισσότερη σε σχέση με την προηγούμενη τριακονταετία.
Σε δηλώσεις του ο ανώτερος ερευνητής κλιματικών συνθηκών της Μετεωρολογικής Υπηρεσία Μάικ Κέντον σημείωσε ότι «η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλώς κάτι που πρόκειται να συμβεί στο μέλλον, είναι κάτι συμβαίνει τώρα».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα καταγεγραμμένα δεδομένα δείχνουν ένα αναδυόμενο μοτίβο περισσότερων καυσώνων, που έχει ως συνέπεια περισσότερη βροχόπτωση.
«Ανησυχώ. Ως επιστήμονας ανησυχώ κοιτάζοντας αυτές τις παρατηρήσεις. Είμαι πατέρας. Ανησυχώ για το μέλλον των παιδιών μου», είπε ο κ. Κέντον.

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιουλίου 2021 - 13:26

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
ΕΕ: Πάνω από 6.000 παιδιά έως 14 ετών έχασαν την ζωή τους σε τροχαίες συγκρούσεις τα τελευταία 10 έτη
11:53
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η εκπαίδευση επιστρατευμένων εφέδρων
11:47
Προειδοποίηση ΔΝΤ προς βρετανική κυβέρνηση να επανεξετάσει τις περικοπές φόρων
11:31
Ισπανία: Η κυβέρνηση θα προσφέρει αύξηση 3,5% στους δημόσιους υπαλλήλους
11:02
15 χώρες υπέγραψαν την επιστολή για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
10:46
Ζητά προστασία από την αστυνομία ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός
10:31
Ακάρ: Με τη ναυμαχία της Πρέβεζας εδραιώθηκε η τουρκική κυριαρχία στη Μεσόγειο
09:52
Γενικός Ελεγκτής για ΓΔ του ΥΠΟΙΚ: Δεν μπορούν κρατικοί αξιωματούχοι να υιοθετούν τα επιχειρήματα ιδιωτικής εταιρείας
09:19
Γενικός Διευθυντής ΥΠΟΙΚ: Η διαδικασία ανανέωσης της σύμβασης για τη διαχείριση των αεροδρομίων ήταν διάφανη και νόμιμη
08:46
Σολτς: Τα δημοψηφίσματα στις ουκρανικές περιοχές είναι απάτη
07:57
Κασουλίδης: Το ενδεχόμενο σύρραξης Ελλάδας - Τουρκίας είναι το τελευταίο πιθανό σενάριο, αλλά δεν πρέπει να αποκλείεται
07:55
Μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και καλλιέργειες προκάλεσε στην Κούβα ο κυκλώνας Ιαν
06:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand