«Θετική, αλλά όχι επαρκής» η μικρή διεύρυνση της πράσινης λίστας, λένε τουριστικοί φορείς του ΗΒ

Απογοητευμένοι δηλώνουν φορείς του τουρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο από την περιορισμένη διεύρυνση της πράσινης ταξιδιωτικής λίστας που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση Τζόνσον.

Η Μάλτα ήταν η μόνη χώρα που αναβαθμίστηκε από την πορτοκαλί στην πράσινη λίστα δίχως αστερίσκους, ενώ η Μαδέιρα, οι Βαλεαρίδες νήσοι και κρατίδια της Καραϊβικής τοποθετήθηκαν στην πράσινη «υπό επιτήρηση» λίστα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υποβιβαστούν ξανά στην πορτοκαλί κατηγορία χωρίς μεγάλη πρότερη ειδοποίηση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair Μάικλ Ο’ Λίρι καλωσόρισε την κίνηση της Κυβέρνησης ως «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά πρόσθεσε ότι «δημιουργεί περισσότερη σύγχυση».

Όπως εξήγησε, η ταξιδιωτική βιομηχανία διερωτάται «γιατί η Κύπρος, τα ελληνικά νησιά και οι Κανάριες νήσοι δεν προστέθηκαν στην πράσινη λίστα αφού τα ποσοστά κρουσμάτων Covid εκεί είναι εξίσου χαμηλά με της Μάλτας και των Βαλεαρίδων».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ερωτηθείς στο ραδιόφωνο του BBC για τα «αδιαφανή» κριτήρια στον καταρτισμό της πράσινης και πορτοκαλί λίστας, με ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση των ελληνικών νησιών, ο Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς είπε ότι γενικότερα σε περιπτώσεις νησιών δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα γονιδιωματικής ανάλυσης των κρουσμάτων ώστε να εντοπίζονται ανησυχητικές μεταλλάξεις.

Ο κ. Ο’ Λίρι είπε επίσης ότι θα προχωρήσει η νομική αγωγή που έχουν υποβάλει κατά της βρετανικής Κυβέρνησης μεγάλες εταιρείες του ταξιδιωτικού τομέα, ζητώντας διαφάνεια στις αποφάσεις και απρόσκοπτα ταξίδια για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Ο κ. Σαπς ανακοίνωσε χθες ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει την υποχρέωση καραντίνας για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες που θα επιστρέφουν από «πορτοκαλί» χώρες, αλλά χωρίς να προσδιορίζει το πότε θα ισχύσει αυτό.

Η easyJet σχολίασε ότι οι αποφάσεις της Κυβέρνησης «απλά δεν είναι αρκετά φιλόδοξες» ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Virgin Atlantic Σάι Βάις είπε ότι οι ανακοινώσεις «δεν πάνε αρκετά μακριά».

Ο διευθύνων σύμβουλος της British Airways Σον Ντόιλ προειδοποίησε ότι ο τομέας δε θα αντέξει ένα ακόμα «χαμένο καλοκαίρι», ενώ η διευθύνουσα σύμβουλος του Συνδέσμου Διαχείρισης Αεροδρομίων Κάρεν Ντι σχολίασε ότι οι λίγες προσθήκες στην πράσινη λίστα «δε συνιστούν την ουσιώδη επανεκκίνηση που χρειάζεται η αεροπορική βιομηχανία» από μία Κυβέρνηση «υπερβολικά επιφυλακτική».

Ο διευθυντής πολιτικής της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας Μάθιου Φελ πρόσθεσε ότι αν και θετικές, οι ανακοινώσεις δε θα είναι αρκετές για να «σώσουν» το διεθνή ταξιδιωτικό τομέα.

Ο Συντηρητικός βουλευτής επικεφαλής της διακομματικής επιτροπής για το μέλλον της αεροπλοΐας Χένρι Σμιθ συμφώνησε ότι αν και θετικό βήμα, η μικρή διεύρυνση της πράσινης λίστας δεν είναι αρκετή για να άρει την αβεβαιότητα στην ταξιδιωτική βιομηχανία.

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιουνίου 2021 - 13:42

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Αυγούστου
Συρία: Ο Μπασάρ αλ Άσαντ αναθέτει στον πρωθυπουργό Άρνους τον σχηματισμό νέου υπουργικού συμβουλίου
13:32
Κορνήλιος Κορνηλίου:Η Κυπριακή Δημοκρατία, θα συνεχίσει την πορεία που χάραξε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος
13:07
Τεράστιες οι ευθύνες της Τουρκίας για το δράμα των αγνοουμένων, λέει ο Φώτης Φωτίου
12:50
Οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο καταδεικνύουν την αδιαλλαξία της, δήλωσε ο ΥΠΑΜ
12:47
Το 73,8% έλαβε την 1η δόση - 188,090 άτομα δεν εμβολιάστηκαν
12:27
ΕΔΕΚ:Η μη στήριξη του ειδικού τμήματος στο δικαστήριο διαιωνίζει τις αυθαιρεσίας των τραπεζών σε βάρος των δανειοληπτών
11:54
Νίκος Χριστοδουλίδης:Η προσπάθεια για αποτροπή των τετελεσμένων συνεχίζεται
11:48
Αστυνομία: 72 καταγγελίες πολιτών και 16 καταγγελίες υποστατικών για παραβίαση των μέτρων
11:44
Νίκος Νουρής : Οι συνταγές για συνομοσπονδία και δυο κράτη δεν είναι προς όφελος κανενός στην Κύπρο
11:38
Σάββας Περδίος: Ελαφρώς καλύτερα από τον Ιούνιο θα κυμανθεί η τουριστική κίνηση τον Αύγουστο
10:47
Νταβίντ Σασόλι: Η Τουρκία να τερματίσει τις απαράδεκτες ενέργειές της στα Βαρώσια
10:26
Ινδία: Σχεδόν 42.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 541 θάνατοι
10:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand