Αυστηρή προειδοποίηση ECDC για τον έλεγχο της διάδωσης της παραλλαγής "δέλτα"

Αυστηρή προειδοποίηση στα κράτη μέλη της ΕΕ αφενός να μην αποσύρουν τα μη φαρμακευτικά μέτρα για τον περιορισμό του ιού, αφετέρου να επισπεύσουν τον εμβολιασμό του πληθυσμού και ειδικά των ευάλωτων ομάδων, απηύθυνε εκ νέου σήμερα η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC) Δρ.Αντρέα Αμόν, δύο μέρες μετά την επίσημη έκθεση εκτίμησης κινδύνου από τη διάδωση της παραλλαγής "δέλτα" στην ΕΕ, από την οποία δεν προστατεύει η μία δόση, αλλά ο πλήρης εμβολιασμός.

Συγκεκριμένα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της η επικεφαλής του ECDC δήλωσε: "οι παραλλαγές του SARS-CoV-2 εμφανίζονται με σημαντικό ρυθμό παγκοσμίως. Το ECDC αναλύει συνεχώς τα χαρακτηριστικά αυτών των παραλλαγών για να ενημερώσει γρήγορα τις αρχές δημόσιας υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Η Δρ.Αντρέα Αμόν τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή "μπορεί να θέσει τις προσπάθειές μας για τον έλεγχο της πανδημίας σε κίνδυνο και να απαιτήσει άμεση δράσεις που βασίζονται σε διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία", σημειώνοντας ότι "η παραλλαγή δέλτα είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν και εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου, θα αντιπροσωπεύει το 90% του συνόλου του παραλλαγών του κορωνοϊού που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

"Δυστυχώς, τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να μολύνει επίσης άτομα που έχουν λάβει μόνο μία δόση των διαθέσιμων εμβολίων", προειδοποίησε.

"Είναι πολύ πιθανό ότι η παραλλαγή δέλτα θα κυκλοφορήσει εκτενώς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδιαίτερα μεταξύ νεότερων ατόμων που δεν έχουν ακόμη στοχευτεί για εμβολιασμό. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο, ή τα πιο ευάλωτα άτομα να μολυνθούν και να βιώσουν σοβαρή ασθένεια και θάνατο, εάν δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως".

Η ίδια τόνισε ότι "τα καλά νέα είναι ότι έχοντας λάβει δύο δόσεις οποιουδήποτε από τα επί του παρόντος διαθέσιμα εμβόλια παρέχεται υψηλή προστασία έναντι αυτής της παραλλαγής και των συνεπειών της".

Ωστόσο, "περίπου το 30% των ατόμων, ηλικίας άνω των 80 ετών και, περίπου το 40% των ατόμων, ηλικίας άνω των 60 ετών δεν έχουν πλήρως εμβολιαστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά άτομα που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από COVID-19", επεσήμανε.

Κάλεσε δε τις αρχές να τα προστατεύσουν το συντομότερο δυνατό έως ότου εμβολιαστούν πλήρως τα περισσότερα ευάλωτα άτομα.

"Πρέπει να διατηρήσουμε την κυκλοφορία του ιού δέλτα χαμηλή ακολουθώντας αυστηρά τα μέτρα δημόσιας υγείας, τα οποία λειτουργούν για τον έλεγχο των επιπτώσεων άλλων παραλλαγών", ξεκαθαρίζει.

"Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε με την εμβολιαστική εκστρατεία με πολύ υψηλό ρυθμό. Σε αυτό το στάδιο καθίσταται ζωτικής σημασίας η δεύτερη δόση εμβολιασμού να χορηγείται εντός του ελάχιστου επιτρεπόμενου διαστήματος μετά την πρώτη δόση για να επιταχυνθεί ο ρυθμός προστασίας των ευάλωτων ατόμων. Γνωρίζω ότι αυτό απαιτεί σημαντική προσπάθεια από τις αρχές δημόσιας υγείας και την κοινωνία γενικότερα για την επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά τώρα είναι η ώρα να περπατήσετε το επιπλέον μίλι. Διαθέτουμε αρκετά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και κάθε μόλυνση που αποτρέπεται μέσω της συμμόρφωσής μας με τα μέτρα δημόσιας υγείας είναι μια ζωή που μπορεί να σωθεί με τον εμβολιασμό", κατέληξε.

Aνταπόκριση: Θάνος Αθανασίου/Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιουνίου 2021 - 10:52

Τελευταιες Ειδησεις

01 Αυγούστου
ΕΔΕΚ:Η μη στήριξη του ειδικού τμήματος στο δικαστήριο διαιωνίζει τις αυθαιρεσίας των τραπεζών σε βάρος των δανειοληπτών
11:54
Νίκος Χριστοδουλίδης:Η προσπάθεια για αποτροπή των τετελεσμένων συνεχίζεται
11:48
Αστυνομία: 72 καταγγελίες πολιτών και 16 καταγγελίες υποστατικών για παραβίαση των μέτρων
11:44
Νίκος Νουρής : Οι συνταγές για συνομοσπονδία και δυο κράτη δεν είναι προς όφελος κανενός στην Κύπρο
11:38
Σάββας Περδίος: Ελαφρώς καλύτερα από τον Ιούνιο θα κυμανθεί η τουριστική κίνηση τον Αύγουστο
10:47
Νταβίντ Σασόλι: Η Τουρκία να τερματίσει τις απαράδεκτες ενέργειές της στα Βαρώσια
10:26
Ινδία: Σχεδόν 42.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 541 θάνατοι
10:24
Ένας 100χρονος πρώην φρουρός σε στρατόπεδο των ναζί θα βρεθεί ενώπιον γερμανικού δικαστηρίου
10:20
Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στα εγκαίνια του υποβρύχιου μουσείου γλυπτικής στην Αγία Νάπα, χθες
10:12
Επιμνημόσυνος λόγος της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της Κοινότητας Τρούλλων
10:09
Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου, στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων Ακανθιωτών, στην Ορόκλινη
10:08
Εκτός μεταλλίων ο Κοντίδης
10:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand