Χριστιάνα Ερωτοκρίτου: Η κυβέρνηση επιλέγει να μην βοηθήσει τις ευάλωτες ομάδες δανειοληπτών

Δήλωση της Αναπληρώτριας Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών

κ. Χριστιάνας Ερωτοκρίτου

Αναφορικά με την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με τον Περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Νόμο του 2021

Τον Ιούλιο του 2021 οι εισηγητές της πρότασης νόμου που έχει αναπεμφθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μεταξύ αυτών και το Δημοκρατικό Κόμμα, είχαμε ένα και μόνο στόχο. Να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες των δανειοληπτών, να δώσουμε μια ανάσα σε αυτούς που είχαν την μεγαλύτερη ανάγκη και βρίσκονται στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, και να στοχεύσουμε στην προστασία των πιο αδύνατων οικονομικά.

Με επιστολή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι ο σκοπός των εισηγητών του Νόμου, ήταν σωστός.

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χαρακτηρίζει τα ποσά των δανείων που βρίσκονται υπό το καθεστώς της αναστολής, ως στοχευμένη πολιτική και μάλιστα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τονίζει ότι η σταδιακή άρση της υποστήριξης στην οικονομία, έπρεπε να είναι ο στόχος κυβερνήσεων αφού δεν μπορεί από την μια μέρα στην άλλη να επανέλθει το καθεστώς που είχαμε πριν την πανδημία.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγνωρίζει και δηλώνει ότι αυτό το μέτρο είναι άμεσα συνυφασμένο με τις οικονομικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Παρά ταύτα, ανεξήγητα για εμάς, ο ΠτΔ και η Κυβέρνηση, μετά από την έκδοση αυτής της γνώμης από την ΕΚΤ επιμένει στην αναπομπή της Νομοθεσίας.

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί ως κυβέρνηση επιμένει στην αναπομπή του νόμου, όταν η εν λόγω αναπομπή δεν θα προκαλέσει χρηματοπιστωτική αστάθεια όπως ο Υπουργός Οικονομικών και οι εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας δήλωναν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τον Ιούλιο.

Δεν πρόκειται να επέλθει κίνδυνος από τις ρυθμίσεις στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα της οικονομίας του τόπου, ούτε κίνδυνος αρνητικής αξιολόγησης από τα εποπτικά όργανα οπόταν η κυβέρνηση γιατί επιμένει στην αναπομπή του Νόμου με μοναδικό κριτήριο την αντισυνταγματικότητα;

Μια αντισυνταγματικότητα την οποία η κυβέρνηση επέλεξε να αγνοήσει όταν οδεύαμε προς τις βουλευτικές εκλογές του Μάιου και μια αντισυνταγματικότητα την οποία η κυβέρνηση επιλέγει να υιοθετήσει όταν πλέον απομακρύνεται από πολιτειακές εκλογές.

Είναι πλέον ξεκάθαρο για εμάς ότι χωρίς να υπάρχει κόστος στη χώρα, χωρίς να υπάρχει κόστος στο τραπεζικό σύστημα, επιλέγει να μην βοηθήσει τις ευάλωτες ομάδες δανειοληπτών, ούτε καν με μια μικρή χρονική επέκταση αναστολής των εκποιήσεων, για στοχευμένα ακίνητα.

Άρα λοιπόν, η συνέπεια του καθενός κρίνεται από τις πράξεις του.

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιουλίου 2021 - 13:33

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
ΕΚδήλωση διαμαρτυρίας υπέρ των μεταναστών
17:00
Αύξηση στις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του '24
16:55
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
16:53
Επίθεση της Ουκρανίας με drones προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη καυσίμων
16:42
Ο Γεώργιος Σκαλιάς ειδικός σύμβουλος του Προέδρου για θέματα εκπαίδευσης
16:39
ΑΚΕΛ: Οι περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων να διερευνηθούν πριν από τις εκλογές
16:39
Υπ.Δικαιοσύνης: Υπάρχουν ευθύνες για την απόδραση του υπόδικου
16:34
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.