Τμήμα Περιβάλλοντος: Οι αλυκές Λάρνακας δέχονται πιέσεις από ανθρωπογενείς παράγοντες

Οι αλυκές Λάρνακας δέχονται αρκετές πιέσεις από ανθρωπογενείς παράγοντες ανέφερε η Δρ Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος και τόνισε πως οι αλυκές Λάρνακας είναι ένα μοναδικό οικολογικό φυσικό οικοσύστημα στην περιοχή της Λάρνακας.

Οι αλυκές Λάρνακας είναι ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000 και προστατεύονται και από την συνθήκη Ραμσάρ για τους υγρότοπους.

Η προστατευόμενη περιοχή των αλυκών Λάρνακας αφορά τόσο τους οικοτόπους αλλά και τα είδη που προστατεύονται στην συγκεκριμένη περιοχή. Στην περιοχή Λάρνακας έχουν καταγραφεί δέκα οικότοποι ανέφερε οι κυρία Ξενοφώντος, οι οποίοι είπε, είναι προστατευόμενοι και είναι στο ΑΝΕΧ 2 της οδηγίας των οικοτόπων καθώς και αρκετά είδη χλωρίδας και πανίδας και κυρίως η προστασία αφορά και την πτηνοπανίδα. Το δίκτυο NATURA 2000 χαρακτηρίζεται από δύο οδηγίες, η μία οδηγία είναι για την πτηνοπανίδα και η άλλη οδηγία είναι των οικοτόπων.

Οι αλυκές Λάρνακας δέχονται αρκετές πιέσεις από ανθρωπογενείς παράγοντες, ανέφερε η κυρία Ξενοφώντος και τόνισε πως οι αλυκές Λάρνακας είναι ένα μοναδικό οικολογικό φυσικό οικοσύστημα στην περιοχή της Λάρνακας. Ανέφερε δε πως οι πιέσεις που δέχονται οι αλυκές είναι η είσοδος πολιτών και με τροχοφόρα (αυτοκίνητα), αλλά και με τα πόδια. Δυστυχώς, είπε, πολίτες εισέρχονται στο οικοσύστημα και προκαλούν διαταραχή. "Αυτό τι σημαίνει; Στην αλυκή εκκολάπτεται ένα είδος γαρίδας η Αρτέμια Σαλίνα η οποία αποτελεί την τροφική αλυσίδα για αρκετά είδη πτηνοπανίδας. Με το να εισέρχεται κόσμος ή τροχοφόρα στο οικοσύστημα σημαίνει ότι διαταράσσεται αυτό το πράγμα γιατί το είδος αφήνει τα αυγά του σε κύστες άρα το καταστρέφουμε", είπε.

Άλλες απειλές ανέφερε η κα. Ξενοφώντος είναι η ποιότητα του νερού, καθώς και η στάθμη του νερού. Δηλαδή το ισοζύγιο της λίμνης είναι πάρα πολύ σημαντικό για την διατήρηση τόσο των οικοτόπων όσο και των ειδών που προστατεύονται στην εν λόγω περιοχή.

Όσον αφορά την βιομηχανική περιοχή από την οποία μεταφέρονται λύματα όταν βρέχει, η Μαρίνα Ξενοφώντος δήλωσε πως το Τμήμα Περιβάλλοντος είναι σε επαφή και έχει πολύ στενή συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας. Οτιδήποτε έχει να κάνει με θέματα ρύπων, ανέφερε, αξιολογείται και γίνονται ενέργειες επί τόπου έτσι ώστε να εξαλειφθούν όλες αυτές οι εστίες ρύπων για την διαφύλαξη του οικοσυστήματος διότι αν είναι αρκετά υψηλό το φορτίο μπορεί να προκαλέσει ευτροφισμό στην λίμνη και όλοι γνωρίζουμε, όπως είπε, τα θέματα με το πρασίνισμα που αρκετές φορές με τις βροχοπτώσεις μπορεί όχι μόνο από την βιομηχανική περιοχή αλλά και από λιπάσματα μπορούμε να εντοπίσουμε στην λίμνη.

Για το εάν έχουμε αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο την ροή των λυμάτων στην αλυκή και αρκούμαστε μόνο σε μετρήσεις στα λύματα για να δούμε πόσο μολυσμένα είναι η κα. Ξενοφώντος ανέφερε πως έχει σταματήσει η ροή λυμάτων εντός της αλυκής και γίνονται ενέργειες από το Τμήμα Περιβάλλοντος έτσι ώστε να μην απορρίπτονται ρύποι. Γι` αυτό, είπε, γίνονται εξετάσεις του νερού από το Τμήμα Περιβάλλοντος και από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έτσι ώστε οποιαδήποτε στιγμή εντοπίσουμε οποιεσδήποτε ρυπογόνες εστίες προχωράμε άμεσα σε ενέργειες ανέφερε.

Οι αλυκές είναι ένα οικοσύστημα το οποίο δίνει στον άνθρωπο και τώρα όλα τα αρμόδια τμήματα ακόμη και η παγκόσμια κοινότητα ασχολείται με τις υπηρεσίες των οικοσυστημάτων, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, δήλωσε η Μαρίνα Ξενοφώντος. Από τις αλυκές εξαγόταν το αλάτι και λόγω του ότι πριν από πολλά χρόνια δεν υπήρχε έντονη αστικοποίηση το αλάτι το χρησιμοποιούσε ο κόσμος. Η αλυκή είναι ένας χώρος ο οποίος κατακρατεί το νερό της βροχής και έτσι αντιμετωπίζονται οι πλημμύρες με τους υγρότοπους ανέφερε.

Όσον αφορά τη δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, η Μαρίνα Ξενοφώντος είπε πως έχουν αρχίσει και είναι σε εξέλιξη όλες οι διαδικασίες έτσι ώστε να ανεγερθεί εδώ στην αλυκή "και είμαστε στην διαδικασία εκμίσθωσης της γης" και όλες οι διαδικασίες προχωρούν άμεσα, όπως πρόσθεσε.

Ένα θέμα το οποίο έχει μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, αφορά την συγκέντρωση μολύβδου στην αλυκή αφού το 2020 πέθαναν περίπου 100 φλαμίνγκο από αυτό τον λόγο. Υπήρξε ένα δημοσίευμα στον ημερήσιο τύπου της Κύπρου πρόσφατα που αφορούσε έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης BirdLife Cyprus, το οποίο έκανε λόγο για υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης μολύβδου σε περιοχή της αλυκής που γειτνιάζει με επιτρεπόμενη περιοχή κυνηγίου και ακριβώς καταδείκνυε υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου.

Η Μαρίνα Ξενοφώντος ανέφερε πως και για αυτό το θέμα το Τμήμα Περιβάλλοντος με ακόμη 14 φορείς υλοποιεί ένα πρόγραμμα integrated life στο οποίο έχει ενταχθεί δράση για την αφαίρεση του μολύβδου. Κοντά στην αλυκή υπήρχε και σκοπευτήριο το οποίο έχει σταματήσει την λειτουργία του και έχει γίνει και μια μικρή αποκατάσταση, ανέφερε. Για το εάν θα σταματήσει το κυνήγι στην περιοχή που εφάπτεται με την λίμνη Σορός, η κα. Ξενοφώντος ανέφερε πως αυτό είναι αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας και εάν και εφόσον μετά τα τελευταία δημοσιεύματα και την έρευνα διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα τότε η αρμόδια υπηρεσία που εμπίπτει στο Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να το εξετάσει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Ιουνίου
Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η τριήμερη σύνοδος του ΝΑΤΟ που ξεκινά αύριο στη Μαδρίτη
18:52
ΗΠΑ: Πενήντα παράνομοι μετανάστες εντοπίστηκαν χθες νεκροί μέσα σε αποθηκευτικό χώρο φορτηγού
18:17
Κιλιτσντάρογλου: ''Αντί ο Ταγίπ Ερντογάν να πει "δεν αναγνωρίζω τον Νίκο Αναστασιάδη", θα φάει στο ίδιο τραπέζι μαζί του"
17:59
To Μεσογειακό Χωριό υποδέχτηκε την αποστολή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής
17:34
Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας στις 19 Οκτωβρίου 2023 προανήγγειλε η Στέρτζιον
17:11
Η Επιτροπή Προσφύγων ολοκλήρωσε την συζήτηση νομοσχεδίου για την είσπραξη του τέλους 0.4% επί των αγοραπωλησιών ακινήτων και μετοχών εταιριών με ακίνητα
16:31
Μαθητές του σχολείου του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου ενημερώθηκαν για την ασφαλή και δημιουργική χρήση του διαδικτύου
15:55
Σφοδρές αντιπαραθέσεις για πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για παραχώρηση δυνατότητας στην Υπ. Εμπορίου να καθορίζει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων
15:47
Δραματική είναι η υγειονομική κατάσταση στο Πουρνάρα
15:30
Ιταλία: Πιθανή η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη την χώρα και ο περιορισμός της ύδρευσης
15:23
Ολοκληρώνονται την Πέμπτη οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης
15:15
ΥΠΕΞ: Εάν επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, τότε θα προχωρήσουν και οι προσπάθειες για αξιοποίηση του φυσικού αερίου
15:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand