Τουλάχιστον 41 κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα συν» στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο οργανισμός Δημόσια Υγείας Αγγλίας (PHE) ανακοίνωσε ότι 41 από τα συνολικά 75.953 κρούσματα της κυρίαρχης ινδικής μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού που έχουν ανιχνευθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο περιέχουν πρόσθετη μετάλλαξη που καθιστά τον ιό πιο ανθεκτικό.

Πρόκειται για τη λεγόμενη μετάλλαξη «Δέλτα συν» (Delta plus) ή μετάλλαξη του Νεπάλ, η οποία προσδιορίστηκε ως «ανησυχητική μετάλλαξη» στην Ινδία, προκαλώντας αυξημένο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα.

Τα τρία ανησυχητικά χαρακτηριστικά της νεότερης μετάλλαξης του κορωνοϊού είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα, ότι προσκολλάται πιο δυνατά στα κύτταρα των πνευμόνων και ότι δυνητικά περιορίζει την αντίδραση των μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Πνευμονολόγος από ινδικό νοσοκομείο που μίλησε στο Sky News επισήμανε την ανησυχία που προκαλεί στη χώρα, λέγοντας ότι η μετάλλαξη που περιέχει την καθιστά πιο ανθεκτική έναντι τουλάχιστον του εμβολίου της AstraZeneca, δηλαδή του εμβολίου που λαμβάνει η πλειοψηφία των κατοίκων της Ινδίας.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει και ανησυχία για την πιθανότητα δεύτερης λοίμωξης για πρώην φορείς του ιού, λόγω της ικανότητας της μετάλλαξης να αποφεύγει την εξουδετέρωση από τα αντισώματα.

Ο οργανισμός PHE έχει διαπιστώσει πως δύο δόσεις του εμβολίου είτε της AstraZeneca είτε της Pfizer προσφέρουν υψηλή προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά για την αποτελεσματικότητά τους έναντι της «Δέλτα συν» απαιτούνται περισσότερα δεδομένα.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι η μετάλλαξη «παρακολουθείται» από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και πως όπου έχει ανιχνευθεί είναι σε ισχύ αυξημένα μέτρα.

Πάντως επιστήμονες στη Βρετανία έχουν επισημάνει ότι άλλες παραλλαγές που περιέχουν την ίδια μετάλλαξη δεν έχουν καταφέρει να εξαπλωθούν ιδιαίτερα, πλην της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης «Βήτα».

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιουνίου 2021 - 18:06

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

05 Αυγούστου
ΣΕΑ: Καλούνται οι παίκτες του Κυπριακού να συμβάλλουν στη λύση και να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία
21:28
Τρεις θάνατοι και 580 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Πέμπτη
20:48
Ορκίστηκε ενώπιον του Κοινοβουλίου ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί
20:21
Ανακαλούνται παρτίδες ντόνατ λόγω οξειδίου του αιθυλενίου
19:57
Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Αττική, καίγονται σπίτια στη Δροσοπηγή
19:39
Βρετανία: Στο ΣΑ του ΟΗΕ φέρνει το Λονδίνο την επίθεση στο τάνκερ στα ανοιχτά του Ομάν
19:14
Μικρά κέρδη στο ΧΑΚ την Πέμπτη
18:57
Στη Σιβηρία η κλιματική αλλαγή προκαλεί τεράστιες πυρκαγιές
18:27
Ελλάδα: 2.800 κρούσματα και 12 θάνατοι
17:54
Kίτρινη προειδοποίηση από Τμήμα Μετεωρολογίας, σε ισχύ από 1 τα ξημερώματα ως απόγευμα Παρασκευής
17:46
Ελλάδα: Εκκενώνονται προληπτικά άλλες 10 κοινότητες της Ηλείας
17:13
Το πρόγραμμα μεταδόσεων των Ολυμπιακών Αγώνων από το ΡΙΚ την Παρασκευή 6/8
17:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand