Άριστος Δαμιανού: Η ΕΚΤ ξεγυμνώνει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για το θέμα των εκποιήσεων

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών

Εξετάσαμε προ ολίγου στην Επιτροπή Οικονομικών την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας της Πρότασης Νόμου που τροποποιεί τον περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Νόμο, την οποία πλειοψηφικά ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων και η οποία προβλέπει την στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Το ΑΚΕΛ εκφράζει την έντονη απαρέσκειά του για τον ετσιθελισμό και τη σκοπιμότητα, με την οποία η κυβέρνηση Αναστασιάδη αλλά και το κυβερνόν κόμμα χειρίστηκαν το όλο ζήτημα.

Τον περασμένο Απρίλιο και στα πρόθυρα των βουλευτικών εκλογών, με πρωτοβουλία και της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, υπερψηφίσαμε αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου. Με διευρυμένες, μάλιστα, παραμέτρους και διευρυμένα οικονομικά κριτήρια, σε σύγκριση με την πρόταση που ψηφίσαμε αρχές Ιουλίου για να εφαρμοστεί μέχρι και τον Οκτώβριο 2021.

Η σκοπιμότητα είναι προφανής. Έπρεπε να υπερπηδηθεί το οποιοδήποτε ενδεχόμενο πολιτικό κόστος στο ΔΗΣΥ ενόψει βουλευτικών εκλογών. Επομένως, τα όποια νομικά ή άλλα προβλήματα τίθενται σήμερα -λυπούμαστε να παρατηρήσουμε- ότι συνιστούν εργαλειοποίηση και της Νομικής Υπηρεσίας, αλλά και άλλων, στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να επιβάλει τη δική της πολιτική θέση. Στο δίπολο τράπεζες-επενδυτικά ταμεία γύπες και δανειολήπτες-εγγυητές, η κυβέρνηση Συναγερμού επιλέγει το πρώτο.

Την ίδια ώρα, επειδή είχε προηγηθεί μια ακατάσχετη κινδυνολογία από πλευράς των κυβερνώντων, μάλιστα με προειδοποιήσεις προς την Επιτροπή Οικονομικών και τα κόμματα ιδιαίτερα της αντιπολίτευσης, ότι η Κυβέρνηση θα αποτινόταν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ειδικά για να μας καταγγείλει για τη νομοθετική μας πρωτοβουλία. Με επιστολή ημερομηνίας 20 Ιουλίου, την οποία το ΥΠΟΙΚ απέκρυψε από το Κοινοβούλιο -και αποδίδουμε τα εύσημα στη δημοσιογράφο που σήμερα αποκαλύπτει το περιεχόμενο της- η Κεντρική Τράπεζα λέει επί λέξει: «η ΕΚΤ απαντώντας στο ΥΠΟΙΚ αποφάσισε να μην διατυπώσει γνώμη αφού έλαβε ιδιαιτέρως υπόψη το γεγονός ότι σκοπός των τροποποιήσεων που εισάγονται με το σχέδιο νόμου είναι μόνο η παράταση της ανατολής των διαδικασιών εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων ως την 31η Οκτωβρίου 2021».

Και ακολούθως, αφού σημειώνει με ικανοποίηση ότι η Πρόταση Νόμου που επρόκειτο να ψηφιστεί ήταν μικρότερης εμβέλειας από εκείνη που ψηφίστηκε και από το ΔΗΣΥ το περασμένο Απρίλιο, καταλήγει με το εξής: «Για όσο διάστημα παραμένουν σε ισχύ σημαντικοί περιορισμοί της κυκλοφορίας με σκοπό τον έλεγχο της πανδημίας σε χώρες της ευρωζώνης, η στήριξη της οικονομικής πολιτικής, για την αποφυγή της πτώχευσης δυσμενώς επηρεαζόμενων αλλά βιώσιμων εταιρειών και της σημαντικής αύξησης της ανεργίας, θα προστατεύει τη βραχυπρόθεσμη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Είναι προφανές ότι ακόμα και η ίδια η ΕΚΤ, στην οποία αποτάθηκε το ΥΠΟΙΚ και η Κυβέρνηση, ξεγυμνώνει τα οποιαδήποτε αίολα επιχειρήματά τους. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να αποκαταστήσουμε αυτή την ισορροπία ανάμεσα στα προνόμια των τραπεζών -πλέον και των επενδυτικών ταμείων- και στα υποβαθμισμένα προνόμια των δανειοληπτών και των εγγυητών, επαναφέροντας την όλη συζήτηση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε αυτή μας την προσπάθεια θα συνεχίσουμε να έχουμε συνοδοιπόρους την μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων στο Κοινοβούλιο.

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιουλίου 2021 - 13:38

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

21 Σεπτεμβρίου
Kανένας θάνατος-117 νέα κρούσματα κορονοϊού
21:07
Κομισιόν:Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και ο ρόλος της ΕΕ χρήζει προσεκτικής ανάλυσης
18:24
Η Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αντιστρατεύτηκε τον νόμο, λέει ο ΥΠΕΣ, απάντηση και για το θέμα της Σύριας εγκυμονούσας
18:05
Eλλάδα-κορονοϊός: 3.040 νέα κρούσματα και 42 θάνατοι – Στους 333 οι διασωληνωμένοι
17:49
Aνάλυση: Γιατί η Γαλλία ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τον Ινδο-Ειρηνικό
17:36
Χιλή – Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη χώρα – Πάνω από 6 Ρίχτερ η πρώτη μέτρηση
17:03
Τις εξελίξεις σε Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειο συζήτησε με Χριστοδουλίδη ο Δένδιας, σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη
16:50
Στα 91 εκ. ευρώ θα ανέλθουν οι δαπάνες του κράτους για την προσφυγική τoυ πολιτική
16:27
Δυσαρέσκεια Μόσχας προς Άγκυρα για τη μη αναγνώριση των εκλογών στην Κριμαία
16:07
Αναστολή τριών εκποιήσεων κύριας κατοικίας κατόπιν παρέμβασης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου
15:49
Για 3η δόση στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να παρέλθουν 4 εβδομάδες, διευκρινίζει το Υπουργείο Υγείας
15:32
Ευρωπαϊκό «φρένο» στις συνομιλίες με ΗΠΑ για εμπόριο λόγω AUKUS
15:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand