Ψηφιοποιήθηκαν πάνω από 20 χιλιάδες αρχαία ευρήματα και 1.595 αρχαία μνημεία της Κύπρου

Μέχρι σήμερα έχουν ψηφιοποιηθεί 20.217 αρχαία κινητά ευρήματα, 3.573 επισκοπήσεις και 1.595 αρχαία μνημεία της Κύπρου και το Τμήμα Αρχαιοτήτων με στόχο την ψηφιοποίηση αντικειμένων που εκτίθενται στις προθήκες των κρατικών μουσείων και φυλάσσονται στις αποθήκες του Κυπριακού Μουσείου προχώρησε, από τις 4 Μαΐου στην εφαρμογή ενός νέου ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Digitising the Museums of Cyprus», ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος σε διάσκεψη Τύπου την Παρασκευή για την έναρξη του νέου προγράμματος.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τον European Economic Area Financial Mechanism (EEA) και το Norway Grants (Προγραμματική Περίοδος 2014–2021) και έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, αποτελεί τη συνέχεια των προσπαθειών που καταβάλλει το Τμήμα Αρχαιοτήτων για ψηφιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με το πρώτο πρόγραμμα να είχε τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο του 2009, με την ονομασία «Cyprus Archaeological Digitization Programme» (CADiP).

Διήρκεσε ως τον Απρίλιο του 2011 και όπως είπε ο κ. Καρούσος με την ολοκλήρωσή του το Τμήμα Αρχαιοτήτων συνέχισε το πρόγραμμα ψηφιοποίησης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, με μόνιμους αρχαιολογικούς λειτουργούς και με αγορά υπηρεσιών από αρχαιολόγους για την ψηφιοποίηση Αρχαίων Μνημείων, Κινητών Ευρημάτων, Αρχαιολογικών Επισκοπήσεων και Επιτάξεων. 

Σύμφωνα με τον Υπουργό, μεταξύ Νοεμβρίου 2016 - Νοεμβρίου 2017, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, προχώρησε στην αγορά υπηρεσιών δύο αρχαιολόγων για την ψηφιοποίηση 4.000 κινητών ευρημάτων και πέντε αρχαιολογικών θέσεων. Από τους δύο αρχαιολόγους, ο ένας ανέλαβε την ψηφιοποίηση πέντε αρχαιολογικών θέσεων και ο άλλος την ψηφιοποίηση 3.000 αντικειμένων από το ευρετήριο του Κυπριακού Μουσείου καθώς επίσης 1.000 αντικείμενων που έχουν δηλωθεί ως απολεσθέντα ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής. Το έργο, με διάρκεια δώδεκα μηνών, χρηματοδοτήθηκε από τον προϋπολογισμό του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Εξήγησε ότι στόχος του νέου ερευνητικού προγράμματος «Digitising the Museums of Cyprus» είναι η ψηφιοποίηση 96.000 αρχαίων αντικειμένων στη βάση δεδομένων CADiP. Από αυτά, 82.000 αντικείμενα φυλάσσονται στις αποθήκες του Κυπριακού Μουσείου στη Λευκωσία και 14.000 εκτίθενται στα Μουσεία που βρίσκονται υπό την αρμοδιότητα του Τμήματος Αρχαιοτήτων. 

Συγκεκριμένα, τα αντικείμενα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λάρνακας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου, στο Εθνολογικό Μουσείο-Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου (Λευκωσία), στο Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίου Ιδαλίου, στο Τοπικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας (Λεύκαρα), στο Αγροτικό Μουσείο Φικάρδου, στο Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου - Κάστρο Λεμεσού, στο Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Κουρίου (Επισκοπή), στο Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιπάφου (Κούκλια), στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Γεροσκήπου, στο Τοπικό Αρχαιολογικό Moυσείο Μαρίου-Αρσινόης (Πόλη Χρυσοχούς), στο Κάστρο Λάρνακας, στο Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδρομου (Ευρύχου) και στο Τοπικό Αγροτικό Μουσείο Κάτω Δρυ.

Για το πρόγραμμα έχουν προσληφθεί και εργάζονται 8 αρχαιολόγοι για περίοδο 31 μηνών.

πηγή: ΚΥΠΕ-ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Ιουλίου
Δεν τίθεται θέμα μεταβίβασης του Βαρωσιού σε άλλη διοίκηση, αναφέρει η «προεδρία»
15:27
Υπό 5νθήμερη κράτηση ζεύγος για υπόθεση πλαστοπροσωπίας
15:22
Κύμα καύσωνα στην Ελλάδα με προβλέψεις για 44 βαθμούς Κελσίου
15:08
ΥΠΑΜ: Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής στην προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα
14:56
Αντιστροφή των τουρκικών ενεργειών στα Βαρώσια ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης
14:35
Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον αγώνα της αδελφής Κύπρου έως την τελική δικαίωση
14:27
Επίσημη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας Σλοβακίας στην Κύπρο
14:23
Οι αλήθειες και οι μύθοι για τα εμβόλια σε διάλεξη του Ινστιτούτου Κύπρου
14:14
Το πρόγραμμα μεταδόσεων των Ολυμπιακών Αγώνων από το ΡΙΚ την Παρασκευή 30/7
14:05
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 30 Ιουλίου 2021
14:05
Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο ΧΑΚ την Πέμπτη
13:49
Διαπληκτισμός κατέληξε σε μαχαιρώματα
13:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand