Τιμητική διάκριση στον Πρόεδρο της Κύπρου απένειμε η ΑΗΕΡΑ

Το βραβείο «Σωκράτης 2021» απένειμε την Τετάρτη 28 Ιουλίου στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη η ομογενειακή οργάνωση AHEPA, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 99ου συνεδρίου της, στην Αθήνα. Στην ειδική τελετή τιμήθηκε επίσης ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζοντας τη συγκίνησή του για τη συγκεκριμένη απονομή, αποδέχθηκε το βραβείο ως «μια τιμή προς τη χώρα και τον λαό που εκπροσωπώ και ως μια γνήσια εκτίμηση για τους μακρόχρονους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού για ελευθερία, δικαιοσύνη και ανεξαρτησία».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη βράβευση σηματοδοτεί ένα μήνυμα για τη συνέχιση της προσπάθειας για επανένωση της Κύπρου. Εξαίροντας το έργο της AHEPA, ανέφερε ότι πρόκειται για μια οργάνωση, που με επιτυχία εργάζεται για «την προώθηση και την υπεράσπιση των ιδανικών, των αξιών και των αρχών του ελληνισμού για σχεδόν ένα αιώνα».

Επιπλέον, τόνισε ότι η οργάνωση έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην προώθηση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου με τις ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ακόμα τη στήριξη της ΑΗΕΡΑ στην κυριαρχία και την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μακριά από τις μονομερείς και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη θάλασσα και επί του εδάφους.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επισήμανε τις τουρκικές έκνομες ενέργειες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και την κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από την Τουρκία.

Πρόκειται για «μια συμπεριφορά από την Τουρκία που συνεχίζεται παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων και των ΗΠΑ, για αναστροφή των ενεργειών αυτών», ανέφερε.

«Η δύναμη για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα και τις αξίες του ελληνισμού βρίσκονται στην ενότητα μας», είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση «καταφέραμε να πετύχουμε μια ισχυρή καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ και την ΕΕ». Πρόσθεσε παράλληλα ότι η στρατηγική της Τουρκίας στο θέμα της Αμμοχώστου είναι «να δοκιμαστούν τα όρια και οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας», και ότι ως τέτοια αυτή η στρατηγική «δεν θα πρέπει να γίνει ανεκτή».

«Η πολιτική εκφοβισμού της Τουρκίας δεν μπορεί να συνεχιστεί και εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς στις εξελίξεις που τορπιλίζουν τις προσπάθειες μας για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας», ανέφερε.

Τέλος, σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να στηρίζει με όλους τους δυνατούς τρόπους το έργο της AHEPA, που υπηρετεί κοινούς στόχους με αυτούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλώντας την οργάνωση να ασκήσει την επιρροή της προς την αμερικανική κυβέρνηση, με στόχο την προώθηση του κυπριακού αγώνα για επίλυση.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος και ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιουλίου 2021 - 21:21

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Ουκρανία-δημοψήφισμα: Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα τάσσεται υπέρ της ένταξης στη Ρωσική Ομοσπονδία
21:58
O Υπουργός Εσωτερικών μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για σειρά επαφών
21:52
Την προσήλωση στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα των ΗΕ επανέλαβε εκπρόσωπος του Βρετανικού ΥΠΕΞ
21:05
Δένδιας: θα αποτύχουν οι πολιτικές όσων χωρών επιδιώκουν να επανασχεδιάσουν τον συνοριακό χάρτη
20:11
Ένα μήνα φυλάκιση επέβαλε στον Ανδρέα Σουτζιή το στρατιωτικό δικαστήριο στα κατεχόμενα
19:00
Τρεις αγωγοί του Nord Stream υπέστησαν μεγάλες ζημιές
18:48
Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Πρεσβεία του Ιράν στην Κύπρο
18:22
Ελεγκτική Υπηρεσία: Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι το νέο Σχέδιο της εταιρείας ήταν παράνομο και το τερματίζει
17:52
Μέτωπο με την Γερμανία άνοιξε σήμερα το Τουρκικό ΥΠΕΞ
17:28
Πράσινη οικονομική ανάπτυξη υποσχέθηκε ο Στάρμερ των Εργατικών - Κατηγόρησε τους Τόρις για διχασμό και ανικανότητα
17:16
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο καιρού (27/09/22)
16:38
Τα Υπ.Οικονομικών και Μεταφορών τερματίζουν τις διαπραγματεύσεις με Hermes
16:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand