Πληρώθηκαν 42 εκατ. ευρώ στον αγροτικό κόσμο εν μέσω πανδημίας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 7η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Ποσό που ξεπερνά τα 42 εκατομμύρια ευρώ καταβλήθηκε στους δικαιούχους του Προγράμματος Αγροτικής εντός του 2020 και εν μέσω κορωνοϊού. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κατόρθωσε να διασφαλίσει την απρόσκοπτη εφαρμογή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ενώ το ποσό που καταβλήθηκε μέσω του Προγράμματος κατά την περσινή περίοδο ξεπερνά εκείνη του 2019 κατά έξι εκατ. ευρώ.

Την πιο πάνω επισήμανση έκανε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, χαιρετίζοντας την 7η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, η οποία διεξήχθη διαδικτυακά στις 15 Ιουνίου 2021, στην παρουσία εκπροσώπων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής αυτής δίνουν την ευκαιρία στα μέλη της να ενημερωθούν για την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος και να εκφράσουν τις απόψεις και εισηγήσεις τους», ανέφερε ο κ. Καδής. Επικεντρώθηκε και στο γεγονός ότι εντός του 2020 έγινε προσπάθεια να ανακουφιστούν περισσότερο οι γεωργοί μας που πλήγηκαν από την πανδημία, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Μετά από συνεννόηση με την ΕΕ, ετοιμάστηκε, υποβλήθηκε και εγκρίθηκε με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς το νέο Μέτρο 21, το οποίο επικεντρωνόταν ειδικά στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στον αγροτικό τομέα. Με τους ίδιους γρήγορους ρυθμούς προκηρύχθηκαν άμεσα οι επιμέρους δράσεις του νέου αυτού Μέτρου. Οι αιτήσεις υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά, εξετάστηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα εντός του 2020 να πραγματοποιηθούν πληρωμές ύψους 2,4 εκατ. ευρώ προς τους γεωργούς μας που πλήγηκαν από την πανδημία», σημείωσε ο κ. Καδής. Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης έχει επεκταθεί χρονικά για άλλα δύο έτη και για το σκοπό αυτά έχει ενισχυθεί με πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 64,2 εκατ., καθώς και με την αντίστοιχη εθνική συμμετοχή.

«Ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος επιδιώξαμε, μέσω της μεταβατικής περιόδου να αναδείξουμε προτεραιότητες που θεωρούμε σημαντικές και θα μας απασχολήσουν ακόμη περισσότερο τα χρόνια που έρχονται, στο πλαίσιο του νέου Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023 -2027», τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας.

Κατά τη συνεδρία, της οποίας προήδρευε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Ανδρέας Γρηγορίου, τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν σφαιρικά για την πορεία υλοποίησης του ΠΑΑ, ενώ εξέφρασαν και την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που παρουσιάζεται. Είχαν, επίσης, την ευκαιρία να υποβάλουν χρήσιμες απόψεις και παρατηρήσεις, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη. Όπως ανέφερε ο κ. Γρηγορίου, τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν και για τον προγραμματισμό προκηρύξεων συνολικού ποσού 97 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου 2021-2022, αξιοποιώντας τους πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους και την αντίστοιχη εθνική συνεισφορά. Ενημερώθηκαν επίσης, για την πορεία ετοιμασίας του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023 -2027.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης παρουσιάστηκε το όραμα του Υπουργείου ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, καθώς και το πρώτο προσχέδιο των γεωργικών παρεμβάσεων που θα περιληφθούν στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο.  

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Οκτωβρίου
Ανόρθωση : Τι ισχύει για το ταξίδι στην Εσθονία (ανακοίνωση)
17:28
Κάνει focus στην Ομόνοια η Ανόρθωση (στατιστικά ενόψει του μεταξύ τους ντέρμπι)
17:23
Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Μόρισον μετά την κρίση των υποβρυχίων
17:04
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 29 Οκτωβρίου 2021
17:00
Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Οι καρδιές των Ελλήνων ξέρουν να φυλάττουν το Έθνος που μας παρέδωσαν οι πατέρες μας
16:29
Νέα διαδικτυακή απάτη σχετίζεται με τραπεζικούς λογαριασμούς
16:25
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητά πιστοποιητικό COVID-19 από τις 3/11, σύμφωνα με δημοσίευμα
16:09
Δεύτερη δασική πυρκαγιά κοντά στην Ίνεια την Πέμπτη τέθηκε υπό έλεγχο
16:07
Ευγνωμοσύνη για τη συμπαράσταση στον αγώνα της Κύπρου εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο ΥΠΑΜ
15:02
Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια που επιβουλεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα
14:35
Ο κυπριακός ελληνισμός οφείλει να αντλήσει διδάγματα από το έπος του '40, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ
14:31
Απαντούμε ξανά ένα μεγάλο ΟΧΙ στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ
14:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand