Τιμητική διάκριση στον Πρόεδρο της Κύπρου απένειμε η ΑΗΕΡΑ

Το βραβείο «Σωκράτης 2021» απένειμε την Τετάρτη 28 Ιουλίου στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη η ομογενειακή οργάνωση AHEPA, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 99ου συνεδρίου της, στην Αθήνα. Στην ειδική τελετή τιμήθηκε επίσης ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζοντας τη συγκίνησή του για τη συγκεκριμένη απονομή, αποδέχθηκε το βραβείο ως «μια τιμή προς τη χώρα και τον λαό που εκπροσωπώ και ως μια γνήσια εκτίμηση για τους μακρόχρονους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού για ελευθερία, δικαιοσύνη και ανεξαρτησία».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη βράβευση σηματοδοτεί ένα μήνυμα για τη συνέχιση της προσπάθειας για επανένωση της Κύπρου. Εξαίροντας το έργο της AHEPA, ανέφερε ότι πρόκειται για μια οργάνωση, που με επιτυχία εργάζεται για «την προώθηση και την υπεράσπιση των ιδανικών, των αξιών και των αρχών του ελληνισμού για σχεδόν ένα αιώνα».

Επιπλέον, τόνισε ότι η οργάνωση έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην προώθηση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου με τις ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ακόμα τη στήριξη της ΑΗΕΡΑ στην κυριαρχία και την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μακριά από τις μονομερείς και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη θάλασσα και επί του εδάφους.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επισήμανε τις τουρκικές έκνομες ενέργειες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και την κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από την Τουρκία.

Πρόκειται για «μια συμπεριφορά από την Τουρκία που συνεχίζεται παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων και των ΗΠΑ, για αναστροφή των ενεργειών αυτών», ανέφερε.

«Η δύναμη για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα και τις αξίες του ελληνισμού βρίσκονται στην ενότητα μας», είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση «καταφέραμε να πετύχουμε μια ισχυρή καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ και την ΕΕ». Πρόσθεσε παράλληλα ότι η στρατηγική της Τουρκίας στο θέμα της Αμμοχώστου είναι «να δοκιμαστούν τα όρια και οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας», και ότι ως τέτοια αυτή η στρατηγική «δεν θα πρέπει να γίνει ανεκτή».

«Η πολιτική εκφοβισμού της Τουρκίας δεν μπορεί να συνεχιστεί και εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς στις εξελίξεις που τορπιλίζουν τις προσπάθειες μας για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας», ανέφερε.

Τέλος, σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να στηρίζει με όλους τους δυνατούς τρόπους το έργο της AHEPA, που υπηρετεί κοινούς στόχους με αυτούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλώντας την οργάνωση να ασκήσει την επιρροή της προς την αμερικανική κυβέρνηση, με στόχο την προώθηση του κυπριακού αγώνα για επίλυση.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος και ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιουλίου 2021 - 21:21

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Τις αδιάλλακτες θέσεις του επανέλαβε πριν από την τριμερή, ο Ερσίν Τατάρ
21:10
Η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι ανοιχτή σε λύση δύο κρατών επανέλαβε ο ΠτΔ προσερχόμενος στην άτυπη τριμερή
20:22
136 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Δευτέρα, κανένας θάνατος
19:57
Κοινή καθησυχαστική δήλωση εταιρειών ενέργειας στη Βρετανία περί επάρκειας καυσίμων
19:49
Δίνουμε και φέτος «Μουσικό ραντεβού» κάθε Σάββατο απόγευμα στο ΡΙΚ (trailer+photo)
19:43
Σύλληψη 38χρονου στη Λευκωσία, πιστόλι με σιγαστήρα ανάμεσα στα τεκμήρια που εντόπισε η Αστυνομία
19:14
Αδιάφορο για τις αγορές ομολόγων το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία
18:57
Στο υψηλότερο επίπεδο τριετίας οι καταθέσεις τον Αύγουστο, σε νέο ιστορικό χαμηλό τα δάνεια
18:48
Πρωθυπουργός Ισραήλ: Το Ιράν «πέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές»
18:18
Eκπαίδευση αστυνομικών ανακριτών από ΝΥ για εντάλματα σύλληψης/έρευνας
17:54
Τα καύσιμα επαρκούν, διαβεβαιώνει η βρετανική κυβέρνηση
17:33
Ποινή φυλάκισης 4,5 χρόνων σε 57χρονη για κλοπή 102 χιλιάδων ευρώ
17:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand