Κατατέθηκε η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις νέες παράνομες προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στα Βαρώσια κατέθεσε το μεσημέρι της Τετάρτης η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης στη διάρκεια κοινής διάσκεψης τύπου με τον Έλληνα ομόλογο του στη Λευκωσία, ανακοινώνοντας πως λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις για τα επόμενα βήματα ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον χειρισμό του ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αφού ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον Νίκο Δένδια προσωπικά για την έμπρακτη στήριξη στις κρίσιμες ώρες για την Κύπρο, ανέφερε ότι οι τουρκικές προκλήσεις συνιστούν ξεκάθαρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων από τη μια και προβληματικό στοιχείο σε σχέση με τις προσπάθειες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Στόχος των νέων τετελεσμένων, είπε, είναι η προώθηση άλλης μορφής λύσης του κυπριακού, δηλαδή των δύο κρατών, κάτι που ούτε εμείς ούτε η διεθνής κοινότητα πρόκειται να αποδεχθεί.

Οι επαφές σε επίπεδο των 5 μονίμων μελών του συμβουλίου ασφαλείας, σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο θα συνεχιστούν, τόνισε και η απαίτηση είναι να αντιστραφούν τα νέα τετελεσμένα και να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις στο συμφωνημένο πλαίσιο. Το θέμα είπε θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας το απόγευμα, ενώ μετά την επιστολή προς τον πρόεδρο του σώματος για την προσφυγή της δημοκρατίας, ελπίζει να υπάρξει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα.

Είμαστε δίπλα στην Κύπρο και τον λαό της διαμήνυσε ο Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας ότι ο Αττίλας χθες κινήθηκε ξανά με εξαγγελίες που δημιουργούν νέα τετελεσμένα και σκοπό έχουν να ενταφιάσουν την προοπτική επανένωσης της Κύπρου. Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο είπε τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες που καταπατούν με τον πιο έντονο τρόπο τις αποφάσεις του ΣΑ, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και αγνοούν επιδεικτικά τον ΟΗΕ.

Τόνισε ότι όσο η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο, η Ελλάδα δεν πρόκειται να βελτιώσει τις σχέσεις της μαζί της, ούτε και η ΕΕ. Οι ενέργειες αυτές πρόσθεσε, ενισχύουν την προσπάθεια των Τούρκων για νεοοθωμανική ηγεμονία στην ευρύτερη περιοχή και δημιουργούν ρήγμα στην περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα.

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιουλίου 2021 - 14:36

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Μαΐου
Στον 5ο τελικό θα κριθεί ο τίτλος
12:00
Επιδόθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ η έκθεση της Σου Γκρέι για το partygate
11:52
Θελεί να μιλήσει επευθείας μόνο με τον Πούτιν και όχι μέσω μεσολαβητών, ξεκαθαρίζει ο Ζελένσκι
11:41
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώθηκε για την υγεία της Υπουργού Εργασίας - Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση
11:26
Ακόμα μια υπόθεση πολιτογράφησης ενώπιον της ΝΥ, θα μελετηθεί με τη δέουσα προσοχή, λέει στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας
11:20
Νέες προκλητικές ενέργειες ευθείας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος από την Τουρκία
11:15
Υπό κράτηση δύο άτομα για τις απαλλαγές από την Ε.Φ. έναντι χρηματικής αμοιβής
11:04
Βρετανικό Υπ. Άμυνας: Στις αποθήκες μένουν σημαντικές ποσότητες ουκρανικών σιτηρών λόγω του ρωσικού ναυτικού αποκλεισμού
10:37
Ο Υπουργός Μεταφορών ακύρωσε συνάντηση με την ΕΤΥΚ λόγω λήψης απεργιακών μέτρων
10:11
Μέρα τελικού Κυπέλλου! Ομόνοια και Εθνικός διεκδικούν το μεγάλο τρόπαιο!
10:08
Εμειναν ζωντανοί οι Μάβερικς
10:07
«Επαιξε με την φωτιά, αλλά δεν κάηκε»
10:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand