Ελλείψεις προϊόντων σε ράφια στη Βρετανία λόγω της «επιδημίας» της καραντίνας των επαφών φορέων COVID

Εικόνες με άδεια ράφια από σουπερμάρκετ κυκλοφορούν σήμερα στο βρετανικό Τύπο, καθώς οι υπεύθυνοι αναφέρουν ελλείψεις σε τρόφιμα λόγω των πολλών απουσιών εργαζομένων στην αλυσίδα εφοδιασμού της αγοράς.

Οι απουσίες αυτές οφείλονται στην «επιδημία» καραντίνας πολιτών που ειδοποιούνται από το πρόγραμμα ιχνηλάτησης του συστήματος υγείας ΝΗS ότι έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένους φορείς του κορωνοϊού.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 1,7 εκ. κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν λάβει την ειδοποίηση να μείνουν σε απομόνωση για δέκα ημέρες, μεταξύ των οποίων ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές ελλείψεις στη στελέχωση πόστων σε κρίσιμους τομείς, όπως τα νοσοκομεία, οι βασικές υποδομές και υπηρεσίες, οι υπηρεσίες συνόρων και η επεξεργασία τροφίμων, αλλά και σε εργοστάσια, καταστήματα και σχολεία.

Οι εργοδότες καλούν την Κυβέρνηση να δράσει άμεσα και να επισπεύσει την άρση της υποχρέωσης καραντίνας για τους πλήρως εμβολιασμένους που έρχονται σε επαφή με κρούσματα, κάτι όμως που ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει ότι θα συμβεί στις 16 Αυγούστου.

Ο Υπουργός Επιχειρήσεων Κουάσι Κούαρτενγκ δήλωσε το πρωί στο Sky News ότι η Κυβέρνηση είναι «πολύ ανήσυχη» για τον αριθμό των πολιτών που λαμβάνουν ειδοποίηση για απομόνωση και ότι πολύ σύντομα θα εκδοθεί μια λίστα με επαγγέλματα που θα εξαιρούνται από την υποχρέωση αυτή. Σημείωσε, πάντως, ότι η λίστα των εξαιρέσεων θα είναι περιορισμένη.

Οι υπεύθυνοι των σουπερμάρκετ και άλλων καταστημάτων λιανικής προειδοποιούν ότι τελούν υπό «αυξανόμενη πίεση» να κρατήσουν τα ράφια γεμάτα και ότι οι γραμμές τροφοδοσίας «αρχίζουν να καταρρέουν» λόγω της ανεπαρκούς στελέχωσης.

Ήδη μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ έχουν αρχίσει να προσφέρουν «περιορισμένες επιλογές» σε ορισμένα καταστήματά τους, ενώ ακόμα και πρατήρια καυσίμων έχουν κλείσει περιμένοντας να αναπληρώσουν τις άδειες τους αντλίες.

Την ίδια ώρα, μερικοί δήμοι έχουν υποχρεωθεί να αναστείλουν τη συλλογή απορριμμάτων λόγω έλλειψης προσωπικού, καθυστερήσεις αναφέρονται σε κατά τόπους ταχυδρομικές υπηρεσίες, ορισμένα θέατρα και επιχειρήσεις εστίασης υποχρεώθηκαν να κλείσουν, ενώ ακόμα και το Εθνικό Συμβούλιο Αστυνομικών Διοικητών δήλωσε ότι οι χρόνοι ανταπόκρισης της αστυνομίας σε κλήσεις πολιτών είναι «υπό πίεση» λόγω ελλείψεων σε διαθέσιμο προσωπικό, με πολλούς αστυνομικούς επίσης να χρειάζεται να μπουν σε απομόνωση λόγω επαφής με κρούσμα.

Η «επιδημία» της καραντίνας προκύπτει λόγω των συνεχιζόμενων σημαντικών ημερήσιων αυξήσεων των κρουσμάτων κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, την ώρα που η Αγγλία έχει από τη Δευτέρα άρει όλες τις νομικές υποχρεώσεις και περιορισμούς πλην της υποχρέωσης απομόνωσης για επαφές κρουσμάτων.

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Μαΐου
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε άσκηση για κατάσβεση μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή του Μαχαιρά (ΦΩΤΟ)
15:39
Έτοιμη η Δημοκρατία να βοηθήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στα κατεχόμενα
15:31
Ο πόλεμος κατά της διαφθοράς αποτελεί προτεραιότητα ασφάλειας, δήλωσε η ΓΓ του ΚΣ ΟΑΣΕ
15:20
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών η ηθοποιός Λέτα Πασχούλα
15:10
Σειρά μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ
14:47
Εκτός ελέγχου φωτιά στα κατεχόμενα Πάναγρα, οδεύει προς το δάσος
14:41
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί» με αποτέλεσμα να δεχόμαστε από τους γείτονές μας λεονταρισμούς
14:35
ΠΟΥ: Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να αναχαιτισθεί, αν δράσουμε τώρα, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
14:25
Υπουργικό Συμβούλιο: Τέρμα οι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, εξαιρουμένων χώρων υψηλής επικινδυνότητας
14:18
Έκρηξη στο κέντρο της Αθήνας – Ενας τραυματίας
14:00
Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για τα ΜΟΕ και τις νέες τουρκικές προκλήσεις ζητούν οι Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών
13:50
Σιζόπουλος: ​Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης υποβαθμίζουν το κυπριακό σε δικοινοτικό πρόβλημα και απενοχοποιούν την Τουρκία
13:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand