Ισχυρή βούληση της νέας κυβέρνησης Ισραήλ για ενίσχυση συνεργασίας με Κύπρο, αναφέρουν διπλωματικές πηγές

H ισχυρή βούληση και επιθυμία της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ όχι απλώς για να συνεχίσει η συνεργασία με την Κύπρο σε όλους τους τομείς, αλλά και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, διαπιστώθηκε μετά τη συνάντηση του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τη νέα Κυβέρνηση του Ισραήλ υπό τον Πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τρία θέματα ξεχωρίζουν ιδιαίτερα από τις επαφές και συναντήσεις του ΥΠΕΞ με τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο και τους Υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Ενέργειας και Οικονομικών της χώρας.

Πρώτον, αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ, οι πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι διαπιστώθηκε η ισχυρή βούληση και επιθυμία της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ όχι απλά για να συνεχίσει η συνεργασία μας σε όλους τους τομείς αλλά και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Όπως προκύπτει και από τη σημερινή συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της ενέργειας, της οικονομίας, του εμπορίου και του τουρισμού είναι προτεραιότητα. Όπως αναφέρουν οι πηγές, είναι ξεκάθαρη η προσήλωση και των δύο χωρών στην προστιθέμενη αξία που έχει και για τις δύο χώρες η εμβάθυνση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Δεύτερον, αναφορικά με τις περιφερειακές εξελίξεις, οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο ήταν στο επίκεντρο όλων των συναντήσεων στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι υπάρχει κοινή ανάγνωση με τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις και τους στόχους της Τουρκίας που επηρεάζουν αρνητικά και τις δυο χώρες. Όπως αναφέρθηκε, η ξεκάθαρη δημόσια χθεσινή τοποθέτηση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ για την ανησυχία που έχει το Ισραήλ από με τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο και η ανάγκη κοινής αντίδρασης, δείχνουν με σαφήνεια πως το Ισραήλ προσεγγίζει τις εξελίξεις.

«Ήταν κοινή η πεποίθηση πως θα πρέπει να είναι συλλογική η αντίδραση και αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων μαζί και με αλλά ομονοούντα κράτη στην περιοχή που ανησυχούν από τις τουρκικές κινήσεις, οι οποίες, ανάμεσα σε πολλά αλλά αρνητικά, έχουν επιβαρυντικό αντίκτυπο και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», σημειώνουν.

Τρίτον, όπως ανέφεραν οι πηγές, το Ισραήλ προσβλέπει στην Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος-μέλος της ΕΕ για ενίσχυση των σχέσεων της Ένωσης με το Ισραήλ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος θα ζητήσει το συντομότερο δυνατό σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ισραήλ – ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο Συμβούλιο Σύνδεσης έγινε το 2012 κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Επίσης, ως σημαντικό κρίνεται και το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του ΥΠΕΞ με τον νέο Υπουργό Οικονομικών του Ισραήλ συζητήθηκε και το θέμα της ανάγκης έναρξης διαπραγματεύσεων για συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αναμένεται να γίνει τριμερής συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας για το θέμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

21 Σεπτεμβρίου
Kανένας θάνατος-117 νέα κρούσματα κορονοϊού
21:07
Κομισιόν:Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και ο ρόλος της ΕΕ χρήζει προσεκτικής ανάλυσης
18:24
Η Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αντιστρατεύτηκε τον νόμο, λέει ο ΥΠΕΣ, απάντηση και για το θέμα της Σύριας εγκυμονούσας
18:05
Eλλάδα-κορονοϊός: 3.040 νέα κρούσματα και 42 θάνατοι – Στους 333 οι διασωληνωμένοι
17:49
Aνάλυση: Γιατί η Γαλλία ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τον Ινδο-Ειρηνικό
17:36
Χιλή – Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη χώρα – Πάνω από 6 Ρίχτερ η πρώτη μέτρηση
17:03
Τις εξελίξεις σε Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειο συζήτησε με Χριστοδουλίδη ο Δένδιας, σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη
16:50
Στα 91 εκ. ευρώ θα ανέλθουν οι δαπάνες του κράτους για την προσφυγική τoυ πολιτική
16:27
Δυσαρέσκεια Μόσχας προς Άγκυρα για τη μη αναγνώριση των εκλογών στην Κριμαία
16:07
Αναστολή τριών εκποιήσεων κύριας κατοικίας κατόπιν παρέμβασης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου
15:49
Για 3η δόση στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να παρέλθουν 4 εβδομάδες, διευκρινίζει το Υπουργείο Υγείας
15:32
Ευρωπαϊκό «φρένο» στις συνομιλίες με ΗΠΑ για εμπόριο λόγω AUKUS
15:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand