Ιταλία: τραγουδούν “It’s coming..Rome”

Ιt`s coming…Rome”, είναι το σύνθημα που τραγουδούν από τα ξημερώματα οι Ιταλοί σε αντιπαράθεση με το “It’s coming home” που τραγουδούσαν οι Άγγλοι πριν τον μεγάλο τελικό του Euro 2020.

Η Ιταλία επικράτησε σε αγώνα που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυκτα της Αγγλίας μέσα στο Γουέμπλεϊ της Αγγλίας με 3-2 στη διαδικασία των πέναλτι με ήρωα τον τερματοφύλακα Τζανλουΐτζι Ντοναρούμα ο οποίος είχε δύο αποκρούσεις στις εκτελέσεις των Σάντσο και Σάκα. Ο κανονικός αγώνας και η παράταση δεν είχαν αναδείξει νικητή (1-1).

Η 4η παρουσία της «σκουάντρα ατζούρα» σε τελικό Euro δεν είχε την ίδια κατάληξη με αυτές του 2000 και του 2012, όταν τότε είχε ηττηθεί από την Γαλλία και την Ισπανία. Το 2000  είχε ηττηθεί στην παράταση από τους Γάλλους, ενώ το 2012 είχε συντριβεί από τους Ισπανούς με 4-0. Αυτό ήταν το 2ο Πρωτάθλημα Ευρώπης για τους Ιταλούς, οι οποίοι το είχαν κατακτήσει για πρώτη φορά το 1968.

Από την άλλη, η Αγγλία έχασε την ευκαιρία να πανηγυρίσει το πρώτο της Ευρωπαϊκό στο «σπίτι» της. Τα τρία λιοντάρια έχουν μόνο μια κατάκτηση ενός Μουντιάλ, το 1966, στο Γουέμπλεϊ και από τότε αγνοούν τρόπαιο σε μεγάλη διοργάνωση.

Το γκολ του Λουκ Σο μόλις στο 2ο λεπτό ήταν το πιο γρήγορο στην ιστορία των τελικών του Euro, και έδωσε ψυχολογική ώθηση στην ομάδα του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ. Από την άλλη, για την Ιταλία το γρήγορο τέρμα που δέχθηκε την αποδιοργάνωσε αρχικά. Ωστόσο, οι Ιταλοί ανέκαμψαν μετά το 30 έχοντας την κατοχή, αλλά όχι την κλασική ευκαιρία.

Στο δεύτερο η Αγγλία ξεκίνησε με την ίδια τακτική, επιλέγοντας να δίνει χώρο στους Ιταλούς, που μετά τις αλλαγές του Μαντσίνι άρχισαν να πιέζουν περισσότερο την άμυνα των γηπεδούχων. Στο 61΄ οι Ιταλοί έφτασαν κοντά στην ισοφάριση με το σουτ του Κιέζα να απομακρύνει ο γκολκίπερ της Αγγλίας.

Στο 67΄ από το κόρνερ του Έμερσον, ο Βεράτι έπιασε την κεφαλιά ο Πίκφορντ έδιωξε τη μπάλα που χτύπησε στο δοκάρι και στην επαναφορά της ο Μπονούτσι από κοντά ισοφάρισε σε 1-1.

Η Ιταλία συνέχισε με τον ίδιο ρυθμό χάνοντας άλλη μια ευκαιρία στο 73΄ με τον Μπεράρντι, και από την άλλη η Αγγλία είχε περιοριστεί σε παθητικό ρόλο μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας.

Στην παράταση, ιδιαίτερα στο δεύτερο της μέρος η Αγγλία έδειξε σημάδια ανάκαμψης επιθετικά, χωρίς όμως να δημιουργεί κάποια καλή ευκαιρία. Από την άλλη οι Ιταλοί, αν και είχαν υπεροχή, έδειξαν σημάδια κούρασης.

Στα πέναλτι, ο γκολκίπερ της Εθνικής Ιταλίας απόκρουσε τα πέναλτι των Σάντσο και Σάκα, ενώ ο Ράσφορντ σημάδεψε το δοκάρι. Από την άλλη, ο τερματοφύλακας των Άγγλων Πίκφορντ απέκρουσε τις εκτελέσεις των Μπελότι και Ζορζίνιο, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό.

Ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα αναδείχθηκε MVP του Euro 2020, μετά τις καθοριστικές επεμβάσεις του στη διαδικασία των πέναλτι στα ημιτελικά και στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης. Ο 22χρονος Ιταλός τερματοφύλακας απέκρουσε δύο πέναλτι στον τελικό με την Αγγλία και ένα στον ημιτελικό με την Ισπανία, ενώ στη φάση των ομίλων κράτησε ανέπαφη την εστία του και στα νοκ άουτ δέχθηκε ένα γκολ σε κάθε μία από τις τέσσερις αναμετρήσεις. 

Yπερήφανος για τους παίκτες του δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ιταλίας, Ρομπέρτο Μαντσίνι, μετά το θρίαμβο της «σκουάντρα ατζούρα» στον τελικό του Euro 2020, απέναντι στην Αγγλία, στο Γουμπλέι. 

«Ήμασταν πολύ άξιοι! Δεχτήκαμε γκολ με το καλημέρα και βρεθήκαμε σε δύσκολη θέση αλλά στη συνέχεια κυριαρχήσαμε στο παιχνίδι», είπε μετά τον τελικό ο Μαντσίνι και συνέχισε: «Τα παιδιά ήταν υπέροχα, αυτή η νίκη είναι σημαντική για όλο τον κόσμο μας, για όλους τους οπαδούς. Είμαστε ευτυχισμένοι. Η ομάδα έχει ωριμάσει πάρα πολύ και μπορεί να βελτιωθεί ακόμα. Είμαι υπερήφανος για τους παίκτες μου, δεν έχω λέξεις. Ραντεβού στο Παγκόσμιο Κύπελλο; Ας το απολαύσουμε αυτό. Σήμερα έκλεισε ένας κύκλος, τα παιδιά μας ήταν εκπληκτικά», είπε.

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιουλίου 2021 - 08:42

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Αρχίζει διοικητική έρευνα για την πυρκαγιά στην περιοχή Ασγάτας – Σανίδας – Βάσας Κελλακίου
09:22
Ένταλμα σύλληψης σε επιχειρηματία για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
09:14
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές του καλοκαιριού
08:58
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
06:37
Ελλάδα: Στον ανακριτή σήμερα ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα βοήθησε αλλά δεν αρκεί
05:37
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Υψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση ο τομέας της ενέργειας
05:34
Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και τους Δημάρχους
05:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
05:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.