Νικαράγουα: Σε κατ’ οίκον κράτηση η σοβαρότερη αντίπαλος του Προέδρου Ορτέγα

Η Κριστιάνα Τσαμόρο, για πολλούς η σοβαρότερη αντίπαλος του αρχηγού του νικαραγουανού κράτους, του Ντανιέλ Ορτέγα, στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, τέθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση χθες Τετάρτη, καθώς η εισαγγελία την κατηγορεί για «ξέπλυμα χρήματος», κατηγορία που η ενδιαφερόμενη απορρίπτει.

«Έπειτα από πέντε ώρες που η αστυνομία παρέμενε στο σπίτι της αδελφής μου (...), στις 17:15 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 02:15 σήμερα Πέμπτη ώρα Ελλάδας) την έθεσε σε ‘κατ' οίκον κράτηση’, σε απομόνωση. Το σπίτι της παραμένει κατειλημμένο από την αστυνομία», ανέφερε ο αδελφός της 67χρονης εκδότριας και δημοσιογράφου, ο Κάρλος Φερνάντο Τσαμόρο, μέσω Twitter.

Αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένων μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, εισέβαλαν στην κατοικία της κυρίας Τσαμόρο, στο νοτιοανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, ενώ ετοιμαζόταν να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αρέλια Βάρβα, βοηθός της.

Φίλοι και συγγενείς προσπάθησαν να πάνε στο σπίτι της αλλά η αστυνομία τους εμπόδισε να μπουν, απωθώντας βίαια μεταξύ άλλων δημοσιογράφους.

Η κυρία Τσαμόρο ήλπιζε να κερδίσει τον Ντανιέλ Ορτέγα στις προεδρικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, όπως είχε κάνει πριν από 31 χρόνια η μητέρα της, η Βιολέτα Τσαμόρο.

Όμως το ανερχόμενο αστέρι της αντιπολίτευσης έχει βρεθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες στο στόχαστρο εισαγγελικής έρευνας για ξέπλυμα χρήματος, που η ίδια χαρακτηρίζει «μακάβρια φάρσα» με πολιτικά κίνητρα, για να εμποδιστεί να κατέβει στις εκλογές.

«Η απαγόρευση με αυθαίρετο τρόπο στην ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Κριστιάνα Τσαμόρο (σ.σ. να θέσει υποψηφιότητα) αντανακλά τον φόβο του Ορτέγα για τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», έκρινε μέσω Twitter ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν από την Κόστα Ρίκα, όπου κάνει την πρώτη του επίσκεψη στη Λατινική Αμερική. «Οι Νικαραγουανοί αξίζουν αληθινή δημοκρατία», πρόσθεσε.

Η κυρία Τσαμόρο, που δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα, είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να ζητήσει τη στήριξη της διασπασμένης αντιπολίτευσης ενόψει των προεδρικών εκλογών στις οποίες ο κ. Ορτέγα, στην εξουσία από το 2007, προεξοφλείται πως θα διεκδικήσει τέταρτη συναπτή θητεία.

Η νικαραγουανή δικαιοσύνη ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι δικαστήριο στη Μανάγουα διέταξε την επέμβαση της αστυνομίας και «τη σύλληψη της Κριστιάνας Τσαμόρο, που κατηγορείται για καταχρηστική διαχείριση (...) και ξέπλυμα χρήματος, αγαθών και πόρων, που ζημίωσε το κράτος και την κοινωνία της Νικαράγουας».

Το βράδυ της Τρίτης, η εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος της και ζήτησε να της στερηθεί το δικαίωμα να αναλαμβάνει δημόσια αξιώματα, σημειώνοντας πως «δεν απολαύει πλέον πλήρη αστικά και πολιτικά δικαιώματα καθώς εμπλέκεται σε ποινική διαδικασία».

Νομικοί έκαναν λόγο για «παράνομη» διαδικασία, καθώς δεν έχει υπάρξει απόφαση του Εκλογοδικείου.

Η γενική γραμματεία του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) κατήγγειλε «νέα επίθεση στη δημοκρατία» η οποία κατ’ αυτήν «κάνει ακόμη πιο αδύνατη τη διεξαγωγή ελεύθερων, ισόνομων και διαφανών εκλογών στη χώρα» και «απονομιμοποιεί την εκλογική διαδικασία προτού διεξαχθεί καν». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΚ, η Νικαράγουα «οδεύει στις χειρότερες δυνατές εκλογές».

Το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νικαράγουα κατήγγειλε το ένταλμα σύλληψης, που χαρακτήρισε κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων της κυρίας Τσαμόρο.

Ο ισπανός ευρωβουλευτής Χοσέ Ραμόν Μπάουθα έκρινε επίσης ότι εκτυλίσσεται «πολύ σοβαρή επίθεση εναντίον της δημοκρατίας» στη Νικαράγουα και αξίωσε από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τον Τζουζέπ Μπορέλ, η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει άμεσα την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της κυβέρνησης του κ. Ορτέγα.

Η Κριστιάνα Τσαμόρο διευθύνει το ίδρυμα υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας που φέρει το όνομα της μητέρας της, τα λογιστικά του οποίου κατά την εισαγγελία υποδεικνύουν πως γινόταν «ξέπλυμα χρήματος». Το ίδρυμα, που θεωρείται οχυρό υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου, υποστηρίζει ανεξάρτητους δημοσιογράφους και ΜΜΕ.

Η κυρία Τσαμόρο αποφάσισε να αναστείλει τη δραστηριότητά του τον Φεβρουάριο, αρνούμενη να συμμορφωθεί προς νέο νόμο που υποχρεώνει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δέχεται χρηματοδότηση από το εξωτερικό να εγγράφεται στον κατάλογο των «πρακτόρων του εξωτερικού» που καταρτίζει το υπουργείο Εσωτερικών.

Επρόκειτο να θέσει υποψηφιότητα αξιοποιώντας ιδίως τη δημοφιλία της μητέρας της, της πρώτης και μοναδικής γυναίκας που εξελέγη στην προεδρία. Μπορούσε να λογαριάζει στην υποστήριξη της πανίσχυρης οικογένειάς της, η οποία ανήκει στη νικαραγουανή ολιγαρχία -το όνομά της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτική ιστορία της χώρας- και διατηρεί τον έλεγχο όμιλο μέσων ενημέρωσης.

Η Κριστιάνα Τσαμόρο είναι κόρη του Πέδρο Χοακίν Τσαμόρο, ήρωα του αγώνα εναντίον της δικτατορίας των Σομόσα. Η δολοφονία του τον Ιανουάριο του 1987 θεωρείται πως συνέβαλε στον ξεσηκωμό εναντίον του καθεστώτος και την επικράτηση των σαντινιστών ανταρτών.

Ο 75χρονος Ντανιέλ Ορτέγα, ο άλλοτε ηγέτης των επαναστατών εναντίον της δικτατορίας στη Νικαράγουα, έχει κατηγορηθεί από αρκετούς πρώην συντρόφους του πως εγκατέλειψε τις αρχές του, ενώ η αντιπολίτευση του προσάπτει εκτροπή στον αυταρχισμό και πάταξη κάθε αντιπάλου του και κάθε διαφωνίας.

Στην εξέγερση εναντίον της κυβέρνησής του από τον Απρίλιο 2018 σκοτώθηκαν τουλάχιστον 300 άνθρωποι, τραυματίστηκαν χιλιάδες, ενώ χιλιάδες αντιπολίτευόμενοι οδηγήθηκαν στις φυλακές.

Τελευταία Ενημέρωση: 03 Ιουνίου 2021 - 10:18

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Εντός Ιουλίου η αναδόμηση πρώτων πολυκατοικιών στο πλαίσιο «κτίΖΩ» (Βίντεο)
14:34
Τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων επιβεβαιώνει Αναλογιστική Μελέτη (Βίντεο)
14:12
Επαναρχίζουν τον Μάιο τα δρομολόγια Κύπρου - Ελλάδας
13:48
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
13:01
Περιπολίες σκαφών της Κύπρου ανοικτά του Λιβάνου (Βίντεο)
12:46
Νέες κυρώσεις ΗΠΑ σε εγγεγραμμένες εταιρείες στην Κύπρο
12:05
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 16/4/24
11:35
Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του
11:20
Σήμερα η τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία
10:50
Σύλληψη 42χρονου δεσμοφύλακα για υπόθεση ναρκωτικών στις φυλακές
10:44
Κλείνει στις 2 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους νεοσύλλεκτους
09:46
Στο Λονδίνο σήμερα ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
09:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.