«Μίνι ζώνη Σένγκεν» προαναγγέλλουν μέσω FT οι ηγέτες Σερβίας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας

Οι ηγέτες της Σερβίας, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας διατυπώνουν μέσω συνέντευξης στους Financial Times τη δυσαρέσκειά τους για την αργή πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν με τη δική τους εκδοχή μιας ζώνης ελεύθερων μετακινήσεων περιμένοντας το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες.

Ο Αλεξάντερ Βούκιτς, Πρόεδρος της Σερβίας, λέει στη βρετανική εφημερίδα ότι υπάρχει «κόπωση διεύρυνσης» στην ΕΕ και ως εκ τούτου οι τρεις βαλκανικές χώρες πρέπει να δουν τι μπορούν να κάνουν από μόνες τους για τους λαούς τους και για την επέκταση την αγορών τους.

Ομοίως, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ εκφράζει τον εκνευρισμό του για το ότι η ΕΕ «δεν υλοποιεί» υποσχέσεις της και προσθέτει ότι «χρειάζεται να επιταχύνουμε τα πρακτικά οφέλη για τους πολίτες μας».

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα λέει ότι η συνεργασία με την ΕΕ του θυμίζει το «Περιμένοντας τον Γκοντό».

Οι Financial Times συμπληρώνουν ότι η βαλκανική «μίνι Σένγκεν» θα παρουσιαστεί επισήμως την Πέμπτη. Θα περιλαμβάνει σταδιακή χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών μεταξύ των τριών χωρών, πιο γρήγορους «πράσινους διαδρόμους» στα σύνορα, λιγότερη αναμονή για τα μεταφερόμενα φορτία και ευκολότερη πρόσβαση σε άδειες εργασίας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Βούκιτς, οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ πριν από το τέλος του έτους. Στο μέλλον η ζώνη ελεύθερων μετακινήσεων θα περιλαμβάνει επίσης το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, ενδεχομένως και το Κόσοβο.

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιουλίου 2021 - 16:15

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.