Υπό 8ημερη κράτηση επτά πρόσωπα για τα επεισόδια στο Συγκρότημα Δίας και στο Προεδρικό

Διάταγμα προσωποκράτησης οκτώ ημερών σε βάρος των εφτά υπόπτων για τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, στο συγκρότημα Δίας και στο Προεδρικό, ενέκρινε την Τρίτη το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Στο μεταξύ, η δικαστική διαδικασία για κράτηση των εφτά συλληφθέντων, που θεωρούνται ύποπτοι για τα επεισόδια στο συγκρότημα Δίας και έξω από το Προεδρικό, ξεκίνησε με καθυστέρηση. Άρνηση δικηγόρων και υπόπτων να επιδείξουν safepass ή rapid test

Η συνεδρία στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 11:00, ωστόσο, σημειώθηκε καθυστέρηση αφού δύο εκ των δικηγόρων των συλληφθέντων, καθώς και δύο από τους υπόπτους, αρνούνταν να μπουν στην αίθουσα με την επίδειξη safepass ή rapid test και με τη χρήση μάσκας. Ο Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου κατά την έναρξη της διαδικασίας κάλεσε δικηγόρους και υπόπτους να συνεργαστούν, δίδοντας τους χρόνος να προβούν σε  διενέργεια rapit test ή να επιδείξουν safepass -όπως προνοούν τα διατάγματα- και να τα προσκομίσουν στο δικαστήριο, ώστε να τους επιτραπεί η είσοδος στην αίθουσα και να αρχίσει η διαδικασία. Διακοπής μισής ώρας για προσκόμιση σχετικών εγγράφων Μάλιστα, τους δόθηκε χρόνος, ώστε να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, διακόπτοντας τη διαδικασία για μισή ώρα.

Τελικά, στην αίθουσα μπήκε μόνο ο ένας εκ των δύο δικηγόρων, ο οποίος αποδέχθηκε την επίδειξη rapid test και τη χρήση μάσκας εντός της αίθουσας, ενώ ο άλλος επικαλέστηκε το αναφαίρετο δικαίωμα του να μην προβεί σε επίδειξη των ιατρικών προσωπικών του δεδομένων. Επίσης, εκτός αιθούσης παρέμειναν και οι δύο ύποπτοι, οι οποίοι αρνήθηκαν τη διενέργεια rapid test. Στην απουσία τους η συνέχιση της διαδικασίας

Το δικαστήριο αποφάσισε τη συνέχιση της διαδικασίας στην απουσία του δικηγόρου και των δύο υπόπτων, που συνέχιζαν να παραμένουν έξω από την αίθουσα. Οι τέσσερις εκ των εφτά συλληφθέντων είναι ύποπτοι για αδικήματα που αφορούν στα όσα σημειώθηκαν στο Συγκρότημα Δίας, ενώ οι τρεις εκ των συλληφθέντων είναι ύποπτοι για τα επεισόδια στο Προεδρικό Μέγαρο. Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν Συγκεκριμένα, οι τέσσερις από τους 7 υπόπτους που φέρονται να ενεπλάκησαν στα επεισόδια στον Δία αντιμετωπίζουν αδικήματα που αφορούν στην παραβίαση του διατάγματος του περί Λοιμοκάθαρσεως νόμου, στη διέγερση προς διάπραξη ποινικού αδικήματος, στην παράνομη συνάθροιση, στη συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος, στην συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, σε οχλαγωγία, σε  προξένηση βλάβης σε κτίρια και μηχανήματα, σε εμπρησμό, σε κακόβουλη βλάβη, σε  κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών και σε παράνομη είσοδο.

Οι υπόλοιποι τρεις,  που φέρονται να ενεπλάκησαν στα επεισόδια στο Προεδρικό αντιμετωπίζουν αδικήματα που αφορούν στην παραβίαση του διατάγματος του περί Λοιμοκάθαρσεως νόμου, στη διέγερση προς διάπραξη ποινικού αδικήματος, στην παράνομη συνάθροιση, στη συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος, στη συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και σε οχλαγωγία. Τα γεγονότα Σύμφωνα με τον Αστυφύλακα του ΤΑΕ Λευκωσίας, Γεννάδιο Ιωάννου, τα αδικήματα διαπράχθηκαν την περασμένη Κυριακή μεταξύ των ωρών 17:30 – 23:00 έξω από το Προεδρικό Μέγαρο κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας μερίδας πολιτών κατά των μέτρων λόγω της πανδημίας, με τη διαμαρτυρία να εξελίσσεται σε πορεία διαμαρτυρόμενων στο κτήριο του Συγκροτήματος Δίας, όπου προκάλεσαν ζημιές τόσο εντός όσο και εκτός του κτηρίου, σε αυτοκίνητα του Συγκροτήματος και υπαλλήλων, που βρίσκονταν σταθμευμένα εντός του περιφραγμένου χώρου του Συγκροτήματος.

Όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου ακολούθως οι διαμαρτυρόμενοι μετέβησαν εκ νέου στο Προεδρικό , όπου συνέχισαν τη διαμαρτυρία, πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον αστυνομικών, καθώς και κροτίδες. Σημείωσε ότι από τα επεισόδια τραυματίστηκαν 12 Αστυνομικοί, οι διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για περίθαλψη. Μεγάλος όγκος δεδομένων Ο κ. Ιωάννου έκανε λόγο για μεγάλο όγκο δεδομένων από κλειστά κυκλώματα, τα οποία ακόμα επιθεωρούνται από την Αστυνομία και για σωρεία πληροφοριών που λαμβάνει η ανακριτική ομάδα. Επιπλέον, πρόσθεσε πως έχουν εκτυπωθεί αρκετές φωτογραφίες των δραστών, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στα ΜΜΕ με σκοπό των εντοπισμό τους.

Σημειώνεται ότι οι τρεις εκ των 7 υπόπτων, ανάμεσα τους και μία γυναίκα, προσήλθαν μόνοι τους στο ΤΑΕ, μόλις αντιλήφθηκαν αναρτημένοι τη φωτογραφία τους στα ΜΜΕ. Σε σχέση με τον 1ο ύποπτο ανέφερε πως προέβη σε ομιλία έξω από το Προεδρικό, ενώ σύμφωνα με τον Γεννάδιο Ιωάννου «διαφάνηκε ότι ήταν ένας από τους διοργανωτές και υποκινητές". Σε σχέση με τον 2ο και 4ο ύποπτο, επίσης, ανέφερε πως διαπιστώθηκε ότι ήταν από τους διοργανωτές και υποκινητές. Σχετικά με τον 3ο, 5ο, 6ο και 7ο ύποπτο, ανάμεσα στους οποίους και μια γυναίκα, διαφάνηκε να εισέρχονται παράνομα εντός του κτιρίου Δίας.

Όπως σημειώθηκε από τον Αστυφύλακα του ΤΑΕ από τις μέχρι στιγμής εξετάσεις και δεδομένα δεν προκύπτει πως οι συγκεκριμένοι ύποπτοι να ενεπλάκησαν σε  οποιεσδήποτε κακόβουλες ζημιές, αλλά ούτε αποκλείεται να προέβησαν στη διάπραξη των συγκεκριμένων αδικημάτων, αφού τα δεδομένα από τα κλειστά κυκλώματα επιθεωρούνται ακόμα.   Ο κ. Ιωάννου ζήτησε την έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης των υπόπτων για περίοδο 8 ημερών, εκφράζοντας τη θέση ότι τυχόν απόλυσή τους δύναται να επηρεάσει μαρτυρία ή και να καταστρέψει τεκμήρια που αναζητούνται.

Να αφεθούν ελεύθεροι οι πελάτες τους, ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης Οι συνήγοροι υπεράσπισης των υπόπτων ζήτησαν όπως οι πελάτες τους αφεθούν ελεύθεροι. Ο δικηγόρος του 1ου υπόπτου ανέφερε ότι το μόνο στοιχείο που έχει ενώπιον της η Αστυνομία για τον πελάτη του είναι η ομιλία που έκανε έξω από το Προεδρικό και από τη στιγμή που την έχει ενώπιον της δεν μπορεί να επέμβει και αλλοιώσει στοιχεία, με τον κ. Ιωάννου να αναφέρει ότι δεν αποκλείεται από τα δεδομένα που ακόμα επιθεωρούνται ο 1ος ύποπτος να συνδεθεί και με τα επεισόδια στο Συγκρότημα Δίας.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 2ου, 3ου, 4ου, 5ης υπόπτου ανέφερε ότι από τα στοιχεία που έχουν ήδη συλλεχθεί και βρίσκονται ενώπιον της Αστυνομία δεν τίθεται θέμα αλλοίωσής τους και ως εκ τούτου ζήτησε οι πελάτες του να αφεθούν ελεύθεροι. Τέλος, το δικαστήριο διέταξε την 8ημερη κράτηση και των εφτά υπόπτων.

Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιουλίου 2021 - 18:56

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας
16:11
Υπό κράτηση δύο άτομα για υποβοήθηση παράτυπων μεταναστών
15:41
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας
15:30
Εντός Ιουλίου η αναδόμηση πρώτων πολυκατοικιών στο πλαίσιο «κτίΖΩ» (Βίντεο)
14:34
Τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων επιβεβαιώνει Αναλογιστική Μελέτη (Βίντεο)
14:12
Επαναρχίζουν τον Μάιο τα δρομολόγια Κύπρου - Ελλάδας
13:48
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
13:01
Περιπολίες σκαφών της Κύπρου ανοικτά του Λιβάνου (Βίντεο)
12:46
Νέες κυρώσεις ΗΠΑ σε εγγεγραμμένες εταιρείες στην Κύπρο
12:05
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 16/4/24
11:35
Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του
11:20
Σήμερα η τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία
10:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.