Να σταματήσουν μονομερείς ενέργειες εκτός πλαισίου ψηφισμάτων ΗΕ, λέει η δήλωση Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας

Τη θέση ότι τα «όλα τα μονομερή μέτρα ή ενέργειες που δεν συνάδουν με σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο ή υπονομεύουν τις προσπάθειες για ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων πρέπει να σταματήσουν», εκφράζουν στην κοινή τους δήλωση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ ιμπν αλ Χουσεΐν, μετά το πέρας της Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, που διεξήχθη την Τετάρτη στην Αθήνα.

Όπως σημειώνεται, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην Τριμερή ήταν και το Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εξελίξεων στα Βαρώσια, καθώς και η προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Οι τρεις ηγέτες, στην κοινή του δήλωση, τονίζουν τη στήριξή τους «σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο».

Επιπλέον, υπογραμμίζουν «τη σημασία του ρόλου της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) στη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας σύμφωνα με τους σκοπούς και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών», ενώ τονίζουν ότι «μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού δεν θα ωφελήσει μόνο τον λαό της Κύπρου, αλλά, επίσης, θα συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής».

Ευρύτερα, κατά τις εργασίες της Τριμερούς συζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση της συνεργασίας των τριών χωρών στον πολιτικό, τον οικονομικό και τον τομέα ασφάλειας, καθώς και σε άλλα πεδία κοινού ενδιαφέροντος στην εύθραυστη, μετά-Covid εποχή.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζεται και η σημασία της μόνιμης γραμματείας που συστήθηκε στη Λευκωσία και του κομβικού ρόλου της στη διευκόλυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις χώρες. Παράλληλα, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να επανεκκινήσουν τομεακές συναντήσεις που διακόπηκαν λόγω της πανδημίας Covid-19, για τον εντοπισμό συγκεκριμένων σχεδίων, που μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης των τριών χωρών.

Αναφερόμενη στον νευραλγικό ρόλο της Μεσογείου και για τη σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής, η κοινή δήλωση των τριών ηγετών καλεί «όλες τις χώρες της περιοχής να σεβαστούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία που έχει κάθε κράτος επί των θαλάσσιων ζωνών του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας». «Για τον σκοπό αυτό, οι Ηγέτες τόνισαν τη σημασία της δέσμευσης σε έναν εποικοδομητικό διάλογο και διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», αναφέρει η κοινή δήλωση.

Όσον αφορά στις σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας, οι τρεις ηγέτες τονίζουν τη σημασία της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας στο πλαίσιο της διαδικασίας της Βαρκελώνης, η οποία εόρτασε πρόσφατα την 25η επέτειό της, εκφράζοντας την εκτίμησή τους για τον ρόλο της Ένωσης για τη Μεσόγειο (UfM) συναφώς.

Τέλος, οι τρεις ηγέτες εκφράζουν στη δήλωση τη δέσμευσή τους να επανενεργοποιήσουν συνεργασίες, να κινητοποιήσουν πόρους και να συγκεντρώσουν προσπάθειες για βιώσιμα, εξελισσόμενα κοινά οφέλη και προστιθέμενη αξία για τις χώρες τους που συμμετέχουν σε αυτό το σχήμα συνεργασίας.

«Οι συζητήσεις, που είχαν στον πυρήνα τους την ειρήνη και τη σταθερότητα και επεκτάθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ανησυχίας, άνοιξαν το δρόμο για ενισχυμένη συνεργασία και επιτάχυνση συντονισμού πρωτοβουλιών, με στόχο την απτή πρόοδο σε όλους τους τομείς μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής», καταλήγει η κοινή δήλωση.

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιουλίου 2021 - 16:55

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Ουκρανία-δημοψήφισμα: Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα τάσσεται υπέρ της ένταξης στη Ρωσική Ομοσπονδία
21:58
O Υπουργός Εσωτερικών μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για σειρά επαφών
21:52
Την προσήλωση στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα των ΗΕ επανέλαβε εκπρόσωπος του Βρετανικού ΥΠΕΞ
21:05
Δένδιας: θα αποτύχουν οι πολιτικές όσων χωρών επιδιώκουν να επανασχεδιάσουν τον συνοριακό χάρτη
20:11
Ένα μήνα φυλάκιση επέβαλε στον Ανδρέα Σουτζιή το στρατιωτικό δικαστήριο στα κατεχόμενα
19:00
Τρεις αγωγοί του Nord Stream υπέστησαν μεγάλες ζημιές
18:48
Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Πρεσβεία του Ιράν στην Κύπρο
18:22
Ελεγκτική Υπηρεσία: Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι το νέο Σχέδιο της εταιρείας ήταν παράνομο και το τερματίζει
17:52
Μέτωπο με την Γερμανία άνοιξε σήμερα το Τουρκικό ΥΠΕΞ
17:28
Πράσινη οικονομική ανάπτυξη υποσχέθηκε ο Στάρμερ των Εργατικών - Κατηγόρησε τους Τόρις για διχασμό και ανικανότητα
17:16
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο καιρού (27/09/22)
16:38
Τα Υπ.Οικονομικών και Μεταφορών τερματίζουν τις διαπραγματεύσεις με Hermes
16:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand