Ιταμή τουρκική πρόκληση, λέει ο Υπ. Παιδείας για την επιγραφή στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου

Όσο ο Τούρκος κατακτητής σβήνει επιγραφές που μαρτυρούν την ελληνικότητα, «εμείς θα πρέπει να φροντίσουμε να την καλλιεργήσουμε και να την αναδείξουμε», τόνισε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την επικάλυψη από τις κατοχικές αρχές της σκαλιστής επιγραφής «Ελληνικόν Γυμνάσιον», από μάρμαρο, στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου.  

«Πρόκειται για μια ιταμή πρόκληση την οποία βεβαίως και καταδικάζουμε έντονα. Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα της γενικότερης επιχείρησης εθνικής εκκαθάρισης, που διεξάγεται από την τουρκική κατοχή στα κατεχόμενα», πρόσθεσε.   Αυτή, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, είναι δυστυχώς η προσέγγιση της Τουρκίας, μετά τη λεηλασία και την αρπαγή, να προσπαθεί να σβήσει τη φυσιογνωμία και τα σημάδια του ανθρώπινου πολιτισμού για να σφετεριστεί τους τόπους που αρπάζει.   «Πώς θα μιλήσει ο Ταγίπ Ερντογάν για «δυο κράτη» όσο ορθώνονται στην Αμμόχωστο σημεία όπως το ιστορικό Ελληνικό Γυμνάσιο της πόλης;

Μόνο και μόνο εκείνη η επιγραφή τον διαψεύδει. Θα πρέπει όμως να το προσέξουμε: εκείνο που τους ενοχλεί και επιχειρούν με τη βία να το εξαλείψουν, είναι ο ελληνικός χαρακτήρας», σημείωσε.   Δεν αντέχουν, είπε ο κ. Προδρόμου, την επιγραφή «Ελληνικό Γυμνάσιο».   «Γι’ αυτό, πέραν της γενικότερης προσπάθειάς μας για να ανατρέψουμε τη λογική της κατοχής και της διχοτόμησης με πολιτικά μέσα, πρέπει να φροντίσουμε και εκείνα που εξαρτώνται από εμάς και δεν μπορεί να τα επηρεάσει η επιδρομική Τουρκία. Δηλαδή τη δική μας παιδεία και τον πολιτισμό.

Εκείνα που από εμάς εξαρτάται εάν θα συνεχίσουν να αναβλύζουν τον αληθινό χαρακτήρα αυτού του τόπου και του λαού μας», ανέφερε.   Όπως είπε, «όσο ο Τούρκος κατακτητής σβήνει επιγραφές που μαρτυρούν την ελληνικότητα, εμείς θα πρέπει να φροντίσουμε να την καλλιεργήσουμε και να την αναδείξουμε. Δημιουργικά, σε σύγχρονους όρους και χωρίς συμπλέγματα».   «Η απάντηση στο τουρκικό χέρι που θέλει να σβήσει την ιστορία και τη φυσιογνωμία του γυμνασίου στην Αμμόχωστο, ας είναι τα παιδιά μας που θα μάθουν ελληνικά γράμματα και θα μυηθούν καλύτερα στο ήθος και το βάθος του πολιτισμού μας», κατέληξε ο Υπουργός Παιδείας.

Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιουλίου 2021 - 17:49

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.