Το ΕΒΕ Αμμοχώστου εκφράζει απογοήτευση για τις εξελίξεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη μεγάλη του απογοήτευση για τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ολόκληρης της κατεχόμενης Επαρχίας Αμμοχώστου αλλά και όλης της κατεχόμενης Κύπρου.

Είμαστε, απογοητευμένοι, αναφέρει το ΕΒΕ Αμμοχώστου γιατί διαχρονικά, "οι Κυβερνήσεις και οι πολιτικοί αυτού του τόπου, δεν κατάφεραν να επιτύχουν την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου, στη βάση των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου".

Δυστυχώς, αναφέρει, η Πολιτεία, "διαχρονικά ανέχθηκε και άφησε, ηθελημένα ή από άγνοια, την δήθεν Αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού, να λειτουργήσει αρνητικά, έτσι ώστε να χαθεί οριστικά η Αμμόχωστος και πιθανόν ολόκληρη η κατεχόμενη πατρίδα μας, για να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα μερικών".

Η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου, αναφέρει ότι «...χωρίς να παραγνωρίζεται η αρχή ότι ο σεβασμός στο ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι δεδομένος και ουδείς δύναται να εμποδίσει την ενάσκηση του δικαιώματος αυτού, το Εθνικό Συμβούλιο σημειώνει ότι στο ενδεχόμενο προσφυγής στη λεγόμενη Επιτροπή εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι σε σχέση με τις στοχεύσεις της Τουρκίας».

Το Επιμελητήριο Αμμοχώστου, εκφράζει την απογοήτευση, θλίψη και αγανάκτηση του για την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου αναφορικά με το τι προτείνει να πράξουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων εντός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. "Προτάσεις με χρησμούς Πειθίας και τύπου «ναι μεν αλλά», δεν συνιστούν ενέργειες ενός σοβαρού σώματος που οφείλει να έχει τη δύναμη να αναλάβει τις ευθύνες του και να καθοδηγήσει καθαρά και ξάστερα τους πολίτες του στο τι θα πρέπει να πράξουν ενόψει των δυσμενών πρόσφατων εξελίξεων".

Επειδή οι πιο πάνω τοποθετήσεις αντανακλούν τα συναισθήματα, τουλάχιστον της πλειοψηφίας του Αμμοχωστιανού κόσμου, προστίθεται, το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου απαιτεί όπως η κυβέρνηση αναλάβει άμεση δράση προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς για την εφαρμογή των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία ρητά προνοούν για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Το Επιμελητήριο Αμμοχώστου απαιτεί από το Κράτος, όπως προσφέρει καθοδήγηση, καθώς και συγκεκριμένες εναλλακτικές επιλογές προς τους Αμμοχωστιανούς ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας για το τι θα πρέπει να πράξουν στην «πρόσκληση» του ψευδοκράτους για υποτιθέμενη «επιστροφή» των περιουσιών τους μέσω της Επιτροπής Αποζημιώσεων.

Επίσης, το Επιμελητήριο Αμμοχώστου απαιτεί όπως επιτέλους γίνει αντιληπτό ότι δεν αποτελεί χαρακτηριστικό ενός κράτους δικαίου, ο εκτοπισμένος κόσμος να πληρώνει για 47 χρόνια τώρα, το κόστος της εισβολής και κατοχής του 36% της Κύπρου.

Ακόμη το Επιμελητήριο Αμμοχώστου απαιτεί, δίκαιη και ισότιμη κατανομή των βαρών της κατοχής άμεσα, με συγκεκριμένες προτάσεις και έργα. "Δεν είναι δυνατόν να απαιτείται από τον εκτοπισμένο κόσμο, ο οποίος πληρώνει κόστος από το 1974, να γίνεται η ασπίδα του κράτους και ο φρουρός για εκείνους που κέρδισαν από το 1974, άθελα τους μεν, γεγονός δε".

Προσθέτει πως η υπομονή και η ανοχή από τον κόσμο της Αμμοχώστου και κατ’ επέκταση από όλον τον προσφυγικό κόσμο, έχει φτάσει στο απροχώρητο, απαιτεί όπως το Κράτος προβεί στις πιο πάνω ενέργειες.

Το Επιμελητήριο Αμμοχώστου επιφυλάσσεται για λήψη δραστικότερων μέτρων εάν δεν ικανοποιηθούν τα πολλάκις εκφρασμένα και διαχρονικά αποδεκτά, αλλά ποτέ ικανοποιημένα, αιτήματά του, καταλήγει η ανακοίνωση.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιουλίου 2021 - 14:08

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

21 Σεπτεμβρίου
Kανένας θάνατος-117 νέα κρούσματα κορονοϊού
21:07
Κομισιόν:Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και ο ρόλος της ΕΕ χρήζει προσεκτικής ανάλυσης
18:24
Η Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αντιστρατεύτηκε τον νόμο, λέει ο ΥΠΕΣ, απάντηση και για το θέμα της Σύριας εγκυμονούσας
18:05
Eλλάδα-κορονοϊός: 3.040 νέα κρούσματα και 42 θάνατοι – Στους 333 οι διασωληνωμένοι
17:49
Aνάλυση: Γιατί η Γαλλία ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τον Ινδο-Ειρηνικό
17:36
Χιλή – Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη χώρα – Πάνω από 6 Ρίχτερ η πρώτη μέτρηση
17:03
Τις εξελίξεις σε Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειο συζήτησε με Χριστοδουλίδη ο Δένδιας, σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη
16:50
Στα 91 εκ. ευρώ θα ανέλθουν οι δαπάνες του κράτους για την προσφυγική τoυ πολιτική
16:27
Δυσαρέσκεια Μόσχας προς Άγκυρα για τη μη αναγνώριση των εκλογών στην Κριμαία
16:07
Αναστολή τριών εκποιήσεων κύριας κατοικίας κατόπιν παρέμβασης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου
15:49
Για 3η δόση στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να παρέλθουν 4 εβδομάδες, διευκρινίζει το Υπουργείο Υγείας
15:32
Ευρωπαϊκό «φρένο» στις συνομιλίες με ΗΠΑ για εμπόριο λόγω AUKUS
15:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand