Ισχυρή βούληση της νέας κυβέρνησης Ισραήλ για ενίσχυση συνεργασίας με Κύπρο, αναφέρουν διπλωματικές πηγές

H ισχυρή βούληση και επιθυμία της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ όχι απλώς για να συνεχίσει η συνεργασία με την Κύπρο σε όλους τους τομείς, αλλά και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, διαπιστώθηκε μετά τη συνάντηση του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τη νέα Κυβέρνηση του Ισραήλ υπό τον Πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τρία θέματα ξεχωρίζουν ιδιαίτερα από τις επαφές και συναντήσεις του ΥΠΕΞ με τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο και τους Υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Ενέργειας και Οικονομικών της χώρας.

Πρώτον, αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ, οι πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι διαπιστώθηκε η ισχυρή βούληση και επιθυμία της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ όχι απλά για να συνεχίσει η συνεργασία μας σε όλους τους τομείς αλλά και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Όπως προκύπτει και από τη σημερινή συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της ενέργειας, της οικονομίας, του εμπορίου και του τουρισμού είναι προτεραιότητα. Όπως αναφέρουν οι πηγές, είναι ξεκάθαρη η προσήλωση και των δύο χωρών στην προστιθέμενη αξία που έχει και για τις δύο χώρες η εμβάθυνση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Δεύτερον, αναφορικά με τις περιφερειακές εξελίξεις, οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο ήταν στο επίκεντρο όλων των συναντήσεων στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι υπάρχει κοινή ανάγνωση με τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις και τους στόχους της Τουρκίας που επηρεάζουν αρνητικά και τις δυο χώρες. Όπως αναφέρθηκε, η ξεκάθαρη δημόσια χθεσινή τοποθέτηση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ για την ανησυχία που έχει το Ισραήλ από με τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο και η ανάγκη κοινής αντίδρασης, δείχνουν με σαφήνεια πως το Ισραήλ προσεγγίζει τις εξελίξεις.

«Ήταν κοινή η πεποίθηση πως θα πρέπει να είναι συλλογική η αντίδραση και αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων μαζί και με αλλά ομονοούντα κράτη στην περιοχή που ανησυχούν από τις τουρκικές κινήσεις, οι οποίες, ανάμεσα σε πολλά αλλά αρνητικά, έχουν επιβαρυντικό αντίκτυπο και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», σημειώνουν.

Τρίτον, όπως ανέφεραν οι πηγές, το Ισραήλ προσβλέπει στην Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος-μέλος της ΕΕ για ενίσχυση των σχέσεων της Ένωσης με το Ισραήλ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος θα ζητήσει το συντομότερο δυνατό σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ισραήλ – ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο Συμβούλιο Σύνδεσης έγινε το 2012 κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Επίσης, ως σημαντικό κρίνεται και το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του ΥΠΕΞ με τον νέο Υπουργό Οικονομικών του Ισραήλ συζητήθηκε και το θέμα της ανάγκης έναρξης διαπραγματεύσεων για συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αναμένεται να γίνει τριμερής συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας για το θέμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.