Ξαναζωντανεύει η παλιά Λευκωσία με έργα, δήλωσε ο ΥΠΕΣ

Πίσω από τις σκουριασμένες ταμπέλες, τα «παρατημένα σοκάκια» και τα «χαλαμάντουρα», κοντά ή και μακριά από την πράσινη γραμμή, η παλιά πόλη της Λευκωσίας ξαναζωντανεύει και σιγά σιγά γίνεται όπως την ξέραμε, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του έργου «Ανάπλαση του Πυρήνα της Συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων» - Φάση Α: Ανάπλαση τμημάτων των οδών Τρικούπη, Λεύκωνος και Αισχύλου, είπε ότι η εντός των τειχών πόλη, η οποία είχε παραδοθεί στο παρελθόν σε μια συνεχή πορεία υποβάθμισης και παρακμής, άρχισε δυναμικά να επιστρέφει, να αναζωογονείται και να ανακάμπτει.

Εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το έργο, διαπιστώνοντας ότι οι σχεδιασμοί και το πρόγραμμα για αναζωογόνηση της πρωτεύουσας υλοποιούνται αλλάζοντας τη μορφή και την όψη της πόλης.

Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», κάτω από τον Άξονα Προτεραιότητας για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Δήμο Λευκωσίας. Στόχος της Α’ φάσης του έργου, η οποία άρχισε περί τα μέσα του 2018, είναι η δημιουργία μίας περιοχής - συνοικίας με συνδυασμένη την εμπορική και ήπια βιοτεχνική χρήση και συγκεκριμένα τις δημιουργικές επιχειρήσεις.

Η Α’ φάση του έργου, η οποία έχει ολοκληρωθεί και κόστισε γύρω στο €1,3 εκ., αφορούσε στον επανασχεδιασμό δρόμων και πεζοδρομίων, στην ανάπλαση περιοχής του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας, υπογειοποίηση υπηρεσιών, καθώς και στη συντήρηση και αποκατάσταση 15 προσόψεων ενώ θα ακολουθήσουν άλλες 53 προσόψεις, εκ των οποίων οι 16 αφορούν οικοδομές που κηρύχθηκαν διατηρητέες και θα προσφοροδοτηθούν άμεσα.

Το έργο αυτό δεν είναι αποσπασματικό, σημείωσε, αλλά έρχεται να αποτελέσει συνέχεια και συμπλήρωση άλλων έργων που έχουν ήδη υλοποιηθεί τόσο στο πλαίσιο του τετραετούς Προγράμματος Αναζωογόνησης και Αναβίωσης Περιοχών της Πράσινης Γραμμής Λευκωσίας 2017 – 2021, όσο και των Ευρωπαϊκών ταμείων και άλλων προγραμμάτων.

Έμπρακτη απόδειξη των σκέψεων, των στόχων, του οράματος αλλά και της έγνοιας μας για την πόλη, αποτελεί η υλοποίηση της μεταφοράς της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο κτήριο του σχολείου Φανερωμένης που παίρνει σάρκα και οστά μετά και την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης. Αυτή την τόσο σημαντική ενέργεια συμπληρώνει την κυβερνητική απόφαση για διάθεση €15 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών ή/ και άλλων εκπαιδευτικών και ερευνητικών λειτουργιών.

Τόνισε ότι η Κυβέρνηση θα εξαγγείλει πρόσθετα, και πολύ σύντομα μάλιστα, πολύ γενναιόδωρα πολεοδομικά και οικονομικά κίνητρα για τις ιδιοκτησίες στην περιτειχισμένη πόλη.

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιουνίου 2021 - 12:25

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

15 Οκτωβρίου
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αμερικανικό αντιτορπιλικό προσπάθησε να παραβιάσει τα χωρικά της ύδατα
21:52
Εκτοξεύτηκε η δεύτερη επανδρωμένη αποστολή για τον διαστημικό σταθμό Tiangong
21:51
ΗΠΑ: Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αναρρώνει στο νοσοκομείο από μια λοίμωξη
21:49
Υπό την αντιτρομοκρατική οι έρευνες για τ η δολοφονία του Βρετανού βουλευτή σερ Ντέιβιντ Έιμες
21:07
Σύστημα πληρωμών στο μετρό της Μόσχας με βάση αναγνώριση προσώπου
20:36
Την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης σε ΕΕ και Κύπρο, συζήτησε η Γιόχανσον στην Τουρκία
20:32
142 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Παρασκευή, κανένας θάνατος
19:57
Κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ-Ελλάδας για τον στρατηγικό διάλογο, αναφορά και σε Κύπρο
19:29
Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε στην ΕΕ το Σχέδιο Δημοσιονομικού Προγράμματος 2022
18:57
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Τάλα
18:31
Κέρδη παρουσίασε την Παρασκευή το ΧΑΚ, εβδομαδιαία πτώση
18:28
Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Τάλα, ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand