Βρετανία: Kλιματική αλλαγή- Απαιτούνται πιο σκληρές πολιτικές, αλλά και περισσότερη δημόσια επίγνωση

Η Βρετανία πρέπει να εισαγάγει σκληρότερες πολιτικές για να κάνει πιο αποδοτική τη θέρμανση των κατοικιών και οι καταναλωτές χρειάζεται να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος της χώρας για μηδενικές εκπομπές ρύπων από τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με μία αναφορά που δημοσιοποίησε σήμερα ο διαχειριστής του εθνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (ESO).

Ο αναφερόμενος διαχειριστής, που διανέμει ηλεκτρική ενέργεια σε ολόκληρη τη χώρα, παρουσίασε τα μοντέλα διαφορετικών σεναρίων στην ίδια αναφορά, με τρία από αυτά να δείχνουν πως η Βρετανία θα μπορούσε να πετύχει το στόχο της το 2050 ή γρηγορότερα. Ένα τέταρτο σενάριο στην ίδια αναφορά παρουσίασε την αποτυχία επίτευξης του στόχου. Μία διακομματική ομάδα μελών του κοινοβουλίου ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να κάνει περισσότερα, προκειμένου να ενισχύσει τη συμμετοχή της κοινής γνώμης στην προσπάθεια, ενώ θα πρέπει να δημοσιοποιήσει σχέδια για το πώς θα πετύχει το στόχο της μηδενικής εκπομπής βλαβερών αερίων.

Στα διαφορετικά σενάρια του ESO, η Βρετανία θα μπορούσε μέχρι το 2050 να έχει άνω των 37,4 εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων στο δρόμο, ενώ η ζήτηση συμβατικής ενέργειας για τις μεταφορές στο οδικό δίκτυο θα μπορούσε να έχει μειωθεί κατά 60%. Η Βρετανία θα μπορούσε επίσης να έχει αρνητικές εκπομπές ρύπων από την παραγωγή ενέργειας μέχρι το 2034, αν θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και η παγίδευση του άνθρακα. Το πράσινο υδρογόνο ή η παραγωγή αερίου από το διαχωρισμό του ύδατος μέσω ηλεκτρόλυσης με τη χρήση του ανέμου, της ηλιακής ενέργειας ή άλλης μορφής ανανεώσιμης ενέργειας, μπορεί να έχει έναν ρόλο στην επίτευξη του στόχου της μηδενικής εκπομπής βλαβερών αερίων, σύμφωνα με τα σενάρια της ίδιας αναφοράς.

Ωστόσο, η ίδια αναφορά επισημαίνει πως πρέπει να αλλάξει η κοινωνία. Στο πιο φιλόδοξο σενάριο, τα νοικοκυριά το 2050 θα πρέπει να ρυθμίσουν τους οικιακούς θερμοστάτες τους, κατά μέσο όρο έναν βαθμό Κελσίου χαμηλότερα, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% θα πρέπει να φορτίζουν τα ηλεκτρικά τους οχήματα χρησιμοποιώντας ενέργεια εκτός ωρών αιχμής. Το ίδιο σενάριο προβλέπει επίσης μετά το 2035 να μην καταναλώνεται φυσικό αέριο χωρίς να παγιδεύεται και να αποθηκεύεται ο άνθρακας.

«Οι καταναλωτές θα πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη κατανόηση για το πώς η χρήση ενέργειας που κάνουν και οι επιλογές του τρόπου ζωής τους θα επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του ενεργειακού μας συστήματος», δήλωσε ο Μάθιου Ράιτ, υπεύθυνος στρατηγικής και κανονισμού στον ESO. «Η κυβερνητική πολιτική θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επίγνωση της κατάσταση και την αλλαγή», πρόσθεσε ο ίδιος. .

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιουλίου 2021 - 08:23

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Σεπτεμβρίου
Απόψε η συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουτέρες- Προϋπόθεση για λύση, η απόσυρση του κατοχικού στρατού και η άρση των εγγυήσεων, θα τονίσει ο Κ. Μητσοτάκης στον ΓΓ του ΟΗΕ
21:45
Δικαστήριο στην Ολλανδία επέτρεψε σε έναν 12χρονο να εμβολιαστεί παρά την αντίθεση του πατέρα του
21:36
Βέλγιο: Μαχαίρωσε την πρώην σύζυγό του και την κόρη τους- Συνελήφθη ο δράστης
21:20
Δεν θα χρειάζονται από τις 27 Σεπτεμβρίου αρνητικό αποτέλεσμα τεστ όσα εμβολιασμένα άτομα περνούν από τα οδοφράγματα
20:59
Τη συνδεσιμότητα των αεροπορικών μεταφορών, ήγειρε ο Υπ. Μεταφορών στο Συμβούλιο ΕΕ
20:30
«Μουσική στην πόλη»: Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η συναυλία της Συμφωνικής Οχήστρας Κύπρου αύριο βράδυ (trailer)
20:04
Σταθερά ψηλά τα ημερήσια κρούσματα και θάνατοι από κορoνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο
19:55
Δύο θάνατοι και 145 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:39
Λεμέρ: Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει» στις ΗΠΑ για την προστασία της
19:19
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η αυριανή προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
19:14
Ερντογάν για ταξίδι στις ΗΠΑ: Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν – Δεν υποχωρούμε στους S-400
18:55
Χαιρετίζει τη ψήφιση των νόμων για την αγορά ηλεκτρισμού η Υπουργός Ενέργειας
18:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand