Υπ. Γεωργίας: "Το Κράτος θα στηρίξει τους πληγέντες από την πυρκαγιά"

Στην περιοχή της Κοινότητας Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου, που πλήγηκε χθες από σφοδρή δασική πυρκαγιά, μετέβηκε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, προκειμένου να ενημερωθεί για την έκβαση της επιχείρησης κατάσβεσης και για την έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν.  Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην εξέλιξη της επιχείρησης κατάσβεσης και εξήρε τη συντονισμένη δράση των δυνάμεων πυρόσβεσης και των εθελοντών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καδής ανέφερε: «Η πυρκαγιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν ακόμα τα αεροσκάφη και οι επίγειες δυνάμεις για καταστολή των τελευταίων εστιών φωτιάς. Πρόκειται για μια πραγματικά τεράστια προσπάθεια, με τη συμμετοχή πολλών δυνάμεων. Επιχείρησαν συνολικά οκτώ πτητικά μέσα και πέραν των 30 πυροσβεστικών οχημάτων. Υπήρξε τεράστια κινητοποίηση αλλά και ένας πολύ καλός συντονισμός. Αυτή ήταν, κατά γενική ομολογία, η διαπίστωση από την έκβαση των επιχειρήσεων». Ο Υπουργός εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς το Τμήμα Δασών, προς όλες τις υπόλοιπες Υπηρεσίες που συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, προς τους εθελοντές αλλά και προς όλους όσοι συνέβαλαν στον περιορισμό της  φωτιάς, υπό τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που δημιουργούσαν οι πολύ δυνατοί άνεμοι που έπνεαν χθες.

Ο Υπουργός, αναφέρθηκε, παράλληλα, στον σημαντικό ρόλο της βάσης αεροπυρόσβεσης, που εγκαινιάστηκε τον προηγούμενο μήνα στο Μάμμαρι, επισημαίνοντας τα εξής: «Για πρώτη φορά χθες χρησιμοποιήθηκε και η Βάση Αεροπυρόσβεσης στο Μάμμαρι. Σύμφωνα και με τους ανθρώπους που παρακολουθούσαν τις χθεσινές επιχειρήσεις, η διαδικασία της αεροπυρόσβεσης ήταν συνεχής και άμεση και σε αυτό συνέτεινε η γρήγορη προσέγγιση που είχαν τα αεροσκάφη από τον διάδρομο απογείωσης στο Μάμμαρι προς τις περιοχές ρίψης του επιβραδυντικού και του νερού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι εξαιρετικά κρίσιμη η παράμετρος του χρόνου. Συνεπώς, το γεγονός ότι την ώρα της έκρηξης της πυρκαγιάς υπήρχε περιπολικό πτητικό μέσο, το οποίο την εντόπισε αμέσως και έκανε και την πρώτη ρίψη, αλλά και η άμεση κινητοποίηση και η εγγύτητα της Βάσης στο Μάμμαρι, συνέτειναν στο να περιοριστεί όσο γίνεται η φωτιά κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες».

Σε ό,τι αφορά στις ζημιές που άφησε πίσω της η πυρκαγιά, ο κ. Καδής σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή, πέρα από την πλήρη κατάσβεση, η προσοχή μας επικεντρώνεται στο να στηρίξουμε και τους ανθρώπους της περιοχής που έχουν πληγεί. Έχω δώσει οδηγίες στο Τμήμα Γεωργίας, ούτως ώστε να έρθουν οι επιθεωρητές και να καταγράψουν τις ζημιές. Μίλησα με τους ανθρώπους της περιοχής και τους διαβεβαίωσα ότι η Κυβέρνηση θα είναι δίπλα τους για να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν ξανά, το συντομότερο δυνατό».  Σε σχέση με το μέγεθος των ζημιών, ο Υπουργός σημείωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής που κάηκε είναι δασική έκταση, τονίζοντας την ανεκτίμητη αξία της. Καταλήγοντας, και στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ο Υπουργός ανέφερε ότι η φύση έχει τη δύναμη, αν την αφήσουμε, να κάνει τη «δουλειά» της, να αναγεννηθεί και να έχουμε ξανά το δάσος που έχει καεί, με την κατάλληλη στήριξη και φροντίδα από το Κράτος και τους ίδιους τους πολίτες.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, κ. Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, σε δικές του δηλώσεις, τόνισε ότι παράλληλα με την διαδικασία κατάσβεσης, το Τμήμα Δασών άρχισε και τη διαδικασία διερεύνησης των αιτιών της πυρκαγιάς. Ο κ. Αλεξάνδρου ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία που ακατάπαυστα, και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, συνέχισαν τις εργασίες για τη διερεύνηση των αιτιών.  Αναφερόμενος στα αίτια που μπορεί να προκάλεσαν τη φωτιά, ο κ. Αλεξάνδρου απέκλεισε την πιθανότητα εμπρησμού ή κακόβουλης ενέργειας, κάνοντας λόγο για αμέλεια ή ατύχημα, που μπορεί να προκλήθηκε από δραστηριότητα που γινόταν στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς.  Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου, η σύνδεση της δραστηριότητας αυτής με την έναρξη της πυρκαγιάς διερευνάται ενδελεχώς από την αστυνομία.

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιουνίου 2021 - 13:34

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουλίου
Πάφος: Ρολόι μεγάλης αξίας και ποσό ύψους 100 χιλιάδων ευρώ απέσπασαν διαρρήκτες
07:57
Μαρόκο: Διάσωση 368 μεταναστών στη Μεσόγειο
07:37
Φιλιππίνες: Σεισμική δόνηση 6,7 βαθμών έπληξε τη Μανίλα
07:19
Τουρκία-Covid-19: Πάνω από 10.000 τα νέα κρούσματα, στα επίπεδα Μαΐου
07:04
Ινδία: Τουλάχιστον 112 νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις
06:46
23 Ιουλίου
Απορρίπτει την προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια η Άγκυρα
21:36
Οι συνέπειες από την αύξηση των τιμών στις ύλες του κατασκευαστικού τομέα
21:24
Διευθυντής Τμήματος Δασών: Τι αναφέρει για το προσχέδιο αποτροπής μεγάλων πυρκαγιών
21:19
Στην Ιταλία θεαματική η ζήτηση για εμβολιασμό, εκτιμήσεις γερμανικού ινστιτούτου για την πανδημία
21:16
Νέο κύμα προσφύγων από Αφγανιστάν διαβλέπει ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της χώρας
21:13
Οκτακόσια ενενήντα πέντε νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας
21:12
Τόκιο 2020: Η κυπριακή σημαία παρέλασε στο Ολυμπιακό Στάδιο
20:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand