Κατευθυντήριες γραμμές Κομισιόν για την ασφαλή επανέναρξη των δραστηριοτήτων στους τομείς του πολιτισμού

Κατευθυντήριες γραμμές  για την ασφαλή επανέναρξη των δραστηριοτήτων στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας στην ΕΕ, η οποία ευθυγραμμίζεται με τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενέκρινε η Κομισιόν και παρουσίασε στις Βρυξέλλες, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

"Ο πολιτισμός βοήθησε τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του εγκλεισμού και της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Τώρα είναι η σειρά μας να τον στηρίξουμε στην πορεία του προς την επανεκκίνηση", δήλωσε σχετικά ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς.

"Χρειαζόμαστε συντονισμένες και εξατομικευμένες προσπάθειες σε ολόκληρη την ΕΕ, ώστε να μπορέσει ο τομέας του πολιτισμού να ξαναρχίσει σταδιακά και με ασφάλεια τις δραστηριότητές του και να είναι καλύτερα προετοιμασμένος απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις", τόνισε.

"Οι τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας αποτελούν ισχυρά ευρωπαϊκά κεφάλαια και είναι σημαντικοί για τη βιώσιμη ανάκαμψη της Ευρώπης, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής κοινωνίας και, γενικότερα, για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας", εξηγεί ο Αντιπρόεδρος.
Συγκεκριμένα, οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ βασίζονται σε συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και σε πληροφορίες της επιτροπής υγειονομικής ασφάλειας. Λαμβάνουν υπόψη τις διαφορετικές επιδημιολογικές καταστάσεις στα κράτη μέλη και την εξέλιξή τους. Παρέχουν τους δείκτες και τα κριτήρια (όπως η κυκλοφορία του ιού, η εμβολιαστική κάλυψη, η χρήση προστατευτικών μέτρων, η υποβολή σε διαγνωστικές εξετάσεις και η ιχνηλάτηση επαφών) που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον σχεδιασμό της επανέναρξης ορισμένων δραστηριοτήτων.

Ως εκ τούτου η Κομισιόν συνιστά τα ακόλουθα μέτρα και πρωτόκολλα:
- η άρση όλων των περιορισμών θα πρέπει να είναι στρατηγική και σταδιακή, με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων στην αρχή, ώστε να αξιολογείται η επιδημιολογική κατάσταση·

- τα πολιτιστικά ιδρύματα θα πρέπει να διαθέτουν ειδικό σχέδιο δράσης, στο οποίο θα περιγράφονται λεπτομερώς τα πρωτόκολλα των ενεργειών όταν εντοπίζονται κρούσματα COVID-19·

- θα πρέπει να διατίθενται στοχευμένες πληροφορίες και/ή ad hoc κατάρτιση σε όλο το προσωπικό των πολιτιστικών ιδρυμάτων, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι μόλυνσης·

- θα πρέπει να προωθηθεί ο εμβολιασμός των ατόμων που εργάζονται σε πολιτιστικούς χώρους, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία τόσο των ίδιων όσο και του κοινού·

- για την πρόσβαση σε χώρους εκδηλώσεων μπορεί να απαιτείται από τους συμμετέχοντες αποδεικτικό αρνητικού αποτελέσματος σε τεστ COVID-19 και/ή πιστοποιητικό εμβολιασμού και/ή αποδεικτικό ανάρρωσης COVID-19.
Ανάλογα με την κυκλοφορία των παραλλαγών σε τοπικό επίπεδο, η απαίτηση αυτή μπορεί να επεκταθεί στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα·

- τα πολιτιστικά ιδρύματα θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι τα στοιχεία επικοινωνίας του κοινού είναι διαθέσιμα σε περίπτωση που χρειάζονται για την ιχνηλάτηση επαφών·

- τα πολιτιστικά ιδρύματα θα πρέπει να εφαρμόζουν στοχευμένα μέτρα προστασίας: τήρηση κοινωνικής αποστασιοποίησης, όποτε είναι δυνατόν· καθαροί και προσβάσιμοι χώροι για το πλύσιμο των χεριών· κατάλληλος εξαερισμός· και συχνός καθαρισμός των επιφανειών. Η χρήση μάσκας προσώπου από τους συμμετέχοντες αποτελεί σημαντικό συμπληρωματικό μέτρο.

Τα κράτη μέλη, τώρα, καλούνται να αξιοποιήσουν πλήρως τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για να επενδύσουν ευρέως σ` αυτούς τους τομείς και να ενισχύσουν την ικανότητά τους να προσαρμοστούν στις νέες τάσεις και να εξέλθουν από την κρίση.

Η Κομισιόν θυμίζει ότι έχει αυξήσει σημαντικά τη χρηματοδοτική της στήριξη στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας, χορηγώντας σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα `Δημιουργική Ευρώπη` και σχεδόν 2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα Horizon από το 2021 έως το 2027.
Το φθινόπωρο του 2021 η Κομισιόν θα δημοσιεύσει διαδικτυακό οδηγό σχετικά με την ενωσιακή χρηματοδότηση για τον πολιτισμό, ο οποίος θα καλύπτει όλα τα υφιστάμενα κονδύλια της Ε.Ε. που βρίσκονται στη διάθεση των κρατών μελών και του συγκεκριμένου τομέα.

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιουνίου 2021 - 16:43

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Οκτωβρίου
Το θέμα των πολιτογραφήσεων ενόψει των «βουλευτικών» έθεσε η Γενί Ντουζέν
21:42
Aίγυπτος: Απαγόρευση εισόδου σε μη εμβολιασμένους φιλάθλους και σε μη εμβολιασμένους δημοσίους υπαλλήλους
21:32
Πλησίασαν τις 50 χιλιάδες τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο
21:02
Υεμένη: 150 αντάρτες Χούθι νεκροί σε νέες αεροπορικές επιδρομές νότια της Μαρίμπ
20:31
Τσεχία: Ο πρόεδρος Ζέμαν δεν είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά του
20:15
Γραπτή Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου – Απάντηση σε κ. Αρίστο Δαμιανού και ΑΚΕΛ
20:05
Κορωνοϊός: Δύο θάνατοι, 166 τα κρούσματα και 57 νοσηλευόμενοι
19:34
Αφιερωμένη στον σερ Ντ έιβιντ Έιμες η συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων
19:30
Έγγραφο με επιλογές αντίδρασης σε σχέση με Βαρώσια και ΑΟΖ θα εξετάσουν τον Νοέμβριο οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ
19:25
Στη Βουδαπέστη ο ΥΠΕΞ
19:16
Τάταρ: Δεν υπάρχει κυπριακότητα, μόνο Έλληνες και Τούρκοι στην Κύπρο
18:57
Νικόλας Παπαδόπουλος: Το ΔΗΚΟ θα επικεντρωθεί στο να δώσει καλύτερη προοπτική, στην τουριστική βιομηχανία
18:52
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand