Θα ήθελα το ΓΓ του ΟΗΕ σαφέστερο στα θέματα της Αμμοχώστου, επισημαίνει ο ΠτΔ

Θα ήθελα τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά τα θέματα της Αμμοχώστου και γενικότερα σαφέστερο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που κλήθηκε να αναφερθεί στο περιεχόμενο του προσχεδίου της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι «μελετώνται σημείο προς σημείο τα όσα καταγράφονται και οι όποιες παρατηρήσεις θα διαβιβαστούν εντός των επόμενων ημερών».

Ερωτηθείς ο Πρόεδρος για αναφορές του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σε «ίσα έμφυτα δικαιώματα», ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι καλά γνωστό ότι και στην Ανακοίνωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και στο Σύνταγμα του 1960 αναγνωρίζεται μια μορφή δικαιωμάτων ενυπαρχόντων στον λαό της Κύπρου, είτε αυτοί είναι Τουρκοκύπριοι είτε Ελληνοκύπριοι».

Σε ερώτηση για τη χρονική στιγμή που επιλέγει αυτές τις αναφορές ο Γενικός Γραμματέας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «βεβαίως δεν είμαι ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, ενδεχόμενα είναι μια ορθή εκδοχή αυτού που παρερμηνεύοντας το οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να το μετατρέψουν σε κυριαρχική ισότητα».

Ερωτηθείς ο Νίκος Αναστασιάδης αν θα προβεί σε ενέργειες για την Αμμόχωστο ενόψει και της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος είπε ότι «στις 14 Ιουλίου θα γίνει η Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου, θα συζητήσουμε την όλη κατάσταση, το πώς διαμορφώνονται οι συνθήκες και βεβαίως τα όσα επαπειλούνται προκειμένου μέσα από τις δηλώσεις Ερντογάν ή τις πράξεις της Τουρκίας και αφορούν τον εποικισμό ή περαιτέρω βήματα που αλλάζουν το status quo της Αμμοχώστου».

Κληθείς να δώσει την εκτίμηση εάν τα διαβήματα της Κυπριακής Κυβέρνησης θα έχουν κάποια αποτελέσματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουμε, όπως καταγράφεται, προβεί σε σωρεία διαβημάτων προς κάθε κατεύθυνση, στην ΕΕ, στον Πρόεδρο Μπάιντεν, στους αρχηγούς των πέντε κρατών των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, νομίζω ότι είναι καλά γνωστές οι παρεμβάσεις».

«Θα ήθελα τον Γενικό Γραμματέα να ήταν σαφέστερος όσον αφορά τα θέματα της Αμμοχώστου και γενικότερα. Αυτό που πρέπει να καθοδηγεί τον κάθε Γενικό Γραμματέα. Το αναφέρει βεβαίως. Αλλά πρέπει πλέον να τερματιστεί ο διπλωματικός τρόπος απαράδεκτων γεγονότων που επιτρέπουν, δυστυχώς, πολλές φορές να εκλαμβάνονται ως ανοχή», σημείωσε.

Είπα, επανέλαβε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ότι «θα μελετηθεί με προσοχή η έκθεση και θα επισημανθούν εκείνα που δεν ανταποκρίνονται στα, ή δεν αποδίδουν, πραγματικά γεγονότα».

Σύνταξη: Riknews team

Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιουλίου 2021 - 11:51

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου και κομμάτων μετά το Εθνικό
17:57
Ανακοινώθηκε η σύνθεση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου
15:40
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία έλαβε ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη
14:51
Γιάννης Παναγιώτου: Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε οκτώ τοις εκατό του εργατικού δυναμικού
14:26
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.