Η Γερμανία δεν επιδιώκει να αναγκάσει όλους στη συνεδρίαση της IPCR να εφαρμόσουν το φρένο εκτάκτου ανάγκης για ΗΒ

Η Γερμανία δεν επιδιώκει στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων (IPCR - integrated political crisis response - μορφή του Συμβουλίου) να εφαρμόσουν το φρένο εκτάκτου ανάγκης του κανονισμού της ΕΕ για τα ταξίδια προς την ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του RIK σε συνέχεια των σχετικών δημοσιευμάτων στο βρετανικό Τύπο. Διευκρινίζεται ότι (όπως άλλωστε έκανε και επίσημα η Κομισιόν) ότι έτσι κι αλλιώς ισχύει η σύσταση του Συμβουλίου για την απαγόρευση των μη απαραίτητων ταξιδίων από το ΗΒ προς την ΕΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε το RIK ισχύουν τα εξής:

1) Είναι μια γνωστή θέση της Γερμανίας ότι το "φρένο έκτακτης ανάγκης" (του σχετικού κανονισμού) πρέπει να τραβηχτεί για πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Γερμανία στην πραγματικότητα έχει τραβήξει το φρένο ήδη στις 23 Μαΐου, όπως και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και το Βέλγιο. Αλλά ένα γενικό "φρένο" που θα απαγόρευε τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι απολύτως εθνική αρμοδιότητα και όχι αρμοδιότητα της ΕΕ. Συνεπώς εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος να το πράξει αυτό που θα αποφασίσει.

(2) Η Γερμανία δεν επιδιώκει να αναγκάσει άλλα κράτη μέλη να την ακολουθήσουν τσην απόφαση για ενεργοποίηση του φρένου έκτακτης ανάγκης.

(3) Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύονται ήδη τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ για Βρετανούς που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Και αυτό δεν θα αλλάξει στη συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ σήμερα. Δεν υπάρχει τρόπος να προστεθεί η Βρετανία στη «λευκή λίστα» της ΕΕ σύντομα.

(4) Ωστόσο, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, τα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν έχουν εφαρμόσει το φρένο έκτακτης ανάγκης για το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να συνεχίσουν να δέχονται Βρετανούς τουρίστες που μπορούν να προσκομίσουν απόδειξη εμβολιασμού. Αυτό δεν είναι αποτελεί από μόνο του πρόβλημα.

(5) Το πρόβλημα προκύπτει όταν οι εισερχόμενοι τουρίστες διαδίδουν την παραλλαγή. Αυτό συνέβη στην Πορτογαλία, η οποία έχει τώρα το υψηλότερο ποσοστό επίπτωσης νέων κρουσμάτων σε ολόκληρη την ΕΕ και συνεχίζει να αυξάνεται. Γι 'αυτό η Γερμανία απαγόρευσε τα ταξίδια από την Πορτογαλία και επέβαλε απαιτήσεις καραντίνας για τους δικούς της πολίτες / κατοίκους που επέστρεψαν από την Πορτογαλία.

(6) Υπολογίζεται ότι αποφάσεις τύπου Πορτογαλίας, από πλευράς Γερμανίας θα υπαγορεύονται από τα ποσοστά των κρουσμάτων.

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιουνίου 2021 - 15:34

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Οκτωβρίου
Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Καρπάθου
08:55
Οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες για το Αφγανιστάν στη Μόσχα
08:18
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας υπέρ της κατάργησης της νομικής ασυλίας του μονάρχη
08:15
Καταγγέλθηκαν 17 πολίτες και τέσσερα υποστατικά για παραβιάσεις των μέτρων κατά του COVID
07:29
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ξεκινά νέα συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες
07:26
Δέκα Πρέσβεις κληθηκαν στο τουρκικό ΥΠΕΞ λόγω Καβαλά
06:50
Μειώνονται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές
06:49
Σήμερα στην Αθήνα η 9η σύνοδος κορυφής των ηγετών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου
06:28
Νιγηρία: Τουλάχιστον 43 νεκροί από επίθεση ενόπλων
06:25
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο άγνωστου τύπου
06:24
18 Οκτωβρίου
Το θέμα των πολιτογραφήσεων ενόψει των «βουλευτικών» έθεσε η Γενί Ντουζέν
21:42
Aίγυπτος: Απαγόρευση εισόδου σε μη εμβολιασμένους φιλάθλους και σε μη εμβολιασμένους δημοσίους υπαλλήλους
21:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand