Ακάρ: Η Ελλάδα έσπασε τη συμφωνία του 1988

Η Ελλάδα δεν τήρησε τη συμφωνία του 1988 υποστηρίζει ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας καταγγέλλοντας την Ελλάδας ότι πρώτη έσπασε το μορατόριουμ για μη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων εν μέσω τουριστικής περιόδου. Ο Τούρκος Υπουργός επανέλαβε ότι είναι αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουν τα συμφέροντα τους στην ‘Γαλάζια Πατρίδα’ συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση εργοστασίου αμυντικής βιομηχανίας, ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι “είμαστε υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων στην περιοχή μας και στον κόσμο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, με ειρηνικές μεθόδους και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας”. “Πιστεύουμε ειλικρινά ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο πρέπει να επιλυθούν μέσω του διαλόγου και καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να το πετύχουμε”

Υποστήριξε ότι σε αυτό το πλαίσιο, εκτός από τις διαβουλεύσεις με την Ελλάδα και τις συναντήσεις διαδικασιών αποφυγής συγκρούσεων στο ΝΑΤΟ,

πραγματοποιήσαμε το πρώτο μέρος της 4ης συνάντησης επί των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μέσω τηλεδιάσκεψης”. “Ωστόσο, θα ήθελα να δηλώσω για άλλη μια φορά ότι αναμένουμε τους συνομιλητές μας στην Άγκυρα για την επόμενη συνάντησή μας. Θέλουμε πάντα να επικεντρωνόμαστε στη θετική ατζέντα.

Δυστυχώς, μερικές φορές συναντάμε προκλητικές ενέργειες και ρητορική από τους Έλληνες ομολόγους μας. Για παράδειγμα, υπάρχει η συμφωνία των Αθηνών που υπογράψαμε το 1988, βάσει της οποίας δεν διεξάγονται ασκήσεις και παρόμοιες δραστηριότητες το διάστημα μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου και στις εθνικές μας εορτές, για τουριστικές λόγους.

Δυστυχώς, βλέπουμε πως η συμφωνία δεν τηρήθηκε. Θα πρέπει επίσης να ειπωθεί ότι η μεγαλύτερη ζημιά από τις μάταιες εξοπλιστικές απόπειρες των Ελλήνων γειτόνων μας θα αφορά στον ελληνικό λαό. Οι πόροι του ελληνικού λαού δεν πρέπει να χαραμιστούν.

Πρέπει τώρα να γίνει κατανοητό ότι η καλύτερη λύση για ειρήνη και σταθερότητα είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων κάθε πλευράς και του δικαίου καθώς και η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας”, είπε ο Χουλούσι Ακάρ.

Ο Τούρκος Υπουργός πρόσθεσε: “Όπως υποστηρίζουμε ανέκαθεν, είμαστε υπέρ της δίκαιης κατανομής του πλούτου αυτής της γεωγραφικής ενότητας μεταξύ των χωρών της περιοχής, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Είμαστε υπέρ της από κοινού ειρηνικής οικοδόμησης ενός μέλλοντος ευμερίας. Καθιστούμε σαφές ότι δεν εποφθαλμιούμε το δίκαιο κανενός”.

Κατέληξε λέγοντας: “Εντούτοις, είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντά μας στην ‘Γαλάζια Πατρίδα’ μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Επιπλέον, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε και να έχουμε επαφές με χώρες της περιοχής, ιδίως με την Αίγυπτο, για να συμβάλουμε στην περιφερειακή ειρήνη”.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιουνίου 2021 - 18:38

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουλίου
Καμία υποχώρηση δεν χωρεί στις απαράδεκτες εξαγγελίες της Τουρκίας για Αμμόχωστο, τόνισε η Σακελλαροπούλου
21:28
Η Τουρκία πήρε διαζύγιο από τη διεθνή νομιμότητα, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα
21:13
Tρεις θάνατοι και 789 νέα περιστατικά COVID το Σάββατο
20:33
Εκδήλωση έξω από το Προεδρικό στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης κατά των περιοριστικών μέτρων
19:41
Φωτίου: Δεν πρέπει να συνεχιστεί η ανοχή της διεθνούς κοινότητας στους τακτικισμούς και προσκόμματα της Τουρκίας
19:19
Ιταλία: Το «πράσινο πάσο» θα χρησιμεύει και για τις επισκέψεις στα νοσοκομεία
18:28
Η Κίνα έκλεισε λιμάνια και σιδηροδρομικές γραμμές σήμερα, ενόψει του τυφώνα Ιν-Φα
18:20
Γαλλία: Διαδηλωτές κατά των περιορισμών για την Covid-19 συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Παρίσι
18:04
Ελλάδα: 2.472 κρούσματα και 8 θάνατοι
17:42
Xωρίς φρένο οι αυξήσεις στα κατασκευαστικά υλικά - Λύσεις ζητούν Ο.Ε.Β και Ο.Σ.Ε.Ο.Κ. (ΡΕΠΟΡΤΑΖ)
17:10
Με άδεια ασθενείας η Υπ. Δικαιοσύνης
16:47
Σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή
15:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand