Να σταματήσουν μονομερείς ενέργειες εκτός πλαισίου ψηφισμάτων ΗΕ, λέει η δήλωση Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας

Τη θέση ότι τα «όλα τα μονομερή μέτρα ή ενέργειες που δεν συνάδουν με σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο ή υπονομεύουν τις προσπάθειες για ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων πρέπει να σταματήσουν», εκφράζουν στην κοινή τους δήλωση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ ιμπν αλ Χουσεΐν, μετά το πέρας της Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, που διεξήχθη την Τετάρτη στην Αθήνα.

Όπως σημειώνεται, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην Τριμερή ήταν και το Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εξελίξεων στα Βαρώσια, καθώς και η προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Οι τρεις ηγέτες, στην κοινή του δήλωση, τονίζουν τη στήριξή τους «σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο».

Επιπλέον, υπογραμμίζουν «τη σημασία του ρόλου της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) στη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας σύμφωνα με τους σκοπούς και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών», ενώ τονίζουν ότι «μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού δεν θα ωφελήσει μόνο τον λαό της Κύπρου, αλλά, επίσης, θα συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής».

Ευρύτερα, κατά τις εργασίες της Τριμερούς συζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση της συνεργασίας των τριών χωρών στον πολιτικό, τον οικονομικό και τον τομέα ασφάλειας, καθώς και σε άλλα πεδία κοινού ενδιαφέροντος στην εύθραυστη, μετά-Covid εποχή.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζεται και η σημασία της μόνιμης γραμματείας που συστήθηκε στη Λευκωσία και του κομβικού ρόλου της στη διευκόλυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις χώρες. Παράλληλα, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να επανεκκινήσουν τομεακές συναντήσεις που διακόπηκαν λόγω της πανδημίας Covid-19, για τον εντοπισμό συγκεκριμένων σχεδίων, που μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης των τριών χωρών.

Αναφερόμενη στον νευραλγικό ρόλο της Μεσογείου και για τη σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής, η κοινή δήλωση των τριών ηγετών καλεί «όλες τις χώρες της περιοχής να σεβαστούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία που έχει κάθε κράτος επί των θαλάσσιων ζωνών του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας». «Για τον σκοπό αυτό, οι Ηγέτες τόνισαν τη σημασία της δέσμευσης σε έναν εποικοδομητικό διάλογο και διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», αναφέρει η κοινή δήλωση.

Όσον αφορά στις σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας, οι τρεις ηγέτες τονίζουν τη σημασία της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας στο πλαίσιο της διαδικασίας της Βαρκελώνης, η οποία εόρτασε πρόσφατα την 25η επέτειό της, εκφράζοντας την εκτίμησή τους για τον ρόλο της Ένωσης για τη Μεσόγειο (UfM) συναφώς.

Τέλος, οι τρεις ηγέτες εκφράζουν στη δήλωση τη δέσμευσή τους να επανενεργοποιήσουν συνεργασίες, να κινητοποιήσουν πόρους και να συγκεντρώσουν προσπάθειες για βιώσιμα, εξελισσόμενα κοινά οφέλη και προστιθέμενη αξία για τις χώρες τους που συμμετέχουν σε αυτό το σχήμα συνεργασίας.

«Οι συζητήσεις, που είχαν στον πυρήνα τους την ειρήνη και τη σταθερότητα και επεκτάθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ανησυχίας, άνοιξαν το δρόμο για ενισχυμένη συνεργασία και επιτάχυνση συντονισμού πρωτοβουλιών, με στόχο την απτή πρόοδο σε όλους τους τομείς μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής», καταλήγει η κοινή δήλωση.

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιουλίου 2021 - 16:55

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Η Κυβέρνηση ανέλαβε δράσεις για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, είπε ο Υφ. Ναυτιλίας
21:50
Μητσοτάκης: Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος-Γαλλίας
21:38
Τις αδιάλλακτες θέσεις του επανέλαβε πριν από την τριμερή, ο Ερσίν Τατάρ
21:10
Η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι ανοιχτή σε λύση δύο κρατών επανέλαβε ο ΠτΔ προσερχόμενος στην άτυπη τριμερή
20:22
136 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Δευτέρα, κανένας θάνατος
19:57
Κοινή καθησυχαστική δήλωση εταιρειών ενέργειας στη Βρετανία περί επάρκειας καυσίμων
19:49
Δίνουμε και φέτος «Μουσικό ραντεβού» κάθε Σάββατο απόγευμα στο ΡΙΚ (trailer+photo)
19:43
Σύλληψη 38χρονου στη Λευκωσία, πιστόλι με σιγαστήρα ανάμεσα στα τεκμήρια που εντόπισε η Αστυνομία
19:14
Αδιάφορο για τις αγορές ομολόγων το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία
18:57
Στο υψηλότερο επίπεδο τριετίας οι καταθέσεις τον Αύγουστο, σε νέο ιστορικό χαμηλό τα δάνεια
18:48
Πρωθυπουργός Ισραήλ: Το Ιράν «πέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές»
18:18
Eκπαίδευση αστυνομικών ανακριτών από ΝΥ για εντάλματα σύλληψης/έρευνας
17:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand