Νίκος Αναστασιάδης : ΠτΔ: Όσο είμαι στην εξουσία δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο της Τουρκίας

"Δεν θα επιτρέψω για όσο βρίσκομαι στην εξουσία, ή υπηρετώντας την εντολή του λαού να μετατρέψω την Κύπρο σε προτεκτοράτο της Τουρκίας και θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις", δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό στα αποκαλυπτήρια του μνημείου του ήρωα της ΕΟΚΑ ’55-‘59 Σταύρου Στυλιανίδη στο Επισκοπειό.

"Και έχουμε κατηγορηθεί πολλές φορές πως έχουμε προχωρήσει σε υποχωρήσεις. Όχι σε θέματα αρχών, όχι σε θέματα αξιοπρέπειας. Αυτό είναι το μόνο που θέλω να σας διαβεβαιώσω, ιδιαίτερα εσάς, που μέσα από τις θυσίες, τους αγώνες, τα βασανιστήρια που έχετε υποστεί μας δώσατε μια πατρίδα ελεύθερη. Αυτή οφείλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας", ανέφερε ο Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο χαιρετισμό του είπε ότι δική μας επιταγή, ελάχιστο δικό μας χρέος και φόρος τιμής απέναντι στους ήρωές μας, είναι να σταθούμε με ευλάβεια μπροστά στο παράστημά τους και να αντλήσουμε διδάγματα από τη θυσία τους και εκείνο που επιβάλλεται ετούτη την ώρα είναι μέσα από την ενότητα να αντιμετωπίσουμε τις χωρίς προηγούμενο προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.

"Θέτοντας ως ύψιστη των προτεραιοτήτων μας το εθνικό μας θέμα, επιλέγουμε την οδό του ειρηνικού διαλόγου, επιδιώκοντας να επιτύχουμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό που θα φέρει ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή", ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι είναι ακριβώς αυτή την πολιτική βούληση και θέληση που επαναδιατυπώσαμε κατά την άτυπη σύνοδο της Γενεύης τον περασμένο Απρίλιο, τονίζοντας προς τον Γενικό Γραμματέα την ετοιμότητα, την αποφασιστικότητα, αλλά και την πολιτική βούληση να εμπλακούμε σε ένα δημιουργικό διάλογο.

"Ένα διάλογο που θα καθοδηγείται και θα σέβεται τις αρχές και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ,που θα σέβεται τον άνθρωπο ανεξάρτητα εθνοτικής καταγωγής, αλλά που κατά κύριο λόγο θα στοχεύει στη δημιουργία ενός λειτουργικού και βιώσιμου κράτους. Ενός κράτους που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, ενός κράτος που δεν θα είναι εξάρτημα της οποιασδήποτε τρίτης δύναμης. Ενός κράτους που δεν θα έχει ανάγκη από εγγυητές ή την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων", ανέφερε.

Στο χαιρετισμό ο Πρόεδρος είπε ότι διεμήνυσε και σήμερα, μέσω της κας Λουτ, και επανέλαβε και πάλι την ετοιμότητα μας, αλλά και την άρνηση μας να δεχθούμε ως προαπαιτούμενο την αναγνώριση της όποιας κυριαρχικής τάχα ισότητας αξιώνει η Τουρκία, προκειμένου να επαναρχίσει ο διάλογος.

"Αυτό που είπα είναι, αν υπάρχει βούληση και από την άλλη πλευρά, αν υπάρχει ειλικρίνεια για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, η μόνη οδός είναι η οδός του διαλόγου, η οδός του δικαίου, η οδός που θα οδηγήσει, επιτέλους, στο να απελευθερωθούν και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας από το βάρος της επιβολής της Τουρκικής Κυβέρνησης ή του τουρκικού καθεστώτος" ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι γνωρίζει τις δυσκολίες, την επικινδυνότητα μέσα από την όλη συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου και της Τουρκίας αλλά θέλει να πιστεύει ότι τα Ηνωμένα Εθνη , η Ευρωπαϊκή Ενωση , οι προσπάθειες που καταβάλλουμε, οι συμμαχίες που έχουμε επιτύχει "θα συμβάλουν ώστε να μην αργήσει ο ήλιος της ελευθερίας".

"Η προσπάθεια επανένωσης του τόπου, απαλλαγής του από τα κατοχικά στρατεύματα να επιτύχει, να μην αργήσει να επιτευχθεί ώστε να αποκτήσουμε, όπως χρωστούμε σε όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους, την ελευθερία μας. Αυτό που χρωστούμε στις μέλλουσες γενιές, την ειρήνη, τη δημιουργική συνύπαρξη. Δεν αρνούμαστε στους Τουρκοκύπριους δικαιώματα. Αρνούμαστε στην Τουρκία να θεωρεί πως είμαστε ένα κομμάτι που μπορεί να διευθύνει μέσω των εγκαθέτων της", διαμήνυσε ο Πρόεδρος.

Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιουνίου 2021 - 21:45

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
18:46
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον διοικητή Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς
17:57
Καταθέτουν ενώπιον ανακριτών οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ
17:39
Διάσωση ατόμου στην περιοχή της Λεύκας - Είχε πέσει σε γκρεμό (ΒΙΝΤΕΟ)
17:33
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε περιοχές της Λευκωσίας - Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική
16:33
Τμήμα Μετεωρολογίας- 3ο Δελτίο Καιρού 18/3/2024
16:14
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι η επικράτηση του Πούτιν στις εκλογές βασίστηκε στον εκφοβισμό
16:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.