Ισχυρό μήνυμα υπέρ της ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο από τους ηγέτες Ελλάδας-Κύπρου- Ιορδανίας

Ισχυρό μήνυμα υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα στην περιοχή, έστειλαν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιορδανίας, σε δηλώσεις στο πλαίσιο της τριμερούς Συνόδου Κορυφής, που πραγματοποιείται στο Ζάππειο, στην Αθήνα.

Ο οικοδεσπότης, πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επεσήμανε ότι η σημερινή συνάντηση αποτελεί μια ευκαιρία για να συνεχιστεί η προσπάθεια για την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή, προς όφελος των πολιτών και των τριών χωρών.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον βασιλιά Αμπντάλα για τις θέσεις αρχών που οι χώρες τους τηρούν στο Κυπριακό, καθώς και για τη στήριξη προς την Κύπρο και τον λαό της.

Ανέφερε ότι, στη διάρκεια της τριμερής Συνόδου Κορυφής, θα ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και τις παράνομες εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς για την Αμμόχωστο. Επεσήμανε ιδιαίτερα τις καταδικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις ενέργειες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι κοινός στόχος των τριών χωρών είναι η προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι Κύπρος, Ελλάδα και Ιορδανία ασπάζονται την ίδια δέσμευση για αντιμετώπιση των κοινών απειλών και για συνέχιση της μεταξύ τους συνεργασίας.  

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα δήλωσε ότι οι τρεις χώρες θα εξακολουθήσουν να διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο. Πρόσθεσε ότι η Σύνοδος αυτή, θα αξιοποιηθεί για διεύρυνση των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των τριών κρατών.  

Ο Ιορδανός μονάρχης εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και στον πρόεδρο Αναστασιάδη για τη δράση τους υπέρ της Ιορδανίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ημερήσια διάταξη της τριμερούς Συνόδου Κορυφής στην Αθήνα περιλαμβάνονται, ακόμη, ενεργειακά ζητήματα, το μεταναστευτικό, το εμπόριο, ο τουρισμός, η ψηφιακή μεταρρύθμιση, η ασφάλεια, καθώς και οι προσπάθειες για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιουλίου 2021 - 13:04

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

04 Δεκεμβρίου
Βαθιά ευγνωμοσύνη Πάπα Φραγκίσκου προς Πρόεδρο και λαό της Κύπρου σε χειρόγραφο μήνυμά του
14:50
Σύλληψη υπόπτου στα κατεχόμενα που φέρεται να έχει σχέση με τα ροζ βίντεο
14:34
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για υποστελέχωση Νοσοκομείου Π. Χρυσοχούς και αστυνομικού σταθμού
14:11
Σε 49 σημεία θα λειτουργήσουν αύριο Κυριακή 5 Δεκεμβρίου μονάδες δειγματοληψίας για διενέργεια rapid test κορονοϊού
13:44
ΕΔΕΚ: Οι αντιδράσεις της Τουρκίας στην αδειοδότηση του τεμαχίου 5 της ΑΟΖ αποδεικνύουν τις πραγματικές της προθέσεις
13:25
Σ.Στεφάνου: Η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τα μηνύματα οικουμενικού χαρακτήρα τα οποία έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος
13:04
Συνεχίζεται η εφαρμογή του εξοπλιστικού προγράμματος της Εθνικής Φρουράς, λέει ο ΥΠΑΜ
12:51
Λαμβάνονται μέτρα για τερματισμό της ρύπανσης σε περιοχές της Κύπρου, είπε ο Κ. Καδής
12:29
Χωρίς μάσκα και αρνητικό τέστ δεν μπαίνει κανείς στις τάξεις δηλώνει στο ΡΙΚ ο υπουργός Παιδείας. Στόχος τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά και ασφαλή
12:10
Αυστραλία: Η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται
11:54
Εξετάζονται δύο ύποπτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στην Αθήνα
11:36
Δεν επιβεβαιώνονται ισχυρισμοί του υπόπτου στην υπόθεση εξαφάνισης 2 γυναικών για κακοποίησή του
11:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand