Ακάρ: Προκλητική και αδιάλλακτη η στάση της Ελλάδας

Για προκλητική και αδιάλλακτη στάση κατηγορεί την Ελλάδα ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ υποστηρίζοντας ότι οι παράλογες και παράνομες, όπως τις χαρακτηρίζει αξιώσεις της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο αυξάνουν την ένταση. Ο Τούρκος Υπουργός καλεί τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο να ενεργεί, όπως αναφέρει, μέ λογική.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργός, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στο πλαίσιο συμμετοχής του σε πάνελ, προέβη σε δηλώσεις κατά της Τουρκίας, ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία ενεργεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, καθώς και ότι υφίσταται κίνδυνος αποσταθεροποίησης ολόκληρης της περιοχής. “Προσκαλώ τον αξιότιμο συνάδελφό μου να σκέφτεται και να μιλάει, στο πλαίσιο των συμφωνιών μεταξύ των χωρών μας, του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, με λογική, με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο, μακριά από εγωισμούς και συναισθηματισμούς”, δήλωσε ο Χουλούσι Ακάρ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι μία σημαντική χώρα που συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια γεωγραφία όπως η Μέση Ανατολή.

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι “η Ελλάδα, η οποία δεν εγκαταλείπει τη ρητορική περί διεθνούς δικαίου και κατηγορεί την Τουρκία ότι είναι μία χώρα που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο σε κάθε ευκαιρία, συνεχίζει την προκλητική, παράνομη, αδιάλλακτη στάση της που κλιμακώνει την ένταση, παρά τις θετικές και εποικοδομητικές προσπάθειες της Τουρκίας και δεν τηρεί καν τις συμφωνίες που έχει υπογράψει”. “Επιπρόσθετα, η Ελλάδα αντιτίθεται πεισματικά, με απλές αιτιολογίες, ακόμη και στο κοινό μας κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο έχουμε προτείνει στο ΝΑΤΟ, με εθνικούς μας πόρους και το οποίο υποστηρίζεται από τους συμμάχους”, ισχυρίστηκε ο Χουλούσι Ακάρ.

Ο Τούρκος Υπουργός κατηγόρησε ακόμη την Ελλάδα ότι προβαίνει σε αρνητικές και προκλητικές δηλώσεις που απέχουν από την αλήθεια. “Η ουσία του θέματος είναι ότι 'οι ασκήσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα με σκοπό την πρόκληση, ο εξοπλισμός των νησιών με αποστρατικοποιημένο καθεστώς, κατά παράβαση των συμφωνιών, καθώς και οι παράλογες και παράνομες αξιώσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο' αυξάνουν την ένταση. Παρά τις ρητές διατάξεις των Συνθηκών της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947, εναντίον ποιου και γιατί εξοπλίζονται τα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς; Οι διατάξεις της Συνθήκης είναι σαφείς και οι συνομιλητές μας τις γνωρίζουν πολύ καλά”, υποστήριξε ο Χουλούσι Ακάρ.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “οι απόπειρες της Ελλάδας να μετατρέψει τα προβλήματά της με την Τουρκία σε προβλήματα τρίτων όπως μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ, Τουρκίας-ΗΠΑ, Τουρκίας-ΝΑΤΟ, δεν είναι ούτε νόμιμες ούτε ηθικές”. “Πιστεύουμε ειλικρινά ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο θα πρέπει επίσης να επιλυθούν μέσω του διαλόγου και προσπαθούμε για αυτό. Γνωρίζουμε ότι έχουμε δίκιο όσον αφορά το διεθνές δίκαιο, το διμερές δίκαιο και την ιστορική διαδικασία, και ως εκ τούτου είμαστε πολύ ‘άνετοι’. Η ισχύς μας πηγάζει από αυτό το δίκαιο”, ανέφερε.

Κάλεσε τους Έλληνες να εγκαταλείψουν, όπως είπε, τον επεκτατικό τους σκεπτικό το συντομότερο δυνατό και να σταματήσουν τις αδιάλλακτες και προκλητικές δηλώσεις και ενέργειές τους. “Δηλώνουμε ανοιχτά ότι δεν έχουμε βλέψεις για τα εδάφη, τα δικαιώματα ή το δίκαιο κανενός. Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντά μας στη ‘Γαλάζια Πατρίδα’ μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Πηγή: Άννα Ανδρέου

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιουλίου 2021 - 06:28

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στο 37ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αλεξάνδρειας
16:00
ΚΑΤΑΛΑ: "Το καλύτερο είναι ότι η ομάδα μεγαλώνει"
15:46
Συμβιβασμός ανάμεσα σε Δόξα και Εθν.'Αχνας, το έφεραν 0 - 0 Πρινιωτάκης και Μπογκατίνοφ
15:36
Κοινή Δήλωση MED5 στη Μάλαγα, 24-25 Σεπτεμβρίου 2021
14:52
Αβέρωφ Νεοφύτου: Απόλυτα ικανοποιημένος αλλά και υποστηρικτικός σε όσα ξεκάθαρα είπε ο ΠτΔ στη Γενική Συνέλευση
14:46
Πυρά κατά του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη εξαπέλυσε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης.
14:18
ΕΔΕΚ: Διεκδικεί η λύση να οδηγεί σε ένα λαό και ένα κράτος με πλήρη κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών
14:10
Ελλάδα:Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν
14:01
Φωτιά σε εξέλιξη κοντά στο Βατί Λεμεσού
13:49
ΑΚΕΛ: Ορθά ο ΠτΔ ανέδειξε την τουρκική αδιαλλαξία, αλλά στην τοποθέτηση του έπρεπε να υπάρχει πρόταση για άρση του αδιεξόδου
13:27
Aπόλυτα ικανοποιημένος, δηλώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ από το περιεχόμενο της ομιλίας του ΠτΔ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
13:19
Ποτάμια λάβας ρέουν από το ηφαίστειο στην ισπανική νήσο Λα Πάλμα
13:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand