Δεν υπάρχει αβεβαιότητα στο πλαίσιο εκποιήσεων, λέει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ

Τη διαφωνία του με την έκθεση της Κομισιόν ότι επικρατεί αβεβαιότητα γύρω από το πλαίσιο των εκποιήσεων, εκφράζει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι για προβλήματα, που ανακύπτουν από τον χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων οι τράπεζες φέρουν την «αποκλειστική ευθύνη».

Σχολιάζοντας τις αναφορές της Κομισιόν στον 10ο μεταμνημονιακό έλεγχο, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ διαφωνεί ότι επικρατεί αβεβαιότητα, σημειώνοντας ότι η τελευταία πρόταση, που ψηφίστηκε σε νόμο αναστέλλει τη διαδικασία εκποίησης (Μέρος VIA) μέχρι τέλος Ιουλίου, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της πλειοψηφίας των Κυπρίων, που επέφερε η πανδημία.

«Άλλο προσωρινή αναστολή για λίγους μήνες και άλλο αλλαγή, που δεν έγινε. Οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2019 δεν επέφεραν αλλαγές στο πλαίσιο, που είχε θεσπιστεί το 2018, το οποίο παραμένει ατόφιο», σημειώνει.

Σε σχέση με τα προβλήματα που ανακύπτουν από τον χειρισμό των ΜΕΔ, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ σημειώνει πως «αποκλειστική ευθύνη έχουν οι Τράπεζες, που επιμένουν να χρησιμοποιούν αντί-νομοτελειακά τον νόμο περί εκποιήσεων, αφού με την απειλή εκποίησης εκβιάζουν τους δανειολήπτες να πληρώσουν το ποσό, που οι ίδιες θεωρούν ότι τους οφείλεται».

«Αυτό το ποσό είναι παραδεχτό πλέον από όλους ότι περιέχει παράνομες χρεώσεις πράγμα που δεν είναι αποδεχτό από τους δανειολήπτες. Οι εκποιήσεις στις πλείστες των περιπτώσεων δεν μειώνουν τα ΜΕΔ», λέει ο Σύνδεσμος.

Τέλος, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ σημειώνει πως για να σημειωθεί πρόοδος στη μείωση των ΜΕΔ, επιβάλλεται οι Τράπεζες να πειθαρχήσουν, αφαιρώντας τις υπερχρεώσεις και εφαρμόζοντας την Οδηγία (και τον Κώδικα) της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου του 2015.

«Αν γίνει αυτό τότε δεν χρειάζεται να γίνονται εκποιήσεις, γιατί αρκετά δάνεια θα γίνουν εξυπηρετούμενα. Αρκετά άλλα μπορούν να αναδιαρθρωθούν σύμφωνα με την πιο πάνω Οδηγία της Κεντρικής», λέει και καταλήγει σημειώνοντας πως στις «ελάχιστες περιπτώσεις που δεν μπορεί να βρεθεί κάποια λύση τότε οι Τράπεζες μπορούν ελεύθερα να προχωρήσουν σε εκποιήσεις με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που δεν άλλαξε ούτε θα αλλάξει».

Τελευταία Ενημέρωση: 08 Ιουνίου 2021 - 15:01

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Ιουλίου
Δεν τίθεται θέμα μεταβίβασης του Βαρωσιού σε άλλη διοίκηση, αναφέρει η «προεδρία»
15:27
Υπό 5νθήμερη κράτηση ζεύγος για υπόθεση πλαστοπροσωπίας
15:22
Κύμα καύσωνα στην Ελλάδα με προβλέψεις για 44 βαθμούς Κελσίου
15:08
ΥΠΑΜ: Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής στην προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα
14:56
Αντιστροφή των τουρκικών ενεργειών στα Βαρώσια ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης
14:35
Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον αγώνα της αδελφής Κύπρου έως την τελική δικαίωση
14:27
Επίσημη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας Σλοβακίας στην Κύπρο
14:23
Οι αλήθειες και οι μύθοι για τα εμβόλια σε διάλεξη του Ινστιτούτου Κύπρου
14:14
Το πρόγραμμα μεταδόσεων των Ολυμπιακών Αγώνων από το ΡΙΚ την Παρασκευή 30/7
14:05
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 30 Ιουλίου 2021
14:05
Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο ΧΑΚ την Πέμπτη
13:49
Διαπληκτισμός κατέληξε σε μαχαιρώματα
13:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand