ΥΠΟΙΚ: Κρίσιμος ο ρόλος της επιστήμης και του Ινστιτούτου Κύπρου στις δύσκολες εποχές που ζούμε

Στον κρίσιμο ρόλο της επιστήμη στους σύγχρονους καιρούς που ζούμε ώστε να μην επικρατήσουν οι συνωμοσίες και η ψευδοεπιστήμ,η που θα πάνε την ανθρωπότητα πίσω στα σκοτεινά χρόνια, εστίασε τον σύντομο χαιρετισμό του ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης κατά την επίσκεψη στο Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ).

Ο Υπουργός είχε συνάντηση με την επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Κύπρου, η οποία συνέβαλε στην ανάλυση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο Υπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους του Ινστιτούτου και έτυχε ενημέρωσης και παρουσίασης για τον ρόλο και τις εργασίες του Ινστιτούτου.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Πετρίδης είπε πως η επίσκεψη του έχει ως στόχο να μάθει περισσότερα για το Ινστιτούτο, τις προοπτικές του, οι οποίες σχετίζονται με τις προοπτικές της Κύπρου και την προσπάθεια να μετατραπεί σε μια οικονομία βασισμένη στη γνώση. Μια γνώση, πρόσθεσε, η οποία διέπεται από τη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Αυτό που θα ήθελα να τονίσω δεν είναι μόνο η μετατροπή της οικονομίας μας σε μια οικονομία βασισμένη στη γνώση, η οποία είναι πολύ σημαντική για μια ισορροπημένη ανάπτυξη, αλλά είμαι βέβαιος ότι όλοι συνειδητοποιούμε ότι ζούμε σε εξαιρετικά δύσκολους καιρούς», είπε ο κ. Πετρίδης και αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τους κινδύνους από την ψευδοεπιστήμη και η συνωμοσιολογία.

Όπως είπε, πριν από λίγες δεκαετίες δεν ήμασταν περήφανοι για το υψηλό ποσοστό ατόμων με πανεπιστημιακά πτυχία, αλλά από την άλλη υπήρχαν οι φτωχότεροι άνθρωποι και λιγότερο μορφωμένοι που εμπιστεύονταν την επιστήμη. Και επειδή η κοινωνία εμπιστευόταν την επιστήμη, συνέχισε, κάναμε μια τεράστια πρόοδο στην ανθρώπινη εξέλιξη μόλις σε μερικές δεκαετίες.

Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στα άλματα που έκανε η ιατρική, εξαλείφοντας ασθένειες που σκότωσαν εκατομμύρια ανθρώπους. Τώρα, σημείωσε, η ψευδοεπιστήμη αναλαμβάνει ηνία σε μια εποχή παραπληροφόρησης, σε μια εποχή που διέπεται από παραπληροφόρηση, η οποία διοχετεύεται μέσω των κοινωνικών μέσων.

«Αυτό καθιστά την παρουσία μας εδώ, αλλά και τη συνεργασία μεταξύ των κυβερνητικών θεσμών και της επιστημονικής κοινωνίας πιο σημαντική από ποτέ γιατί, αν πρόκειται να χάσουμε την επιστήμη από τις συνωμοσίες τότε φοβάμαι ότι επιστρέφουμε στην εποχή των σκοτεινών εποχών στην Ευρώπη και παγκοσμίως», είπε.

Προσέθεσε πως είναι πολύ σημαντικό να μείνουμε μαζί, καθώς η επιστήμη, όπως σημείωσε, έρχεται μαζί με τον ορθολογισμό, την κριτική σκέψη, στοιχεία που πρέπει να προστατεύσουμε. «Πιστεύω ότι το Ινστιτούτο Κύπρου έχει καταλυτικό ρόλο να διαδραματίσει όχι μόνο στον επιστημονικό τομέα αλλά και σε πολλές πτυχές της κοινωνίας στην Κύπρου», είπε και κατέληξε ευχαριστώντας για τη συνάντηση και την ενημέρωση από τους επικεφαλής του Ινστιτούτου Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

07 Δεκεμβρίου
Καταγγέλθηκαν 14 πολίτες και 5 υποστατικά για παραβίαση των μέτρων κατά Covid
07:49
Κίτρινη προειδοποίηση για μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες
07:44
Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ σήμερα στα Ιεροσόλυμα
07:06
Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στο λιμάνι της Λαττάκειας
06:32
CIA: Οι προθέσεις του Πούτιν για την Ουκρανία δεν είναι σαφείς
06:30
Ελεύθερος αφέθηκε ο 'Ελληνας αστυνομικός που συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές
06:16
06 Δεκεμβρίου
Σύνολο 9,926 εμβολιασμοί έγιναν τη Δευτέρα
21:28
Covid-19: Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλο τον ιδιωτικό τομέα
21:15
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν με Μητσοτάκη- Υπογράμμισαν τη σημασία της αλληλεγγύης στην προώθηση της σταθερότητας στην Ευρώπη
20:58
Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για Κύπρο και άλλες χώρες σε μεταπρογραμματική εποπτεία
20:50
Φον ντερ Λάιεν: Στόχος μας να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα μέσα του 2022
20:30
Σύλληψη Έλληνα αστυνομικού στον Έβρο από τους Τούρκους – Κινητοποίηση Ελληνικής Αστυνομίας και υπουργείου Εξωτερικών
19:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand