Προεδρικές εκλογές στο Περού: Η Κέικο Φουχιμόρι απαιτεί ξανά διεθνή έλεγχο του β΄ γύρου

Η υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι απαίτησε χθες Δευτέρα από τον μεταβατικό πρόεδρο του Περού, τον Φραντσίσκο Σαγάστι, να γίνει διεθνής έλεγχος των ψηφοδελτίων που κατατέθηκαν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 6ης Ιουνίου, το αποτέλεσμα του οποίου, που εξακολουθεί να μην έχει ανακοινωθεί επισήμως, δεν την ευνοεί.

«Το αίτημα που υποβάλαμε στον πρόεδρο είναι να καλέσει διεθνείς ειδικούς όπως έγινε στη Βολιβία», είπε η υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς μετά την επίδοση επιστολής της στον αρχηγό του κράτους.

Το 2019, έκθεση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) που καταρτίστηκε μετά τις προεδρικές εκλογές στη Βολιβία έριζε ότι είχαν γίνει «εσκεμμένα» χειραγωγήσεις από πλευράς της κυβέρνησης του σοσιαλιστή προέδρου Έβο Μοράλες (2006-2019). Ο βολιβιανός πρώην πρόεδρος είχε καταγγείλει πραξικόπημα εναντίον του στο οποίο χρησιμοποιήθηκε η έκθεση.

Η κυρία Φουχιμόρι ανέγνωσε το περιεχόμενο της επιστολής στους δημοσιογράφους. Σε αυτή καλεί τον μεταβατικό πρόεδρο «να ζητήσει από διεθνείς οργανισμούς να πραγματοποιήσουν έλεγχο» της εκλογικής διαδικασίας.

Ο στόχος είναι «μια ανεξάρτητη οντότητα να μπορέσει να εξετάσει τους εκλογικούς καταλόγους, τα δημοτολόγια, το σύστημα πληροφορικής που χρησιμοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, και να κριθεί εάν τα αποτελέσματα που επεξεργάστηκε και καταμέτρησε ο Οργανισμός Εκλογικών Διαδικασιών (ONPE, η εκλογική επιτροπή) αποτελούν αληθινή αντανάκλαση της λαϊκής βούλησης».

Η πλευρά της νεοφιλελεύθερης πολιτικού καταγγέλλει «νοθεία» στην ψηφοφορία, στην οποία νικητής αναδεικνύεται μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Πέδρο Καστίγιο, με το 50,12% των ψήφων και οριακή διαφορά 44.000 ψήφων. Η κυρία Φουχιμόρι έχει καταθέσει προσφυγές απαιτώντας να χαρακτηριστούν άκυρα δεκάδες χιλιάδες ψηφοδέλτια.

Η αποστολή εκλογικών παρατηρητών του ΟΑΚ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ εκτίμησαν ότι η εκλογική διαδικασία ήταν ελεύθερη, δίκαιη και διαφανής και υπερασπίστηκαν το έργο της εκλογικής επιτροπής και του εκλογοδικείου (Jurado Nacional de Elecciones, JNE), που είναι αρμόδιο για την εξέταση των προσφυγών.

Η κόρη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), στο στόχαστρο της δικαιοσύνης για υπόθεση διαφθοράς, άρχισε να μιλά περί νοθείας τρεις ημέρες μετά την ψηφοφορία, όταν ο Πέδρο Καστίγιο ανέτρεψε το δικό της μικρό προβάδισμα και πέρασε μπροστά.

Διαδηλώσεις της μιας και της άλλης πλευράς οργανώνονται καθημερινά στη Λίμα, με τους υποστηρικτές της κυρίας Φουχιμόρι να αξιώνουν να διεξαχθούν «νέες εκλογές» κι αυτούς του κ. Καστίγιο να ανακηρυχθεί επιτέλους νικητής και να καταγγέλλουν «πραξικόπημα» σε αργή κίνηση.

Ορισμένοι σύμμαχοι της κυρίας Φουχιμόρι πλέον παίρνουν αποστάσεις από την υποψήφια. Ο τίτλος στο κύριο άρθρο της συντηρητικής εφημερίδας El Comercio το Σαββατοκύριακο ήταν ενδεικτικός: «Αρκετά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.