Δεν θα δεχθούμε την κηδεμονία της Τουρκίας δηλώνει το ΡΤΚ στα κατεχόμενα

Δεν θα δεχθούν την κηδεμονία της Τουρκίας δήλωσε το ΡΤΚ  ανακοινώνοντας ότι θα βγει στους δρόμους για να αντισταθεί στις παραβιάσεις του «νόμου» και της ελευθερίας και να υπερασπιστεί τη βούληση των Τουρκοκυπρίων για αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε διάσκεψη Τύπου χθες η ηγεσία του κόμματος, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Τουφάν Ερχιουρμάν ανέφερε ότι επιχειρείται να καταστεί χωρίς βούληση ο τουρκοκυπριακός «λαός». «Οδηγούν σε κατάρρευση και τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες και όλες τις οργανωμένες δομές μας, οδηγούν τον λαό στη φτώχεια», είπε.   

Από σήμερα θα βγαίνουν στους δρόμους σε διαφορετικές περιοχές κάθε μέρα. «Είμαστε ένα από τα δύο ίσα στοιχεία σε αυτό το νησί. Θέλουμε να σμίξουμε με τον κόσμο. Δεν θέλουμε να κλειστούμε και να απομονωθούμε. Έγνοια μας είναι να σμίξουμε με τον κόσμο».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρόεδρος του ΡΤΚ είπε ότι δεν είναι αποδεχτή η θέση που τέθηκε στο τραπέζι από την τ/κ πλευρά και δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί στις σημερινές συνθήκες το αίτημα «είτε να αναγνωριστεί η τδβκ είτε να τερματιστεί η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αυτή η θέση, πρόσθεσε, σημαίνει τοποθέτηση της λύσης του Κυπριακού στην κατάψυξη.

Πρέπει να γίνει αποδεχτή η πολιτική ισότητα και να υπάρξει μια ομοσπονδιακή και περιεκτική λύση, σημείωσε ο κ. Ερχιουρμάν λέγοντας ότι το κόμμα του υποστηρίζει τα ΜΟΕ. «Το Βαρώσι πρέπει να ανοίξει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και παρέχοντας κίνητρο για τη λύση». Το ΡΤΚ,, πρόσθεσε, ήταν αυτό που ίδρυσε την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας». Αυτοί που τώρα υπερασπίζονται αυτή την «επιτροπή», πρόσθεσε εννοώντας την «κυβέρνηση», τότε είχαν προσφύγει στο «συνταγματικό δικαστήριο» για ακύρωσή της.

Ο κ. Έρχουρμαν διευκρίνισε ότι αυτό που αντιλαμβάνονται όταν αναφέρονται σε διεθνές δίκαιο είναι το άνοιγμα του Βαρωσιού υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στις σχέσεις των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκία πριν από τη λύση, ο κ. Έρχουρμαν είπε ότι δεν αποδέχονται τη σχέση κηδεμονίας έναντι της εικόνας ενός τουρκοκυπριακού «λαού» που δεν μπορεί να κάνει και να καταφέρει τίποτα. «Οι σχέσεις με την Τουρκία πρέπει να είναι καλές σε σωστή βάση. Και αυτό είναι δυνατό στη βάση της βούλησης του τουρκοκυπριακού λαού», είπε.   

Σημειώνοντας ότι δεν αποδέχονται τα όσα συμβαίνουν, συμπεριλαμβανομένων των παρεμβάσεων στις «εκλογές», ο Τουφάν Έρχουρμαν είπε ότι προτείνουν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης και δράσης, επειδή αντιλαμβάνονται ότι εμποδίζει τη λύση πολλών δομικών προβλημάτων το γεγονός ότι οι «κυβερνήσεις» δεν είναι σταθερές.

Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας επιστρέφει σε αυτούς ως φτωχοποίηση, πρόσθεσε λέγοντας ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη αυτό κατά την υπογραφή των «πρωτοκόλλων» με την Τουρκία.

Αναφερόμενος στις πολιτογραφήσεις είπε ότι δεν είναι ορθή η προσέγγιση «να έρθει όποιος είναι να έρθει και να αυξηθεί ο πληθυσμός», διότι χρειάζονται δάσκαλοι, σχολεία και νοσοκομεία ανάλογα με τον πληθυσμό. «Χρειάζεται μια πολιτική για την υπηκοότητα», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ένα επιτρεπόμενο όριο και δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ είπε επίσης ότι δεν είναι μια σωστή βάση σχέσης το γεγονός ότι ο πρώτος που αναφέρθηκε σε μετατροπή του «αεροδρομίου» στο Λευκόνοικο σε στρατιωτική βάση ήταν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Έρντογαν.

«Εμείς είμαστε αντίθετοι και σε μια στρατιωτική βάση στην Πάφο. Είμαστε αντίθετοι και στο Λευκόνοικο, διότι θέλουμε ειρήνη σε αυτό το νησί. Είμαστε αντίθετοι στους εξοπλισμούς και στον νότο και στον βορρά, δεν κάνει διαφορά», είπε.

Οι κινητοποιήσεις του ΡΤΚ αρχίζουν σήμερα στην κατεχόμενη Λεύκα, αύριο στο Τρίκωμο, στις 28 Ιουνίου στην Αμμόχωστο, στις 30 Ιουνίου στην Κερύνεια, στην 1η Ιουλίου στη Μόρφου και στις 6 Ιουλίου στη Λευκωσία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

03 Οκτωβρίου
Ξεκάθαρο μήνυμα Αθήνας προς Άγκυρα για υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων
19:48
Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου για να επιβιώσει, διαμηνύει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας
19:33
Ην. Βασίλειο: Καμπανάκι από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή για ανεπάρκεια φυσικού αερίου
19:14
Τσαβούσογλου: "Τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα παρέμβασης στη συμφωνία με τη Λιβύη"
18:53
Ελεύθερος αφέθηκε ο επικεφαλής του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια
18:22
48ωρη προειδοποιητική απεργία εξήγγειλε ο Κλάδος Προσωπικού Φυλακών της ΠΑΣΥΔΥ
18:02
Τίτλοι Ειδήσεων - Δευτέρα 3 Οκτωβρίου
18:00
Απεβίωσε ο βραβευμένος ποιητής και πρώην δημοσιογράφος του ΡΙΚ Πολύβιος Νικολάου
17:22
Έντονη διαφωνία Μάτσα για τον «αποκλεισμό» του από Σαββίδη
16:47
Δυσαρεστημένη η μητέρα του Θανάση Νικολάου με την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα
16:31
Ρωσία: Η κάτω βουλή ενέκρινε την προσάρτηση τεσσάρων κατεχόμενων ουκρανικών περιφερειών
16:30
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 3/10/2022
16:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand