Επίσκεψη Προέδρου ΕΤΕΚ στο εργοτάξιο αποκατάστασης διατηρητέων Αρχιεπισκοπής

Επί τόπου επίσκεψη στα υπό αποκατάσταση διατηρητέα της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, στη Λευκωσία, πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, σε συνέχεια πληροφοριών που έλαβε το Επιμελητήριο για περαιτέρω εργασίες κατεδάφισης στις εν λόγω οικοδομές.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΤΕΚ, τον κ. Κωνσταντή υποδέχθηκε στο εργοτάξιο η Αθηνά Αριστοτέλους-Κληρίδου, αρχιτέκτονας – πολεοδόμος, συντονίστρια του έργου, η οποία τον ενημέρωσε για την εξέλιξη των εργασιών, στις οποίες εντάσσεται και η απομάκρυνση των αποσαθρωμένων ωμόπλινθων από τις τοιχοποιίες για την οποία είχε δημιουργηθεί ανησυχία στην κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την κ. Αριστοτέλους-Κληρίδου, έχουν ολοκληρωθεί οι δύο πρώτες φάσεις του έργου της αποκατάστασης των διατηρητέων οικοδομών, η πρώτη φάση που αφορά την άρση των επικινδυνοτήτων, εργασίες στηρίξεων και καθαρισμού του χώρου, και η δεύτερη φάση αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης όπως δημιουργήθηκε με τις καταρρεύσεις/κατεδαφίσεις, και αναθεώρησης της εγκεκριμένης αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης ώστε να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων όλων των απαραίτητων σχεδιαστικών λεπτομερειών (αρχιτεκτονικών και στατικών).

Όπως πρόσθεσε η κ. Αριστοτέλους-Κληρίδου, στις 14 Μαΐου ξεκίνησε το πρώτο μέρος της τρίτης φάσης των εργασιών αποκατάστασης, το οποίο αφορά τη θεμελίωση τοίχων και πατωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο οι εργασίες που δημιούργησαν ανησυχία σύμφωνα με τη συντονίστρια του έργου αφορούσαν «εργασίες απομάκρυνσης των σαθρών πλινθαρότουβλων με βάση τη λεπτομερή μελέτη του ειδικού, επί των διατηρητέων, συμβούλου μηχανικού και η αφαίρεση και φύλαξη για επαναχρησιμοποίηση, όλων των ξύλινων στοιχείων και κουφωμάτων, των μωσαϊκών πατωμάτων, καθώς και των γυψομάρμαρων, ώστε να αρχίσουν οι απαραίτητες εκσκαφές και υπόλοιπες εργασίες για την ενίσχυση, τις μονώσεις κ.λπ, των θεμελίων τοίχων και πατωμάτων».

Προστίθεται ότι σε ερώτημα του κ. Κωνσταντή σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα συμπλήρωσης του έργου, η κ. Αριστοτέλους-Κληρίδου ενημέρωσε πως εντός του παρόντος μήνα, με τη συμπλήρωση της αναθεωρημένης μελέτης των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, θα δοθεί από τον εργολάβο και το πλήρες πρόγραμμα/χρονοδιάγραμμα εργασιών μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης των οικοδομών.

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιουνίου 2021 - 13:46

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Ιουλίου
Απορρίπτει την προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια η Άγκυρα
21:36
Οι συνέπειες από την αύξηση των τιμών στις ύλες του κατασκευαστικού τομέα
21:24
Διευθυντής Τμήματος Δασών: Τι αναφέρει για το προσχέδιο αποτροπής μεγάλων πυρκαγιών
21:19
Στην Ιταλία θεαματική η ζήτηση για εμβολιασμό, εκτιμήσεις γερμανικού ινστιτούτου για την πανδημία
21:16
Νέο κύμα προσφύγων από Αφγανιστάν διαβλέπει ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της χώρας
21:13
Οκτακόσια ενενήντα πέντε νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας
21:12
Τόκιο 2020: Η κυπριακή σημαία παρέλασε στο Ολυμπιακό Στάδιο
20:15
Αυξάνεται ο αριθμός αναφορών των πιθανών ανεπιθύμητων παρενεργειών για τα εμβόλια COVID-19
20:05
Εκδόθηκε η προεδρική δήλωση για τα Βαρώσια
19:56
Γερμανία: Πλημμύρες κατέστρεψαν 600 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών
19:51
Συνεχίζονται οι απάτες μέσω διαδικτύου, καταγγελία από εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων
19:50
Ένας θάνατος και 135 νέα περιστατικά κορωνοϊού ανακοινώθηκαν στα κατεχόμενα
19:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand