Επίσκεψη αναπληρώτριας Πρωθυπουργού Λιβάνου στην Κύπρο

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε την Παρασκευή στην Κύπρο η Υπουργός Άμυνας και Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός του Λιβάνου Zeina Akar. 

Η κ. Akar είχε συνάντηση στο Υπουργείο Άμυνας και στο Υπουργείο Εξωτερικών ενώ έγινε δεκτή και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Άμυνας, οι ΥΠΑΜ των δύο χωρών Χαράλαμπος Πετρίδης και  Zeina Akar πραγματοποίησαν συζητήσεις που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις στην Κύπρο και στο Λίβανο.

Η Υπουργός Άμυνας του Λιβάνου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησής της για την υποστήριξη της Κύπρου κατά τις τελευταίες εξελίξεις στο Λίβανο και ευχαρίστησε τον κ. Πετρίδη για τη φιλοξενία.

Ο κ.  Πετρίδης εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη φίλη χώρα του Λιβάνου και επανέλαβε την προθυμία και την αποφασιστικότητα της Κύπρου για υποστήριξη προς τις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου.

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή.

Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν επίσης να εμβαθύνουν τη συνεργασία των δύο χωρών, στους τομείς της θαλάσσιας ασφάλειας, ιδιαίτερα μέσω της δημιουργίας Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης στη Βηρυτό, στο πρότυπο αυτού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξάλλου, η Λιβανέζα επίσημη είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν από το Υπουργείο, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση με την κ. Akar, με την οποία στη συνέχεια  παρακάθισαν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών.

Στο επίκεντρο ήταν οι διμερείς σχέσεις, η ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου-Λιβάνου σε αριθμό συγκεκριμένων τομέων, οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με την Αμμόχωστο, η κατάσταση στον Λίβανο, καθώς και περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.  

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Χριστοδουλίδης και η κ. Akar υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για Συνεργασία στον Τομέα της Ενεργείας, με το οποίο εγκαθιδρύεται το γενικό πλαίσιο για ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στα αρμόδια Υπουργεία των δύο χωρών.

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιουλίου 2021 - 17:05

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Τις αδιάλλακτες θέσεις του επανέλαβε πριν από την τριμερή, ο Ερσίν Τατάρ
21:10
Η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι ανοιχτή σε λύση δύο κρατών επανέλαβε ο ΠτΔ προσερχόμενος στην άτυπη τριμερή
20:22
136 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Δευτέρα, κανένας θάνατος
19:57
Κοινή καθησυχαστική δήλωση εταιρειών ενέργειας στη Βρετανία περί επάρκειας καυσίμων
19:49
Δίνουμε και φέτος «Μουσικό ραντεβού» κάθε Σάββατο απόγευμα στο ΡΙΚ (trailer+photo)
19:43
Σύλληψη 38χρονου στη Λευκωσία, πιστόλι με σιγαστήρα ανάμεσα στα τεκμήρια που εντόπισε η Αστυνομία
19:14
Αδιάφορο για τις αγορές ομολόγων το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία
18:57
Στο υψηλότερο επίπεδο τριετίας οι καταθέσεις τον Αύγουστο, σε νέο ιστορικό χαμηλό τα δάνεια
18:48
Πρωθυπουργός Ισραήλ: Το Ιράν «πέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές»
18:18
Eκπαίδευση αστυνομικών ανακριτών από ΝΥ για εντάλματα σύλληψης/έρευνας
17:54
Τα καύσιμα επαρκούν, διαβεβαιώνει η βρετανική κυβέρνηση
17:33
Ποινή φυλάκισης 4,5 χρόνων σε 57χρονη για κλοπή 102 χιλιάδων ευρώ
17:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand