Το Ισραήλ χαλαρώνει περιορισμούς στη Λωρίδα της Γάζας με την εκεχειρία να τηρείται

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα χαλαρώσει περιορισμούς στο εμπόριο και την αλιεία στη Λωρίδα της Γάζας που είχαν ενισχυθεί κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών με τη Χαμάς τον περασμένο μήνα.

Το Ισραήλ διατηρεί αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα του παλαιστινιακού θύλακα, με στήριξη από τη γειτονική Αίγυπτο, επικαλούμενο απειλές από τη Χαμάς. Οι ισραηλινοί περιορισμοί αυστηροποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των 11ημερων εχθροπραξιών του Μαΐου, παγώνοντας εξαγωγές της Λωρίδας της Γάζας, περιορίζοντας εισαγωγές πρώτων υλών και περιορίζοντας τη θαλάσσια περιοχή στην οποία επιτρέπεται η αλιεία στους Παλαιστινίους.

Με μια εκεχειρία που επιτεύχθηκε με την μεσολάβηση της Αιγύπτου να τηρείται σε μεγάλο βαθμό, το Ισραήλ επέτρεψε τη Δευτέρα μια περιορισμένη επανάληψη εμπορικών εξαγωγών από τη Γάζα. Ωστόσο, η Χαμάς απαίτησε μια ευρύτερη χαλάρωση των περιορισμών και άφησε ανοιχτή την πιθανότητα επανάληψης των εχθροπραξιών.

Με αφετηρία από αύριο, το Ισραήλ θα «επεκτείνει την αλιευτική ζώνη στη Λωρίδα της Γάζας από έξι σε εννέα ναυτικά μίλια και (εγκρίνει) την εισαγωγή πρώτων υλών για μη στρατιωτικά εργοστάσια αναγκαίων προϊόντων», ανακοίνωσε το Cogat, ισραηλινό όργανο που είναι επιφορτισμένο με τις μη στρατιωτικές επιχειρήσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Τα νέα μέτρα είναι «υπό την προϋπόθεση της διατήρησης της σταθερότητας ασφαλείας», ανέφερε το Cogat.

Τουλάχιστον ένα εργοστάσιο στη Λωρίδα, το Pepsi Gaza, έκλεισε λόγω των ισραηλινών περιορισμών στις εισαγωγές πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένου στο αέριο διοξειδίου του άνθρακα. Το Cogat δεν ανέφερε σε ποιες πρώτες ύλες θα επιτρέπεται να εισάγονται.

Η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Έθνη ενέτειναν τις μεσολαβητικές τους προσπάθειες την περασμένη εβδομάδα μετά από την εκτόξευση εμπρηστικών μπαλονιών από τον παλαιστινιακό θύλακα και τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις σε αντίποινα σε τοποθεσίες της Χαμάς, εγείροντας φόβους για την εύθραυστη εκεχειρία.

Τουλάχιστον 250 Παλαιστίνιοι και 13 άνθρωποι στο Ισραήλ σκοτώθηκαν στις μάχες του Μαΐου, με Παλαιστίνιους μαχητές να εκτοξεύουν εκατοντάδες ρουκέτες προς ισραηλινές πόλεις και το Ισραήλ να εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιουνίου 2021 - 20:53

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.