Δεν υπάρχει παραβίαση του διεθνούς δικαίου στο Βαρώσι, ισχυρίζεται ο Ερσίν Τατάρ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι η περιοχή του Βαρωσιού ανήκει στο ΕΒΚΑΦ και ότι έγιναν κάποια λάθη κατά την περίοδο της Αγγλικής Αποικιοκρατίας, σύμφωνα με την «Κίπρις Πόστασι».

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, σε ομιλία του την Παρασκευή σε μνημόσυνο πεσόντων και αναφερόμενος στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι δεν γίνεται κάτι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο σε σχέση με το άνοιγμα του Βαρωσιού και επανέλαβε ότι θα μπορεί να υπάρξει επιστροφή και αποζημίωση σε σχέση με τις περιουσίες που βρίσκονται στο Βαρώσι, σύμφωνα με τις αποφάσεις που θα λαμβάνει η «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας».

Ανάφερε ακόμα ότι έγιναν ανοίγματα στο Βαρώσι με επιλογή μιας πιλοτικής περιοχής και είπε ότι είναι «ορθή η απόφαση να ανοίξει πλέον το Βαρώσι για τους ανθρώπους».

Υποστηρίζοντας ότι συνεχίζεται ο αγώνας των Τουρκοκυπρίων, ο Τατάρ αναφέρθηκε στη σημασία της υπεράσπισης της «κυριαρχίας» τους και ισχυρίστηκε ότι έστω και αν έχουν ένα «κράτος» με την κυριαρχία τους, η διεθνής κοινότητα και το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα ακόμα συνεχίζουν να κάνουν θέμα συζήτησης την «κυριαρχία» των Τουρκοκυπρίων διαπράττοντας «μεγάλες αδικίες».

«Εμείς ποτέ δεν ανοίγουμε προς συζήτηση την κυριαρχία μας. Δεν διαπραγματευόμαστε την κυριαρχία μας, διότι η κυριαρχία μας, ο αγώνας που διεξάγουμε σε αυτό το νησί είναι οι ρίζες μας που προέρχονται από την ιστορία. Είναι κέρδος για εμάς η κυριαρχία μας που οριστικοποιήθηκε, επιβεβαιώθηκε με τα δικαιώματα του 1960, δηλαδή με διεθνές συμφωνίες», είπε.

Επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να προβούν σε παραχωρήσεις από την κυριαρχία τους, ο Τατάρ είπε ότι σε συνάντηση που είχε με Βρετανούς αξιωματούχους το βροντοφώναξε αυτό για άλλη μια φορά και τους ανέφερε ότι αν θέλουν συμφωνία στην Κύπρο αυτή πρέπει οπωσδήποτε να είναι στη βάση κυρίαρχων κρατών. Επανέλαβε ότι στη Γενεύη τόνισε την ύπαρξη δύο κυρίαρχων ίσων κρατών στην Κύπρο και ότι σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να είναι οι πιθανές νέες διαπραγματεύσεις.

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιουλίου 2021 - 17:07

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Η Κυβέρνηση ανέλαβε δράσεις για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, είπε ο Υφ. Ναυτιλίας
21:50
Μητσοτάκης: Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος-Γαλλίας
21:38
Τις αδιάλλακτες θέσεις του επανέλαβε πριν από την τριμερή, ο Ερσίν Τατάρ
21:10
Η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι ανοιχτή σε λύση δύο κρατών επανέλαβε ο ΠτΔ προσερχόμενος στην άτυπη τριμερή
20:22
136 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Δευτέρα, κανένας θάνατος
19:57
Κοινή καθησυχαστική δήλωση εταιρειών ενέργειας στη Βρετανία περί επάρκειας καυσίμων
19:49
Δίνουμε και φέτος «Μουσικό ραντεβού» κάθε Σάββατο απόγευμα στο ΡΙΚ (trailer+photo)
19:43
Σύλληψη 38χρονου στη Λευκωσία, πιστόλι με σιγαστήρα ανάμεσα στα τεκμήρια που εντόπισε η Αστυνομία
19:14
Αδιάφορο για τις αγορές ομολόγων το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία
18:57
Στο υψηλότερο επίπεδο τριετίας οι καταθέσεις τον Αύγουστο, σε νέο ιστορικό χαμηλό τα δάνεια
18:48
Πρωθυπουργός Ισραήλ: Το Ιράν «πέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές»
18:18
Eκπαίδευση αστυνομικών ανακριτών από ΝΥ για εντάλματα σύλληψης/έρευνας
17:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand