Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σκοπεύει να χαιρετίσει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο

Επίσης να προσφέρει σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη θετική δέσμευση με την Τουρκία και να υπενθυμίσει ότι η Ευρωπαική Ενωση παραμένει πλήρως δεσμευμένη για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ιδίως το 550, το 789 και το 1251.

Πιο συγκεκριμένα, στο προσχέδιο συμπερασμάτων θα υπάρχει υπόδειξη ότι η απολιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να διατηρηθεί.

Αναφορικά με την αναβάθμιση της τελωνειακής Ενωσης με την Τουρκία, θα σημειώνεται η έναρξη συζήτησης σε τεχνικό επίπεδο για τον εκσυγχρονισμό της, υπενθυμίζοντας την ανάγκη αντιμετώπισης των τρεχουσών δυσκολιών με την υπόδειξη ότι πρέπει να διασφαλιστεί αποτελεσματική εφαρμογή της σε όλα τα κράτη μέλη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλεί την Επιτροπή να υποβάλει χωρίς καθυστέρηση πρόταση για συνέχιση της χρηματοδότησης στην Τουρκία, την Ιορδανία, τον Λίβανο σε άλλα μέρη της περιοχής για το προσφυγικό . Σε σχέση με το  Κυπριακό, το Συμνούλιο θα υπενθυμίζει ότι παραμένει πλήρως δεσμευμένο για συνολική διευθέτηση του, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα εκφράζει λύπη επειδή η ατυπη συνάντηση στη Γενεύη  δεν άνοιξε το δρόμο για την επανάληψη των επίσημων διαπραγματεύσεων και θα διαβεβαιώνει οτι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη στήριξη της διαδικασίας.

Θα γίνονται επίσης υποδείξεις για την παραβιάσεις από την Τουρκία σε σχέση με τα ανθρώπινα διακιώματα και το κρατος δικαίου.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιουνίου 2021 - 06:34

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Αυγούστου
ΕΔΕΚ:Η μη στήριξη του ειδικού τμήματος στο δικαστήριο διαιωνίζει τις αυθαιρεσίας των τραπεζών σε βάρος των δανειοληπτών
11:54
Νίκος Χριστοδουλίδης:Η προσπάθεια για αποτροπή των τετελεσμένων συνεχίζεται
11:48
Αστυνομία: 72 καταγγελίες πολιτών και 16 καταγγελίες υποστατικών για παραβίαση των μέτρων
11:44
Νίκος Νουρής : Οι συνταγές για συνομοσπονδία και δυο κράτη δεν είναι προς όφελος κανενός στην Κύπρο
11:38
Σάββας Περδίος: Ελαφρώς καλύτερα από τον Ιούνιο θα κυμανθεί η τουριστική κίνηση τον Αύγουστο
10:47
Νταβίντ Σασόλι: Η Τουρκία να τερματίσει τις απαράδεκτες ενέργειές της στα Βαρώσια
10:26
Ινδία: Σχεδόν 42.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 541 θάνατοι
10:24
Ένας 100χρονος πρώην φρουρός σε στρατόπεδο των ναζί θα βρεθεί ενώπιον γερμανικού δικαστηρίου
10:20
Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στα εγκαίνια του υποβρύχιου μουσείου γλυπτικής στην Αγία Νάπα, χθες
10:12
Επιμνημόσυνος λόγος της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της Κοινότητας Τρούλλων
10:09
Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου, στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων Ακανθιωτών, στην Ορόκλινη
10:08
Εκτός μεταλλίων ο Κοντίδης
10:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand