Προς άρση καραντίνας για πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες η Βρετανία, άγνωστο το πότε

Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ματ Χάνκοκ δήλωσε ξανά το πρωί της Τρίτης ότι η άρση της υποχρέωσης δεκαήμερης καραντίνας για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες από χώρες της πορτοκαλί λίστας είναι «απολύτως κάτι» που εξετάζει η Κυβέρνηση.

«Δεν έχει γίνει ακόμα κλινική σύσταση, αλλά εργαζόμαστε επ’ αυτού», είπε στο Sky News ο κ. Χάνκοκ αναφερόμενος στην προοπτική αντικατάστασης της καραντίνας από ημερήσια διαγνωστικά τεστ. «Είναι κάτι που θέλω να δω», συμπλήρωσε ο Βρετανός Υπουργός Υγείας.

Στο ερώτημα, ωστόσο, αν το μέτρο θα έχει εφαρμοστεί έως τον Αύγουστο, ο κ. Χάνκοκ δεν έδωσε σαφή απάντηση. «Θα φτάσουμε (σε αυτή την απόφαση) όταν θα είναι ασφαλές, θέλουμε να το κάνουμε σωστά», περιορίστηκε να πει.

Οι δηλώσεις του Υπουργού ακολουθούν δημοσίευμα των Times που αναφέρει ότι το σχέδιο αντικατάστασης της καραντίνας από ημερήσια τεστ για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες θα ανακοινωθεί μεθαύριο Πέμπτη, μαζί με τη νέα αξιολόγηση της πράσινης λίστας.

Κυβερνητική πηγή λέει, ωστόσο, στην εφημερίδα ότι ο Ιούλιος θεωρείται «πολύ νωρίς» για να ισχύσει το νέο μέτρο, με τον Αύγουστο να θεωρείται πιο πιθανό χρονικό σημείο καθώς ένα επαρκές ποσοστό του πληθυσμού θα έχει κάνει και τις δύο δόσεις.

Ένα πιθανό εμπόδιο είναι το τι θα ισχύει για τα παιδιά, που τουλάχιστον για την ώρα δεν περιλαμβάνονται στο βρετανικό εμβολιαστικό πρόγραμμα. Κατά τους Times αυτό έχει εγείρει την πιθανότητα καθυστέρησης άρσης της καραντίνας μέχρι το Σεπτέμβριο, ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού στα σχολεία από μαθητές που θα έχουν επιστρέψει από διακοπές στο εξωτερικό.

Κυβερνητικός παράγοντας λέει, εξάλλου, στην εφημερίδα ότι μόνο «μια χούφτα» χωρών θα μπορούσαν να περιληφθούν σε μια περιορισμένη διεύρυνση της πράσινης λίστας, που για την ώρα περιέχει μόνο 11 χώρες και εδάφη, εκ των οποίων μόνο η Ισλανδία και το Γιβραλτάρ από την Ευρώπη.

Οι αφίξεις στη Βρετανία από χώρες της πράσινης λίστας δεν υποχρεούνται σε δεκαήμερη καραντίνα, σε αντίθεση με τις αφίξεις από την πορτοκαλί και κόκκινη λίστα.

Η συμβουλευτική εταιρεία του ταξιδιωτικού τομέα PC Agency προκρίνει ως πιθανότερους προς αναβάθμιση προορισμούς από την πορτοκαλί στην πράσινη λίστα τα Μπαρμπέιντος, τη Μάλτα, το Μαρόκο, την Πολωνία, το Μεξικό, τις Βαλεαρίδες νήσους, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Κροατία και τις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, οι πιέσεις προς την Κυβέρνηση για χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών συνεχίζουν να εντείνονται. Ανάλυση από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού προειδοποιεί ότι αν χαθεί και ο Ιούλιος, η βρετανική ταξιδιωτική βιομηχανία θα υποστεί ζημιά 19,8 δισεκατομμυρίων λιρών.

Η οργάνωση Airlines UK που εκπροσωπεί τις βρετανικές αεροπορικές εταιρείες απηύθυνε χθες επιστολή προς τον Υπουργό Μεταφορών Γκραντ Σαπς ζητώντας κατάργηση των «δυσανάλογων» περιορισμών, υποδεικνύοντας ότι ήδη τουλάχιστον 32 άλλες χώρες εξαιρούν από την υποχρέωση καραντίνας τους πλήρως εμβολιασθέντες.

Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιουνίου 2021 - 12:13

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Ιουλίου
Έναρξη εργασιών στη Λεωφ. Νικολαΐδη στο πλαίσιο του έργου βελτίωσης της Λεωφόρου Ελλάδος
15:48
Τουρκία-πυρκαγιά: Τρεις οι νεκροί, συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης
15:41
Δεν τίθεται θέμα μεταβίβασης του Βαρωσιού σε άλλη διοίκηση, αναφέρει η «προεδρία»
15:27
Υπό 5νθήμερη κράτηση ζεύγος για υπόθεση πλαστοπροσωπίας
15:22
Κύμα καύσωνα στην Ελλάδα με προβλέψεις για 44 βαθμούς Κελσίου
15:08
ΥΠΑΜ: Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής στην προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα
14:56
Αντιστροφή των τουρκικών ενεργειών στα Βαρώσια ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης
14:35
Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον αγώνα της αδελφής Κύπρου έως την τελική δικαίωση
14:27
Επίσημη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας Σλοβακίας στην Κύπρο
14:23
Οι αλήθειες και οι μύθοι για τα εμβόλια σε διάλεξη του Ινστιτούτου Κύπρου
14:14
Το πρόγραμμα μεταδόσεων των Ολυμπιακών Αγώνων από το ΡΙΚ την Παρασκευή 30/7
14:05
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 30 Ιουλίου 2021
14:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand