ΑΚΕΛ: τρομακτικοί χαρακτηρίζονται οι αριθμοί των ανθρώπων που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν πατρίδα και οικογένεια

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ για την 20η Ιουνίου - Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων

Ο ΟΗΕ όρισε την 20η Ιουνίου ως παγκόσμια μέρα για τους πρόσφυγες για ανάδειξη του προσφυγικού ζητήματος, των αιτιών και των αίτιων που το δημιουργούν και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει την ανθρωπότητα έναντι αυτών των ανθρώπων.

Στον απολογισμό της Ημέρας, τρομακτικοί χαρακτηρίζονται οι αριθμοί των ανθρώπων που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν πατρίδα και οικογένεια για να ξεφύγουν από τους κινδύνους που απειλούν καθημερινά τη ζωή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το 2020, ο αριθμός προσφύγων έφθασε τα 82.4 εκατομμύρια, 4% περισσότερους από το 2019.

Το ΑΚΕΛ, και με αυτή την ευκαιρία, υπογραμμίζει ότι οι «τρομακτικοί» αυτοί αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται εάν τα κυρίαρχα κράτη επιμένουν να αδιαφορούν και να στρουθοκαμηλίζουν για την ευθύνη τους στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος και την ανάγκη να εργαστούν για επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας για να αντιστραφεί η αυξητική τάση. Το ΑΚΕΛ στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τονίζει ότι στην προσφυγιά μετρά η αλληλεγγύη και ότι η Κύπρος ως χώρα υποδοχής προσφύγων οφείλει να στέκεται αλληλέγγυα, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και να εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο για τους πρόσφυγες. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση και πολιτική πλήττει τη χώρα μας, την κοινωνική συνοχή και μολύνει τις συμπεριφορές του λαού της. Το ΑΚΕΛ διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για: -           Ενα σύγχρονο, αποτελεσματικό σύστημα ασύλου βασισμένο στο διεθνές δίκαιο, στις διεθνείς συμβάσεις και τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις που δεσμεύουν το κράτος μας όσο αφορά το άσυλο, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην αλληλεγγύη σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο. -           Δημιουργία νόμιμων και ασφαλών οδών για τους πρόσφυγες. -           Να σταματήσει η αναχαίτηση βαρκών και η μαζική απέλαση δυνητικά προσφύγων. -           Αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας των προσφύγων αντιμετωπίζοντας ανθρώπινα τις τραυματικές τους εμπειρίες. -           Να εξαλειφθούν τα κυκλώματα τα οποία εκμεταλλεύονται το σύστημα ασύλου για να προωθούν την εκμετάλλευση και το σύγχρονο δουλεμπόριο μεταναστών. -           Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου που να παρέχει ψηλά επίπεδα προστασίας για τους αιτούντες διασφαλίζοντας την πρόσβαση τους σε πραγματική νομική προστασία, στηριγμένο στην έμπρακτη αλληλεγγύη και στην ισότιμη κατανομή των βαρών. Το ΑΚΕΛ στέλνει επίσης αγωνιστικό χαιρετισμό στους πρόσφυγες της Κύπρου που για χρόνια αγωνίζονται για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, επανένωση του τόπου και επιστροφή στα σπίτια τους αλλά και σε όλους τους πρόσφυγες του κόσμου που είναι τα θύματα της ιμπεριαλιστικής, καπιταλιστικής ασυδοσίας. 19/06/2021  

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιουνίου 2021 - 14:36

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Αυγούστου
Συρία: Ο Μπασάρ αλ Άσαντ αναθέτει στον πρωθυπουργό Άρνους τον σχηματισμό νέου υπουργικού συμβουλίου
13:32
Κορνήλιος Κορνηλίου:Η Κυπριακή Δημοκρατία, θα συνεχίσει την πορεία που χάραξε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος
13:07
Τεράστιες οι ευθύνες της Τουρκίας για το δράμα των αγνοουμένων, λέει ο Φώτης Φωτίου
12:50
Οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο καταδεικνύουν την αδιαλλαξία της, δήλωσε ο ΥΠΑΜ
12:47
Το 73,8% έλαβε την 1η δόση - 188,090 άτομα δεν εμβολιάστηκαν
12:27
ΕΔΕΚ:Η μη στήριξη του ειδικού τμήματος στο δικαστήριο διαιωνίζει τις αυθαιρεσίας των τραπεζών σε βάρος των δανειοληπτών
11:54
Νίκος Χριστοδουλίδης:Η προσπάθεια για αποτροπή των τετελεσμένων συνεχίζεται
11:48
Αστυνομία: 72 καταγγελίες πολιτών και 16 καταγγελίες υποστατικών για παραβίαση των μέτρων
11:44
Νίκος Νουρής : Οι συνταγές για συνομοσπονδία και δυο κράτη δεν είναι προς όφελος κανενός στην Κύπρο
11:38
Σάββας Περδίος: Ελαφρώς καλύτερα από τον Ιούνιο θα κυμανθεί η τουριστική κίνηση τον Αύγουστο
10:47
Νταβίντ Σασόλι: Η Τουρκία να τερματίσει τις απαράδεκτες ενέργειές της στα Βαρώσια
10:26
Ινδία: Σχεδόν 42.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 541 θάνατοι
10:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand