Φίλιπ Λέιν (EKT): Η ανθεκτικότητα του ευρώ έχει βελτιωθεί χάρη στις μεταρρυθμίσεις στην αρχιτεκτονική του

Η ανθεκτικότητα του ευρώ έχει βελτιωθεί χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην αρχιτεκτονική του, αλλά είναι σημαντικό να μην υπάρξει εφησυχασμός καθώς η ατζέντα κάθε άλλο παρά έχει ολοκληρωθεί, δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Φίλιπ Λέιν.

Ο κ. Λέιν μίλησε για το ευρώ σε διαδικτυακή διάλεξη, που οργανώθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, την οποία ακολούθησε συζήτηση με συντονιστή τον πρόεδρο του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης και πρώην υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ τόνισε ότι η απάντηση στο ερώτημα για την ανθεκτικότητα του ευρώ είναι σήμερα πολύ διαφορετική σε σχέση με αυτή που ήταν στα τέλη της δεκαετίας του '90, όταν το ενιαίο νόμισμα βρισκόταν στα σπάργανα ή κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, δεδομένων όλων των αλλαγών που έγιναν στην αρχιτεκτονική του. Πίσω από αυτό το συμπέρασμα, είπε, βρίσκεται πιθανόν ένα βαθύτερο συμπέρασμα που αφορά την πολιτική διάσταση του ευρώ και εκδηλώνεται τόσο με τη συλλογική ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα για πανευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις όσο και με την αποφασιστικότητα των κρατών - μελών να προχωρήσουν σε βαθιές προσαρμογές. Αναφέρθηκε ειδικότερα και στην πρωτοβουλία «Επόμενη Γενιά ΕΕ» (το Ταμείο Ανάκαμψης), χαρακτηρίζοντάς τη ως μία πολύ θεμελιώδη αλλαγή.

Ο κ. Λέιν είπε ότι στα 20 χρόνια της ύπαρξης του ευρώ δεν άλλαξε μόνο το ίδιο αλλά και ο κόσμος, αναφέροντας ως μεγάλη αλλαγή τον ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία αλλά και, όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, το γεγονός ότι μειώθηκε το πραγματικό επιτόκιο ισορροπίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στην κρίση της πανδημίας, που αποτελεί, όπως είπε, νέο τεστ για την Ευρωζώνη, σημειώνοντας όμως ότι πρόκειται για μία κρίση που επηρεάζει όλες τις χώρες της (συμμετρικό σοκ) και έτσι η ΕΚΤ είναι σε καλύτερη θέση να την αντιμετωπίσει σε σχέση με ασύμμετρα σοκ.

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιουνίου 2021 - 14:07

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

03 Οκτωβρίου
Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου για να επιβιώσει, διαμηνύει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας
19:33
Ην. Βασίλειο: Καμπανάκι από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή για ανεπάρκεια φυσικού αερίου
19:14
Τσαβούσογλου: "Τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα παρέμβασης στη συμφωνία με τη Λιβύη"
18:53
Ελεύθερος αφέθηκε ο επικεφαλής του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια
18:22
48ωρη προειδοποιητική απεργία εξήγγειλε ο Κλάδος Προσωπικού Φυλακών της ΠΑΣΥΔΥ
18:02
Τίτλοι Ειδήσεων - Δευτέρα 3 Οκτωβρίου
18:00
Απεβίωσε ο βραβευμένος ποιητής και πρώην δημοσιογράφος του ΡΙΚ Πολύβιος Νικολάου
17:22
Έντονη διαφωνία Μάτσα για τον «αποκλεισμό» του από Σαββίδη
16:47
Δυσαρεστημένη η μητέρα του Θανάση Νικολάου με την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα
16:31
Ρωσία: Η κάτω βουλή ενέκρινε την προσάρτηση τεσσάρων κατεχόμενων ουκρανικών περιφερειών
16:30
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 3/10/2022
16:19
Η Νορβηγία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία σε μονάδες επεξεργασίας πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ξηρά
15:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand