Μπορρέλ: το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν να προχωρήσει βαθύτερα στο θέμα των σχέσεων Τουρκίας

Το ερχόμενο Ευρωπαϊκο Συμβούλιο δεν να προχωρήσει βαθύτερα στο θέμα των σχέσεων Τουρκίας, επεσήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορρέλ, μιλώντας στον Τύπο μετά το πέρας της συνεδρίασης των 27 Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το Λουξεμβούργο (ΣΕΥ - Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων).

Συγκεκριμένα, σε σχέση με την Τουρκία, ο Ζοζέπ Μπορρέλ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε τα εξής: "σε σχέση με την Τουρκία και την Κύπρο, δεν περιμένω το Ευρωπαϊκο Συμβούλιο να προχωρήσει βαθύτερα στο θέμα των σχέσεων Τουρκίας, διότι θα ασχοληθεί πάρα πολύ με την ανακοίνωση σε σχέση με τη Ρωσία".

"Και σίγουρα, οι σχέσεις μας με την Τουρκία επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το Κυπριακό. Έτσι θα ακολουθήσουμε προσεκτικά την κατάσταση στην Κύπρο, προσπαθώντας να πιέσουμε για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν ξανά στη Γενεύη, γιατί νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση για την επίλυση του Κυπριακού", επεσήμανε ο Μπορρέλ.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συζήτηση μετάξύ των Υπουργών για το θέμα, ενόψει του για την Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όπως επεσήμανε "μίλησα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, στην Αττάλεια πριν πάμε στο Λίβανο.

Μιλήσαμε για τη σχέση μας και για το Κυπριακό και για την προετοιμασία της συμφωνίας για την Τουρκία, η οποία θα εξετασστεί στο επόμενο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Νωρίτερα ο Ζ.Μπορρέλ ανακοίνωσε την υιοθέτηση του μεγαλύτερου ως σήμερα πακέτου κυρώσεων επί προσώπων στη Λευκορωσία, το οποίο απαριθμεί 86 άτομα και οντότητες, και συγκεκριμένα στοχεύει εκείνους που βρίσκονται πίσω από την αεροπειρατεία του αεροσκάφους που επιβάτης ήταν ο δημοσιογράφος Πρατάσεβιτς. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος τα μέτρα αυτά λαμβάνονται σε συντονισσμό με τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Όπως επεσήμανε οι 27 έχουν επίσης "εγκρίνει επιλογές για στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις με στόχο τώρα να υιοθετηθούν γρήγορα, μετά την καθοδήγηση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Ο Ζ.Μπορρέλ μιλώντας στον Τύπο αναφέρθηκε και στο πρόγευμα εργασίας με την ηγέτη της Δημοκρατικής αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας: "ακούσαμε προσεκτικά την εκτίμησή της για την τρέχουσα κατάσταση, και την έκκληση της προς την ΕΕ να συνεχίσει να διατηρεί μια αποφασιστική θέση". Ο Μπορρέλ υπενθύμισε ότι η ΕΕ που θα παραμείνει έτοιμη να υποστηρίξει τη μελλοντική δημοκρατική στροφή στη χώρα με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής στήριξης έως και τρία δισεκατομμύρια.

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιουνίου 2021 - 18:55

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουλίου
Το ΣΑ του ΟΗΕ καταδικάζει τις τουρκικές και τουρκοκυπριακές ενέργειες- Διπλωματικές διεργασίες από τη Λευκωσία για αποτροπή νέων τετελεσμένων
08:27
Πάφος: Ρολόι μεγάλης αξίας και ποσό ύψους 100 χιλιάδων ευρώ απέσπασαν διαρρήκτες
07:57
Μαρόκο: Διάσωση 368 μεταναστών στη Μεσόγειο
07:37
Φιλιππίνες: Σεισμική δόνηση 6,7 βαθμών έπληξε τη Μανίλα
07:19
Τουρκία-Covid-19: Πάνω από 10.000 τα νέα κρούσματα, στα επίπεδα Μαΐου
07:04
Ινδία: Τουλάχιστον 112 νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις
06:46
23 Ιουλίου
Απορρίπτει την προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια η Άγκυρα
21:36
Οι συνέπειες από την αύξηση των τιμών στις ύλες του κατασκευαστικού τομέα
21:24
Διευθυντής Τμήματος Δασών: Τι αναφέρει για το προσχέδιο αποτροπής μεγάλων πυρκαγιών
21:19
Στην Ιταλία θεαματική η ζήτηση για εμβολιασμό, εκτιμήσεις γερμανικού ινστιτούτου για την πανδημία
21:16
Νέο κύμα προσφύγων από Αφγανιστάν διαβλέπει ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της χώρας
21:13
Οκτακόσια ενενήντα πέντε νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας
21:12
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand