Επίσκεψη Προέδρου ΕΤΕΚ στο εργοτάξιο αποκατάστασης διατηρητέων Αρχιεπισκοπής

Επί τόπου επίσκεψη στα υπό αποκατάσταση διατηρητέα της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, στη Λευκωσία, πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, σε συνέχεια πληροφοριών που έλαβε το Επιμελητήριο για περαιτέρω εργασίες κατεδάφισης στις εν λόγω οικοδομές.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΤΕΚ, τον κ. Κωνσταντή υποδέχθηκε στο εργοτάξιο η Αθηνά Αριστοτέλους-Κληρίδου, αρχιτέκτονας – πολεοδόμος, συντονίστρια του έργου, η οποία τον ενημέρωσε για την εξέλιξη των εργασιών, στις οποίες εντάσσεται και η απομάκρυνση των αποσαθρωμένων ωμόπλινθων από τις τοιχοποιίες για την οποία είχε δημιουργηθεί ανησυχία στην κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την κ. Αριστοτέλους-Κληρίδου, έχουν ολοκληρωθεί οι δύο πρώτες φάσεις του έργου της αποκατάστασης των διατηρητέων οικοδομών, η πρώτη φάση που αφορά την άρση των επικινδυνοτήτων, εργασίες στηρίξεων και καθαρισμού του χώρου, και η δεύτερη φάση αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης όπως δημιουργήθηκε με τις καταρρεύσεις/κατεδαφίσεις, και αναθεώρησης της εγκεκριμένης αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης ώστε να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων όλων των απαραίτητων σχεδιαστικών λεπτομερειών (αρχιτεκτονικών και στατικών).

Όπως πρόσθεσε η κ. Αριστοτέλους-Κληρίδου, στις 14 Μαΐου ξεκίνησε το πρώτο μέρος της τρίτης φάσης των εργασιών αποκατάστασης, το οποίο αφορά τη θεμελίωση τοίχων και πατωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο οι εργασίες που δημιούργησαν ανησυχία σύμφωνα με τη συντονίστρια του έργου αφορούσαν «εργασίες απομάκρυνσης των σαθρών πλινθαρότουβλων με βάση τη λεπτομερή μελέτη του ειδικού, επί των διατηρητέων, συμβούλου μηχανικού και η αφαίρεση και φύλαξη για επαναχρησιμοποίηση, όλων των ξύλινων στοιχείων και κουφωμάτων, των μωσαϊκών πατωμάτων, καθώς και των γυψομάρμαρων, ώστε να αρχίσουν οι απαραίτητες εκσκαφές και υπόλοιπες εργασίες για την ενίσχυση, τις μονώσεις κ.λπ, των θεμελίων τοίχων και πατωμάτων».

Προστίθεται ότι σε ερώτημα του κ. Κωνσταντή σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα συμπλήρωσης του έργου, η κ. Αριστοτέλους-Κληρίδου ενημέρωσε πως εντός του παρόντος μήνα, με τη συμπλήρωση της αναθεωρημένης μελέτης των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, θα δοθεί από τον εργολάβο και το πλήρες πρόγραμμα/χρονοδιάγραμμα εργασιών μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης των οικοδομών.

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιουνίου 2021 - 13:46

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

02 Οκτωβρίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 2/10/2022
11:10
Κατέκτησε το Σούπερ Καπ ο Κεραυνός
11:08
Με επίδειξη δύναμης στον τελικό ο Ολυμπιακός
11:04
Με... υπογραφή Λεβαντόφσκι το 6ο σερί «τρίποντο» της Μπαρτσελόνα (1-0 τη Μαγιόρκα)
11:03
«Καθάρισαν» για την Παρί, Μέσι και Μπαπέ
11:02
Τα βλέμματα στην Τούμπα
10:59
Νίκη και «στέμμα» για Ροβάνπερα
10:58
Συνεχίζεται με δύο αγώνες το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής
10:56
Επιπλέον κυρώσεις σε βάρος Ρώσων Υπουργών και ανώτερων αξιωματούχων ανακοίνωσε η Αυστραλία
10:10
Στην Τσεχία την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
09:45
Παραδόθηκε σε Λίβανο και Ισραήλ το αμερικανικό προσχέδιο συμφωνίας για οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων
09:12
Ο καφές σχετίζεται με αυξημένο προσδόκιμο ζωής σύμφωνα με Αυστραλούς επιστήμονες
08:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand