Υπ. Γεωργίας: Η Κυβέρνηση δεν θα συμβιβαστεί ποτέ με την ιδέα μιας αργόσυρτης και σιωπηλής διχοτόμησης

Η Κυβέρνηση θα αντιταχθεί με όλα τα μέσα που διαθέτει στις νέες προκλήσεις των Τούρκων αξιοποιώντας το διεθνές δίκαιο και τη θέση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ, δήλωσε την Κυριακή ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής,  στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων και των αγνοουμένων του 1974 της Κοινότητας Αγίας Βαρβάρας Λευκωσίας.

Όπως είπε, η Κυβέρνηση δεν θα συμβιβαστεί ποτέ με την ιδέα μιας αργόσυρτης και σιωπηλής διχοτόμησης και μοναδικός μας στόχος είναι η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας συστηματικά, με αφοσίωση και επιμονή.

Με αίσθημα βαθιάς συγκίνησης μνημονεύουμε και τιμούμε σήμερα τους επτά ηρωικούς νεκρούς της Κοινότητας Αγίας Βαρβάρας Λευκωσίας: τον Κώστα Παπουτσή, τον Αντρέα Σπανό, τον Δημήτρη Τζιρκάκα, τον Αντρέα Χατζηγιακουμή, τον Νίκο Χατζηνικολή, τον Σταύρο Χατζηνικολή και τον Πρόδρομο Χρυσοστόμου. Τιμούμε επίσης, είπε, όλους όσοι έπεσαν μαχόμενοι κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974. Παράλληλα, αναπέμπουμε δέηση υπέρ της διαλεύκανσης της τύχης 788 αδελφών μας, που το όνομα τους παραμένει ακόμα στον κατάλογο των αγνοουμένων, ανάμεσα στους οποίους και τρία παλικάρια από την Αγία Βαρβάρα, ο Κωστάκης Ισιδώρου, ο Αντωνάκης Κεζαρίδης και ο Χριστόδουλος Τούμπα.

Στο μνημόσυνο, ο κ. Καδής είπε ότι πέρασαν κιόλας 47 χρόνια από το καλοκαίρι που σημάδεψε οδυνηρά τις ζωές μας. Χρόνια θλίψης, αγωνίας, προσμονής και αγώνα. Τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού του 1974 δεν είναι δυνατόν να ξεχαστούν. Μετρούμε ακόμα πληγές, βιώνουμε τις συνέπειες της κατοχής, νιώθουμε καθημερινά την πίκρα της προσφυγιάς, τελούμε κηδείες αγνοουμένων. «Οι εκκλησίες μας μένουν βουβές και αλειτούργητες, η κατεχόμενη γη μας κατακλύζεται από έποικους, οι τάφοι των προγόνων μας βεβηλώνονται, η πολιτιστική μας κληρονομιά κινδυνεύει με ολοκληρωτική καταστροφή, οι θυσίες των παλικαριών μας παραμένουν αδικαίωτες», ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, προσθέτοντας ότι είναι χρέος όλων μας να κρατούμε ζωντανή τη μνήμη των θυσιών αυτών και να αποδίδουμε την πρέπουσα τιμή σε όσους αγωνίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά, υπακούοντας στο πρόσταγμα της πατρίδας την κρίσιμη ώρα.

Παρά την ανεύρεση των οστών πολλών αγνοουμένων και τον τερματισμό του δράματος των οικογενειών τους τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να αγνοείται η τύχη 788 συμπατριωτών μας, μεταξύ των οποίων και τα τριών ηρωικών παλληκαριών της Αγίας Βαρβάρας, είπε ο κ. Καδής.

Αφουγκραζόμενοι σήμερα, 47 χρόνια μετά, τη φωνή των ηρωικών νεκρών μας και τις εκκλήσεις των συγγενών των αγνοουμένων μας, οφείλουμε να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δίκαιό μας, ανέφερε. Δυστυχώς απέναντι μας, σημείωσε, «έχουμε ένα αδίστακτο κατακτητή. Η Τουρκία όχι μόνο επιδεικνύει την ίδια αδιάλλακτη στάση και μια προκλητικά επιθετική συμπεριφορά, αλλά επιχειρεί να θέσει και νέα τετελεσμένα. Αγνοώντας πλήρως τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, διεκδικεί απροκάλυπτα λύση δύο κρατών και προβαίνει σε ενέργειες για το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό Τουρκοκυπριακή διοίκηση».

Η Κυβέρνηση, σημείωσε, «θα αντιταχθεί με όλα τα μέσα που διαθέτει στις νέες αυτές προκλήσεις, αξιοποιώντας το διεθνές δίκαιο και τη θέση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ».

«Δεν θα συμβιβαστεί ποτέ με την ιδέα μιας αργόσυρτης και σιωπηλής διχοτόμησης. Μοναδικός μας στόχος είναι η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας συστηματικά, με αφοσίωση και επιμονή», ανέφερε.

Παράλληλα, πρόσθεσε ο κ. Καδής, «εργαζόμαστε μεθοδικά για να αναδείξουμε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η πατρίδα μας στην ευρύτερη περιοχή. Χτίζουμε σημαντικές συμμαχίες και συνεργασίες, μέσα από τις οποίες η Κύπρος κατακτά αναβαθμισμένη γεωπολιτική αξία και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας».

Τέλος ανέφερε ότι από την τραγωδία του 1974 οφείλουμε να αντλούμε διδάγματα, τα οποία να κατευθύνουν τις σκέψεις και τις πράξεις μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να πορευθούμε ενωμένοι, προκειμένου να οδηγήσουμε τον τόπο μας μπροστά και να εργαστούμε υπεύθυνα και μονιασμένα, ώστε να παραδώσουμε στις νεότερες γενιές μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα, ειρηνική και ευημερούσα

Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιουλίου 2021 - 14:38

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.